6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας

Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:

Πως να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα του παιδιού σας; Τρόποι αντιμετώπισης της επιθετικής στάσης του παιδιού σας.. Γιατί όλα θέλουν τον τρόπο τους..

Η συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους γονείς, πόσο μάλλον για τους νέους γονείς που δεν έχουν καμία πείρα στο να τα αντιμετωπίσουν. Οι μικροί μας φίλοι, πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σωστά ή να εκφράσουν με όμορφο τρόπο την άποψή τους ή και τα συναισθήματά τους. Αυτοί είναι και μερικοί λόγοι για τους οποίους πολλές φορές βγάζουν επιθετικότητα και ανεξήγητες «κακές» συμπεριφορές.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; Πώς μπορούν να χειριστούν την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους και να δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον με μαζί του;

Oι συμβουλές είναι απλές, το μόνο που χρειάζεστε είναι να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή..

  1. Ψυχραιμία το μαγικό κλειδί: Mη χάνετε την ψυχραιμία σας κάθε φορά που το παιδί σας συμπεριφέρεται ανάρμοστα. Οι φωνές και τα ξεσπάσματα δεν οδηγούν πουθενά. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να «φουντώσετε» ακόμα περισσότερο το κλίμα και να αυξηθεί ο αρνητισμός.
  2. Δώστε το καλό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι ο γονέας αποτελεί πρότυπο για ένα παιδί. Τα παιδιά πολλές φορές αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών τους. Αν λοιπόν εσείς δείχνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι όταν συμπεριφέρεται άσχημα και δε φωνάζετε, ίσως καταλάβει ότι και αυτό πρέπει να απαντάει στο ίδιο ύφος και να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.
  3. Μιλήστε άμεσα με το παιδί και θέστε του ξεκάθαρα όρια. Μην αφήνετε το παιδί στη «μοίρα» του. Η επικοινωνία μαζί του είναι πολύ βασική. Με όμορφο τρόπο θέστε τα όριά σας. Εξηγήστε του ότι δε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και προτείνετε του τρόπους να διαχειρίζεται το θυμό του.
  4. Μην το τιμωρείτε και φυσικά μη χρησιμοποιείτε βία. Όλοι οι ψυχολόγοι-ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η τιμωρία δεν κάνει καλό. Τα παιδιά δε μαθαίνουν μέσω της τιμωρίας καθώς επίσης γίνονται και περισσότερο αντιδραστικά.
  5. Ανταμοιβή, η χρυσή λέξη: Κάθε φορά που παρατηρείτε να συμπεριφέρεται σωστά είναι καλό να το επαινείτε και να το ανταμείβετε. Έτσι το παιδί θα έχει ένα κίνητρο να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο.
  6. Δείξτε τους ότι τα εμπιστεύεστε και ότι πιστεύετε σε αυτά. Σωστή ανατροφή σημαίνει ότι αφήνουμε χώρο στο παιδί να «αναπνέει» και το βοηθάμε να ενδυναμώνει τις ικανότητες του και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του.

Όλα είναι στο χέρι των γονιών. Τα πάντα αντιμετωπίζονται… αρκεί να υπάρχει θέληση και αγάπη.. Επομένως, μην απογοητεύεστε!!

Δήμητρα Τσιγγενέ

Πηγή: queen.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged