ΥΠΕΞ Κύπρου σε Τσαβούσογλου: Δεν κατάλαβες… δεν θα συζητήσουμε αυτά που θέλεις…

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

«Επεισόδιο» Τσαβούσογλου – Χριστοδουλίδη: Απρέπεια από τον τούρκο υπουργό. Πρωτοφανές «ντιμπέιτ» των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο να μη δίνει το χέρι του

Θέμα που σχολιάζεται εκτενώς από χθες στη Νέα Υόρκη είναι η συνάντηση του κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ίσως να μην είχε ιδιαίτερη σημασία αυτή η συνάντηση αν δε συνοδευόταν από ένα μίνι «επεισόδιο» και μια απρέπεια από πλευράς του Τούρκου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και το philenews.gr, oι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες ενός «ντιμπέιτ» μεταξύ των δύο υπουργών.

Ο κ. Τσαβούσογλου –που περίμενε την ώρα για τη διμερή συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του– συνομιλούσε με Έλληνα ανταποκριτή, όταν έφτασε εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια και άρχισαν τα αστεία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.

  • «Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;», ρώτησε ο κ. Χροστοδουλίδης.
  • «Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.
  • Ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε πως «γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε».

Τι θα συζητήσουν;

Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναρώτησε ποια θα είναι η λύση, ισχυριζόμενος ότι πέρυσι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, «μίλησε για συνομοσπονδία», ο Κύπριος ΥΠΕΞ του είπε ότι θα διαπραγματευθούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία», πρόσθεσε. «Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;», ανέφερε, τείνοντας το χέρι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έδωσε το χέρι

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έσφιξε το απλωμένο χέρι. Είπε στον Κύπριο ομόλογό του πως η χώρα του έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά.

«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία …Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε.

Συμφωνώντας ο κ. Χριστοδουλίδης πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, αλλά και σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαπραγμάτευση, είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά ήμασταν τόσο κοντά.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά: «Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση …Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσαβούσουγλου είπε στον κ. Χριστοδουλίδη πως πρέπει να καθίσουμε και ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε (για να) πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης  την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας –τον Κοτζιά– και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών».

Κατεγράφη από τα κινητά

Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων οι οποίοι την παρακολουθούσαν, μάλλον έκπληκτοι, έκλεισε από ανήσυχο συνεργάτη του Τούρκου ΥΠΕΞ, που ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να «γράφουν», ενώ είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι είναι ώρα για την επόμενη συνάντησή του.

«Επιδιώκουν να θέσουν άλλες λύσεις»

Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπεράσματά του από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύσης. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών. Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε –δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε– ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

»Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged