Βαρύ πρόστιμο σε γιατρό για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο φωτογραφίας ασθενούς της

Περίεργα
Μοιραστείτε το:

Τσουχτερό πρόστιμο σε γιατρό που ανέβασε στο Ιnstagram φωτογραφία ασθενούς της

Η ρινοπλαστική επέμβαση αποτελεί ειδικής κατηγορίας προσωπικό δεδομένο εφόσον αφορά σε θέμα υγείας, και η ανάρτηση φωτογραφιών  στο Ιnstagram,-με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό ακόλουθων- συνιστά παραβίαση του άρθρου για τη ταυτοποίηση προσώπου.

Με το σκεπτικό αυτό το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επέβαλε πρόστιμο ύψους 14.000 ευρώ σε γυναίκα γιατρό στην Κύπρο για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενούς της, καθώς ανέβασε φωτογραφίες της στο Ιnstagram χωρίς να έχει αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητα της.

Η καταγγέλλουσα προσέφυγε στην ανεξάρτητη αρχή της Κύπρου, καθώς η γιατρός που της είχε κάνει τη ρινοπλαστική επέμβαση ανέβασε στις προσωπικές της σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφίες που της είχε τραβήξει πριν και μετά την επέμβαση της για διαφημιστικούς λόγους χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της.

Πράγματι η γιατρός είχε ζητήσει από την γυναίκα να την βιντεογραφήσει στο προσωπικό τηλέφωνο της, τόσο πριν τη διεξαγωγή της ρινοπλαστικής όσο και μετά τη διεξαγωγή της επέμβασης.

Ωστόσο η ασθενής έδωσε την συγκατάθεση της στη χρήση των φωτογραφιών της για ιατρικούς, επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, θεωρώντας ως αυτονόητη την προϋπόθεση ότι οι συγκεριμένες φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα της.

Δημοσίευση χωρίς αλλοίωση

Όμως αρκετούς μήνες αργότερα, φιλικό πρόσωπο της καταγγέλουσας διαπίστωσε ότι στο επίσημο προφίλ του ιατρείου στο Instagram δημοσιεύθηκε σαν διαφημιστικό σποτάκι, το πριν και το μετά της ρινοπλαστικής, χωρίς να υπάρχει αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του προσώπου της καταγγέλουσας, ενώ το ίδιο σποτάκι δημοσιεύθηκε και στο Ιnstagram tv (IGTV).

Μόλις η ασθενής πληροφορήθηκε τη δημοσίευση του συγκεκριμένου διαφημιστικού βίντεο, απέστειλε προσωπικό μήνυμα στο επίσημο προφίλ του ιατρείου στο Μessenger ζητώντας την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου βίντεο από το Instagram, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεση της για δημοσίευση του εν λόγω βίντεο ή και άλλων φωτογραφιών της”.

Απάντηση στο αίτημα της έλαβε από την υπεύθυνη του τμήματος marketing του ιατρείου, η οποία της απολογήθηκε εκ μέρους της ιατρού και ακολούθησε η αφαίρεση από όλες τις σελίδες του Ιατρείου του βίντεο και των φωτογραφιών της καταγγέλλουσας.

Συγκατάθεση με διαφορετικούς όρους και δυνατότητα ταυτοποίησης

Στην παρούσα υπόθεση η καταγγέλλουσα είχε υπογράψει έγγραφο συγκατάθεσης, με το οποίο αποδέχθηκε να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες της για ιατρικούς, επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, νοουμένου όμως ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα της.

Ωστόσο, στο επίμαχο βίντεο δε λήφθηκε κανένα μέτρο για κάλυψη ή αλλοίωση του προσώπου της καταγγέλουσας, με αποτέλεσμα η ταυτότητά της να μπορεί άμεσα να εξακριβωθεί από άτομα που την γνωρίζουν (άρθρο 4 ΓΚΠΔ για την ταυτοποίηση προσώπου).

Συνεπεία της ταυτοποίησης, ήταν η άμεση αναγνώριση από άτομα που γνωρίζουν την καταγγέλουσα και ταυτόχρονα η πληροφόρησή τους ότι είχε υποβληθεί σε ρινοπλαστική, κάτι που αφορά σε ειδικής κατηγορίας προσωπικό δεδομένο εφόσον αφορά σε θέμα υγείας και προστατεύεται από το άρθρο 9 ΓΚΠΔ.

Επιπλέον, η συγκατάθεση που παραχώρησε η καταγγέλουσα αφορούσε στη χρήση των φωτογραφιών της για ιατρικούς, επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, νοουμένου ότι οι συγκεριμένες φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα της.

Το παρακολούθησαν 4.000 ακόλουθοι

Κατά την επιβολή του προστιμού, η Επίτροπος έλαβε υπόψιν της μία σειρά από παράγοντες, όπως η άμεση διαγραφή του βίντεο, το οποίο παρέμεινε δημοσιευμένο για σύντομο χρονικό διάστημα, το γεγονός ότι η παράβαση αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, την έκταση της παράβασης που αφορά σε αναλόγως μεγάλο αριθμό followers στο επίσημο προφίλ του ιατρείου στο Instagram και άλλους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η εν λόγω ανάρτηση και/ή δημοσίευση και/ή κοινολόγηση του βίντεο σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης δε συνάδει με το σκοπό της συγκατάθεσης που παραχώρησε η Καταγγέλουσα, κατά παράβαση των Άρθρων 9.1. και 9.2.α του ΓΚΠΔ, αφού αποκαλύπτεται πλήρως η ταυτότητα της.

Το χρονικό περιθώριο στο οποίο παρέμεινε αναρτημένο το υπό αναφορά βίντεο είναι σχετικό, καθώς η γιατρός έχει πέραν των 4.000 ακόλουθων (followers) στο επίσημο προφίλ του ιατρείου στο Instagram, άρα ακόμα και σύντομο να είναι το χρονικό διάστημα που παρέμεινε, μπορεί να το παρακολούθησαν μέχρι και 4.000 άτομα.

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged