Πόρτα από τον Τράμπ στον Ερντογάν, παρά τις δηλώσεις το τελευταίου

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Τι να συμβαίνει άραγε; Η συνάντηση Τραμπ με τον Ερντογάν δεν ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέλαβαν χθες να ενημερώσουν τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα των διμερών συναντήσεων του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκπληξη της ενημέρωσης αυτής, ήταν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ηγετών με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει επίσημες διμερείς συνομιλίες.

Σύμφωνα με τους ανώτερους αξιωματούχους, ο κ. Τραμπ θα συναντηθεί με τους προέδρους και πρωθυπουργούς των παρακάτω χωρών: Της Ουκρανίας, του Πακιστάν, της Πολωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Αιγύπτου, της Νοτίου Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, του Ιράκ και του Ελ Σαλβαδόρ.

Ο κ. Ερντογάν, εδώ και δύο εβδομάδες, κομπάζει ότι θα συναντηθεί με τον κ. Τραμπ, από τον οποίο θα απαιτήσει πολλά πράγματα, ανάμεσα στα οποία είναι η ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία και η πώληση στην Τουρκία του συστήματος Patriot, εφόσον –όπως είπε στους δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters– του χορηγήσει η Αμερική και την απόρρητη τεχνολογία του, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ.

Η Ουάσιγκτον δεν μοιράζεται τα στρατιωτικά μυστικά της ούτε με πραγματικούς συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία. Πόσο μάλλον με την Τουρκία, που διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Ουδείς γνωρίζει, και δεν ειπώθηκε στην ενημέρωση, γιατί ο κ. Ερντογάν αποκλείστηκε από τις επίσημες διμερείς συναντήσεις. Εικασίες μπορεί ο καθένας να κάνει πολλές, διότι λόγω της σχέσης τους, που διαφημίζουν και οι δύο, θα ανέμενε κανείς ότι η επίσημη συνάντηση των δύο προέδρων ήταν δεδομένη. Άλλωστε, ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν σε αρκετές διεθνείς συναντήσεις, είτε στον ΟΗΕ, είτε στο ΝΑΤΟ και στους G-20.

Η τελευταία συνομιλία τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας ήταν αποκαλυπτική για τους δεσμούς τους, αν και -λίγο πολύ- γνωρίζαμε ότι κάποια συμφέροντα τους έφεραν πολύ κοντά. Και τα συμφέροντα αυτά δεν είναι αναγκαστικά τα αμερικανικά, διότι ο κ. Ερντογάν δρα και αντιδρά εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε έχει συμμαχήσει με τους μεγαλύτερους εχθρούς της Αμερικής, τη Ρωσία και το Ιράν, και έχει αγοράσει το σύστημα S-400 που λέγεται πως έχει κατασκευαστεί ως το αντίπαλο δέος των αμερικανικών μαχητικών F-35. Λόγω αυτών των δεδομένων, η Τουρκία έπρεπε να υποστεί κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, αλλά ο ίδιος ο κ. Τραμπ τις απέτρεπε προς το παρόν.

Συζητώντας το θέμα με έμπειρο διπλωμάτη, δεν μπόρεσε να δώσει μία λογική εξήγηση για τον αποκλεισμό του κ. Ερντογάν από τις επίσημες διμερείς συναντήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ.

Υπέθεσε, πάντως, ότι θα βρεθεί ένα δεκαπεντάλεπτο για να τα πουν μέσω μεταφραστών, όπως συνέβη στην Αργεντινή, την 1η Δεκεμβρίου του 2018, όταν ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον απέκλεισε τον Ερντογάν από τις διμερείς συναντήσεις.

Ήταν αστείο το θέαμα των φωτογραφιών, που δημοσιοποίησε η Τουρκική Προεδρία, η οποία ισχυρίστηκε ότι εκείνη η συνάντηση στα …όρθια κράτησε 50 λεπτά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν δεκαπεντάλεπτη.

Με δεδομένη τη φιλική τους σχέση, θεωρείται αδιανόητος ο αποκλεισμός του Τούρκου προέδρου από τις επίσημες διμερείς επαφές του κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Φαίνεται, ότι ο βασικός λόγος είναι οι πολεμικές απειλές του κ. Ερντογάν, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον, πως εάν δεν «του περάσει» στο θέμα της δημιουργίας της «ζώνης ασφαλείας» θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία. Στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι δεν θα το επιχειρήσει…

Γράφαμε τις προάλλες ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα δοθούν μεγάλες μάχες την άλλη εβδομάδα. Μπορεί, οι απειλές της Τουρκίας να είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα συζήτησης. Μπορεί, λόγω και του απρόβλεπτου κ. Τραμπ, να έχουμε …πανηγύρια, αν και δείχνει ένα απαράδεκτο -και μέχρι παρεξηγήσεως- προστατευτισμό για την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτης της…

—————-

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Λόγω της φιλικής τους σχέσης, δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι θα συναντηθούν κάποια στιγμή. Διότι αν “δεν τα πούν” καθόλου τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο… Πάντως, η μη συμπερίληψη του κ. Ερντογάν στους ηγέτες με τους οποίους ο κ. Τραμπ θα έχει διμερείς συναντήσεις, είναι επίσης πρόβλημα, αλλά και μήνυμα…

——————

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Για την ιστορία και μόνο… Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στην ίδια ενημέρωση, μας πληροφόρησαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα ασχοληθεί βασικά στον ΟΗΕ με τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παρουσίαση του οικονομικού και δημοκρατικού μοντέλου, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπαν, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged