Συνταξιούχοι: Τα εκκαθαριστικά συντάξεων και η αποκάλυψη της απάτης Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου – Πως διαβάζονται

Συνταξιοδοτικά
Μοιραστείτε το:

Τα εκκαθαριστικά αποκάλυψαν το μέγεθος της απάτης

Προχθές (Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων) ήταν η σειρά των συνταξιούχων να «παγώσουν» καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά που αποκαλύπτουν ότι ποσά έως και 350 ευρώ επί των συντάξιμων αποδοχών τους είναι «προσωπικές διαφορές»

Το μεγάλο κόλπο εις βάρος των συνταξιούχων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων (πριν από τον Μάιο του 2016), που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, με στόχο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, αποκαλύπτεται με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων συντάξεων που άρχισε χθες σταδιακά και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για ένα τέχνασμα, το οποίο θα κριθεί για τη συνταγματικότητά του από το ΣτΕ στην απόφαση που αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. Πάνω στο τέχνασμα της προσωπικής διαφοράς άλλωστε «πατάει» τώρα το ΔΝΤ και ζητάει μειώσεις στις συντάξεις.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποφασιστεί περικοπή κατά 18% της προσωπικής διαφοράς, η οποία τελικά «πάγωσε». Προχθές (Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων) ήταν η σειρά των συνταξιούχων να «παγώσουν» καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά που αποκαλύπτουν ότι ποσά έως και 350 ευρώ επί των συντάξιμων αποδοχών τους είναι «προσωπικές διαφορές». Από το απόγευμα και μετά αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Σήμερα Τετάρτη θα αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό Ταμείων.

Μικρότερα ποσά

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, Ταμείων ΔΕΚΟ και του ΕΤΑΑ φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη είναι μικρότερες σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη.

«Ακόμα μία δέσμευση της κυβέρνησής μας υλοποιείται σήμερα. Οπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στη Βουλή, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων αλλά και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά η κυβέρνηση αδιαφορούσε προκλητικά» είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας την ανάρτηση εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 1.709.707 συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019, με εξαίρεση 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου.

Γιατί τα έκρυβε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρανόμως απέκρυπτε από την αρχή του 2019 τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης για δύο βασικούς λόγους:

  1. Για να μη δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά.
  2. Για να μη διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο Ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου) ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.

Με τα νέα εκκαθαριστικά οι παλιοί συνταξιούχοι βλέπουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Στις επεξηγήσεις που παρέχει ο ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους – μαζί με τα εκκαθαριστικά – τονίζει ότι:

  1. Από 1/1/2019 το ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόστηκε (επανυπολογίστηκε) βάσει των διατάξεων των άρθρων 14 και 33 του Ν. 4387/2016. Για τον καθορισμό του νέου επανυπολογισμένου ποσού σύνταξης ελήφθησαν υπόψη τα ασφαλιστικά δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στο οικείο μηχανογραφικό σύστημα του πρώην φορέα ασφάλισής τους.
  2. Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης, με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, με το καθαρό προ φόρου ποσό, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
  3. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης (δηλαδή η διαφορά είναι θετική), το επιπλέον ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων της παρ. 3α του άρθρου 14 του Ν. 4387/2016.
  4. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης (δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική), τότε το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το 1/5 της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από 1/1/2019.
  5. Σε περίπτωση που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις της ίδιας κατηγορίας, διενεργείται σώρευση των συντάξεων και χορηγείται το συμφερότερο ποσό.

Η πρόσβαση

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών Taxis.

Σημειώνεται ότι το πλήθος ενημερωτικών σημειωμάτων αφορά συντάξεις προ της 13/5/2016 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από τον Νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων.

81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης, καθώς και ειδικές κατηγορίες (π.χ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς προκύπτει η προσωπική διαφορά και τι σημαίνει. Πότε θα αναρτηθούν στο σύνολό τους όλα τα εκκαθαριστικά. Τι δείχνουν οι δύο σελίδες που αναρτώνται σταδιακά από χθες, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Πώς διαβάζονται τα νέα ενημερωτικά για τις συντάξεις

Mε σοκ και δέος αντιμετώπισαν οι πρώτες χιλιάδες συνταξιούχων τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΦΚΑ, για τις συντάξεις τους, καθώς είδαν ότι η προσωπική τους διαφορά, το ποσό δηλαδή που… περισσεύει από τη σύνταξή τους, εάν αυτή υπολογιζόταν εξαρχής με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και τα 350 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί, όμως η διαπίστωση του μεγέθους των περικοπών στους νέους συνταξιούχους προκαλεί ανησυχία. Όπως ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι με τη διαδικασία του επανυπολογισμού, για όλες τις παλαιές συντάξεις που δίδονταν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, ενσωματώνονται οι παλαιές μνημονιακές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στα νέα, επανυπολογισμένα ποσά.

Αναλυτικά, και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, χθες, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), ξεκίνησε η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Η διαδικασία για το σύνολο των “παλαιών” κύριων, οριστικών και προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Μάλιστα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο αμφισβητούν τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα, θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ.

Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ανάρτηση τους ικανοποιεί εκτός των άλλων και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Να σημειωθεί ότι, χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συνταξιούχων του Δημοσίου, και των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΝΑΤ, ενώ για σήμερα, στις 5:00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό Ταμείων.

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία εισόδου στην ηλεκτρονική υπηρεσία δίνει ο ΕΦΚΑ σε εγχειρίδιο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του.

Να σημειωθεί άλλωστε, ότι για τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα δημιουργήθηκε νέα ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία στον ΕΦΚΑ, που απευθύνεται στους συνταξιούχους των πρώην Φορέων και του Δημοσίου (παλαιοί συνταξιούχοι) και των νέων συνταξιούχων (έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά).

Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων μηνός 1/2019 και για τους συνταξιούχους πριν από 13/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι) και σταδιακά θα αναρτηθούν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ως και οι υπόλοιποι μήνες του 2019.

Αναλυτικά η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Χθες αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων για τους πρώην Φορείς, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και Δημόσιο.
  • Σήμερα, 2/10/2019 θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων, για τον πρώην Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ενταχθέντα σε αυτόν Ταμεία.

Στις επόμενες ημέρες και έως 10/10/2019, σταδιακά θα αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ (έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά)
  2. Παλαιοί και Νέοι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στη σώρευση των συντάξεων.
  3. Παραπληγικά επιδόματα
  4. Προσωρινές συντάξεις.
  • Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ (παλαιοί συνταξιούχοι), τα ενημερωτικά σημειώματα από 01/01/2019 έχουν ήδη χορηγηθεί με την προϋφιστάμενη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συντάξεις αυτές δεν υπάγονται στη διαδικασία επανυπολογισμού.
  • Προσοχή. Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.

Πώς διαβάζονται τα παλαιά και νέα ποσά

Τα νέα εκκαθαριστικά έχουν δύο σελίδες. Στην πρώτη, υπάρχει ένας πίνακας με το παλαιό ποσό σύνταξης, καθώς και με το επανυπολογισμένο ποσό σύνταξης με βάση το νόμο 4387/2016. Στην πρώτη στήλη, αναφέρεται το μεικτό “παλαιό” ποσό, οι κρατήσεις (μεταξύ των οποίων και αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές) καθώς και το τελικό παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου. Στην δεύτερη στήλη, αναφέρεται το νέο ποσό σύνταξης, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελείται από την Εθνική Σύνταξη, την Ανταποδοτική Σύνταξη, τα πιθανά επιδόματα αναπηρίας, οι “νόμιμες” κρατήσεις (Υγείας και ΑΚΑΓΕ) καθώς και το νέο ποσό σύνταξης προ φόρου. Σε ειδικό κουτάκι κάτω από τον πίνακα αυτό, αναφέρεται η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ήτοι το παλαιό ποσό – το νέο ποσό.

Οι μεικτές αποδοχές του συνταξιούχου αφορούν το άθροισμα Εθνική Σύνταξη + Ανταποδοτική + Προσωπική διαφορά. Από αυτό, αφαιρούνται οι κρατήσεις και καταλήγουμε στο “Τελικό πληρωτέο ποσό”.

Στη δεύτερη σελίδα, εξετάζεται η πιθανότητα πολλαπλών συντάξεων, καθώς και τα ασφαλιστικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπολογισμό, ήτοι ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης και πιθανό ποσοστό ποσού σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου.

Στις επεξηγήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Από 1/1/2019, το ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόστηκε (επανυπολογίστηκε) βάσει των διατάξεων των άρθρων 14 και 33 του Ν. 4387/2016. Για τον καθορισμό του νέου επανυπολογισμένου ποσού σύνταξης, ελήφθησαν υπόψη τα ασφαλιστικά δεδομένα που είναι καταχωρημένα στο οικείο μηχανογραφικό σύστημα του πρώην Φορέα Ασφάλισης του δικαιούχου.
  2. Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, με το καθαρό προ φόρου ποσό με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
  3. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης (δηλαδή η διαφορά είναι θετική), το επιπλέον ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων της παρ. 3α του άρθρου 14 του Ν. 4387/2016.
  4. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης, (δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική), τότε το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το 1/5 της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από 1/1/2019.
  5. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχους λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις της ίδιας.

Πηγή: in.gr, euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged