Ο Δήμαρχος, οι «Φήμες»» για αποχώρηση, οι θεμιτές φιλοδοξίες, το «δαχτυλίδι» και το «καλάμι»…

Δήμοι Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Ο Δήμος βρίσκεται στα όρια της Αττικής ή αν θέλετε της Αθήνας, είναι πολύ μεγάλος με 580.000 περίπου κατοίκους και 136.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, διαθέτει δε προβεβλημένο Δήμαρχο που εκλέγεται συνεχώς με τερατώδη ποσοστά, που αυξάνονται μάλιστα σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία.

Ο τελευταίος, από την πρώτη εκλογή του στην καρέκλα του δημάρχου, δεν ξανακοίταξε πίσω του, ενώ ασκώντας έξυπνη πολιτική προσέλκυσης σε πρώτη φάση και στην συνέχεια σταδιακή «απαξίωση»» προβεβλημένων και εν δυνάμει αντιπάλων του στον τοπικό αυτοδιοικητικό στίβο, κατάφερε με τα χρόνια να κυριαρχήσει απόλυτα στην τοπική πολιτική σκηνή, χωρίς να έχει κανείς άλλος «φίλος»» ή αντίπαλος να μπορεί να αμφισβητήσει  την πρωτοκαθεδρία του.

Ασκώντας δε μία πανέξυπνη επικοινωνιακή πολιτική, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα συνεχών εκδηλώσεων κοινά προσβάσιμων όχι μόνο από τους δημότες της πόλης του, αλλά και από τους πολίτες όλης της Αττικής, έχει καταφέρει να εδραιώσει πανελλαδικά την φήμη του «Δήμαρχου των Δημάρχων».

Σε ότι αφορά την δημοτική ομάδα του, «παίζει» διαρκώς με την ανανέωσή της, επιλέγοντας πάντα χαμηλού προφίλ πρόσωπα που τα εντάσσει σε κάθε εκλογική περίοδο, πρόσωπα που σχεδόν κανένα δεν είναι αυτόφωτο πολιτικά, ενώ πλην ενός δεν διαθέτουν σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο, ικανό να βγάλει σε πέρας και να «καλύψει» τις δαπάνες ενός παραταξιακού εκλογικού αγώνα, όσο μικρές και αν είναι αυτές.

Οι επιλογές της ηγετικής ομάδας διοίκηση του Δήμου

Τέλος σε ότι αφορά την ηγετική ομάδα διοίκησης του δήμου, ο αναφερόμενος δήμαρχος, κατάφερε σταδιακά να συγκροτήσει μία πολύ σφικτή μικρή ομάδα που ακολουθεί  χωρίς καμία αμφισβήτηση τις πολιτικές που ο ίδιος χαράσσει, ενώ για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο, η νέα πρόβλεψη του νόμου για αύξηση κατά δύο της θέσης των αντιδημάρχων του επέτρεψε να προσθέσει στην ομάδα άλλα δύο νέα σε ηλικία πρόσωπα, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά.

Οι «γκρίνιες»και η αμφισβήτηση για τις επιλογές του Δημάρχου

Κάτω από την «σιδερένια» πυγμή, με την οποία ο Δήμαρχος διοικεί το δήμο αλλά και την παράταξή του, τόσο η ηγετική ομάδα του, όσο και η παράταξή του δείχνουν και σε μεγάλο βαθμό είναι σε απόλυτη σύμπνοια, χωρίς δημόσιες αλληλο-αμφισβητήσεις μεταξύ των μελών τους.

Σε μία μάλιστα επίδειξη της ενότητας  τους, τις προηγούμενες ημέρες το σύνολο των αντιδημάρχων συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης για να συζητήσουν των συντονισμό των δράσεών τους, πάνω στο νέο πρόγραμμα δράσεων του Δημάρχου, αφού βέβαια πρώτα κάνοντας τις συνήθεις δημόσιες σχέσεις συζήτησαν με τους δημότες που βρίσκονταν έξω από το κτίριο.

Παρόλα αυτά, όμως, έχει εμφανισθεί ένα μικρό μεν αλλά πολύ σημαντικό κύμα αμφισβήτησης των επιλογών του δημάρχου για την νέα ηγετική ομάδα, που προς το παρόν εκδηλώνεται με την μορφή «προσωπικής γκρίνιας» σε κλειστούς ενδοπαραταξιακούς κύκλους.

Αυτή η γκρίνια ή κατά το ορθό οι «γκρίνιες», αφού δεν πρόκειται για έναν αλλά για περισσότερους αμφισβητίες, εστιάζεται αφενός στην μη ανανέωση της παλιάς ηγετικής ομάδας τα μέλη της οποίας διατήρησαν τα «χαρτοφυλάκιά» τους, αφετέρου δεν και κυρίως  στην επιλογή των δύο νέων προσώπων που προστέθηκαν στην ομάδα των αντιδημάρχων τα οποία συμμετείχαν και εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές.

Αυτό δε που έχει «στοιχίσει» στους παλιούς της παράταξης, είναι η αξιοποίηση σε θέση αντιδημάρχου του ενός από τους δύο πρωτοεκλεγέντες που κατέλαβε μία από τις τελευταίες θέσεις στην σειρά εκλογής των συμβούλων, καταλογίζοντας στον δήμαρχο ότι παρέκαμψε παλιούς «αγωνιστές» της παράταξης με σταθερή θέση στις υψηλές θέσεις της λίστας των επιτυχόντων συμβούλων.

Οι «φήμες» για αποχώρηση του δημάρχου και ο πόλεμος κατάληψης της πρώτης θέσης…

Τις τελευταίες 15-20 ημέρες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι «φήμες» για την αποχώρηση του Δημάρχου από τα κοινά, που πλέον τοποθετείται χρονικά έως το τέλος του έτους.

Να θυμίσουμε ότι οι «φήμες» για την αποχώρηση του Δημάρχου από τα κοινά, πρωτοεμφανίσθηκαν στην αρχή της προεκλογικής περιόδου την περασμένη άνοιξη, φήμες που είχαν αφορμή προσωρινό πρόβλημα υγείας που ο ίδιος αντιμετώπισε, πυροδοτώντας ένα αγώνα μεταξύ των μελών της τότε ηγετικής ομάδας που έχουν ευσεβείς πόθους για την διαδοχή του, για την απόκτηση και προβολή πολιτικής υπεροχής και επιρροής στους ψηφοφόρους.

Τότε μόνο ο ένας από τους εν δυνάμει υποψηφίους διαδόχους του διαχρονικού δημάρχου είχε τολμήσει να κάνει δημόσιες ουσιαστικά πολιτικές κινήσεις για το καπάρωμα της πρωτοκαθεδρίας μεταξύ των «μνηστήρων» της δημαρχιακής καρέκλας που θα έμενε κενή.

Από τους άλλους ενδιαφερόμενους, ο ένας δήλωνε πιστός στον Δήμαρχο, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία και την θέληση να τον αντικαταστήσει όταν και όποτε αυτός θα αποφάσιζε να αποχωρήσει από τα κοινά, ο δεύτερος παρέμενε σιωπηλός, ο δε τρίτος και φέρελπις, παρά το νεανικό της ηλικίας του δημόσια δήλωνε τη  απόλυτη πίστη και τον σεβασμό του στο Δήμαρχο και στις αποφάσεις του, στις ιδιωτικές όμως κουβέντες του πρόβαλε τον εαυτό του ως τον επόμενο ηγέτη της δημοτικής παράταξης και διάδοχο για τη  καρέκλα της δημαρχίας.

Ως γνωστόν οι «φήμες» εκείνης της εποχής, διαψεύτηκαν λόγο, έργο και πράξη, με τον Δήμαρχο να συμμετέχει και να σημειώνει εξωπραγματικά ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου.

Οι νέες «φήμες» για αποχώρηση του Δημάρχου, -φαίνεται ότι ήλθαν για να μείνουν-, δεν προέρχονται από τους συνήθεις τοπικούς «σπερμολόγους» που αφθονούν γύρω από το κόκκινο κτίριο της δημαρχίας, αλλά από το εσωτερικό της δημοτικής παράταξής του. Σύμφωνα με αυτές, ο Δήμαρχος της πόλης, προτίθεται για πολλούς και διαφόρους λόγους, -μέχρι και λόγοι υγείας αναφέρονται-, να αποχωρήσει από τα κοινά έως τον Δεκέμβριο που έρχεται και να ιδιωτεύσει, αν και ο ίδιος έχει αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο στον γράφοντα ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία της νέας θητείας του και να είναι πάλι υποψήφιος στην επόμενες εκλογές.

Όλα αυτά πυροδότησαν εκ νέου τις εσωπαραταξιακές διαμάχες για την διαδοχή του, που προς το παρόν δεν έχουν πάρει δημόσια μορφή, διαμάχες που προς το παρόν περιορίζονται στο «ποια κριτήρια θα ισχύσουν όταν και εφόσον έλθει η ώρα της επιλογής νέου επικεφαλής της δημοτικής ομάδας»,  με την πρώτη πρόταση να αναφέρει ότι θα πρέπει να ισχύσει «δικαιωματικά» η σειρά κατάταξης των ενδιαφερόμενων στην  λίστα των επιτυχόντων δημοτικών συμβούλων στις εκλογές του Μαΐου.

Βέβαια, όσο ο νυν Δήμαρχος παραμένει σιωπηλός και δεν σχολιάζει είτε αρνητικά, είτε θετικά τις συγκεκριμένες φήμες, κανείς από τους υποψηφίους «διαδόχους-μνηστήρες», δεν έχει τα πολιτικά «καρύδια» να βγει δημόσια και να εκφράσει τις θέσεις του και την επιθυμία-φιλοδοξία του. Είπαμε ότι είναι ετερόφωτοι πολιτικά και όχι αυτόφωτοι, στοιχείο που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτούς κατά την αβερώφεια ρήση «έξω από το μαντρί τα τρώει ο λύκος»…

————–

Υ.Γ.1: Προς το παρόν ο Δήμαρχος κρατά χαμηλούς τόνους κι δεν εκδηλώνεται. Από την μία έχει εμπρός του, -όπως το έχει διατυπώσει και δημόσια-, την πρόκληση να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης του και την ποιότητα ζωής των δημοτών της και από την άλλη να δώσει ένα ευτυχές τέλος στην δικαστική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί, περιπέτεια που ο ίδιος έχει διατυπώσει σε όλους τους τόνους ότι τα όσα του καταμαρτυρούν είναι άδικα, δεν ευσταθούν και θα καταπέσουν στην ελληνική δικαιοσύνη.

————–

Υ.Γ.2: Ο ποιο φέρελπις και εκ των πραγμάτων ή μάλλον των συμβάντων «βιαστικός μνηστήρας» της θέσης του Δημάρχου, θεωρεί ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στην κούρσα της διαδοχής, όταν αυτή θα εκκινήσει, προβάλλοντας την πολιτική δύναμή του, όπως αυτή εκφράσθηκε από τους δημότες-ψηφοφόρους στις πρόσφατες εκλογές. Η θέση του αυτή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αμφισβητείτε έντονα από τους άλλους εν δυνάμει υποψηφίους για την  θέση του αρχηγού της δημοτικής παράταξης, που προβάλλουν και άλλα κριτήρια, αν και προς το παρόν και οι δύο κρατούν υπερβολικά χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας έτοιμοι μεν, αλλά και απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και την θέληση του Δημάρχου. Σε ότι δε αφορά την θέση του φέρελπι ανθυποψηφίου τους, αλλά και την κίνησή του να θέσει από τώρα θέμα διαδοχής του δημάρχου, η άποψη των δύο τελευταίων ενδιαφερόμενων είναι ότι η έλλειψη βαθειάς πολιτικής σκέψης που τον διακρίνει σε συνδυασμό την υπερεκτίμηση της πολιτικής επιρροής του στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα  τον οδηγούν με ταχείς ρυθμούς στο «καλάμι»…και τη  εφίππευσή του…

«Τάδε έφη Δημογέροντας»

Peristeri.org

Μοιραστείτε το:
Tagged