Λαϊκή Συσπείρωση: Εναρξη της νέας θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου σε ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Δήλωση των δημοτικών συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Σεπτέμβρη, προκειμένου να εκλεγεί ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επισημαίνουμε τα κάτωθι:

Οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση το νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή.

Το σύνολο του σχεδιασμού της κυβέρνησης «πατάει» βέβαια σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πάνω στην προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, τον λεγόμενο «Κλεισθένη Ι», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι και εδώ η ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την αντιλαϊκή επίθεση. Κι αυτό γιατί με τα όσα ψηφίστηκαν στη Βουλή, η Τοπική Διοίκηση γίνεται ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει σε αυτή την κατεύθυνση;

  • Θεσμοθετήθηκε η σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση του δήμου» με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη, και στη βάση αυτής της νέας πλειοψηφίας διαμορφώνεται και το σύστημα της διοίκησης. Αυτή η σύμπραξη δηλώνεται με την έναρξη της θητείας και δεν μπορεί να ανακληθεί καθ’ όλη τη διάρκειά της!
  • Δόθηκε η απόλυτη πλειοψηφία (όπου δεν υπήρχε) στα όργανα διοίκησης του δήμου, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα, στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Και ταυτόχρονα μεταφέρονται σε αυτά τα όργανα σειρά από αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου! Για παράδειγμα, στην Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο με απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, περνούν η ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού και την προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, η δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, η διευκόλυνση μεγαλο-οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η απόφαση για την απευθείας χρηματοδότηση κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες του δήμου (!!!)
  • Αλλαξε, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, επιχειρώντας να «σβήσουν» την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται είτε από τη δημοτική ή περιφερειακή αρχή είτε από άλλες δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλουν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους και τέλη. Και μάλιστα θα πρέπει αυτή η αντιπρόταση να έχει τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών (!!!)
  • Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που δρομολόγησε με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμικά και με όρους υπερταμείου, δηλαδή με κατεύθυνση την παραχώρηση ή τη συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρώτη προτεραιότητα.

Ολα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ που συγκεκριμένα προβλέπει: “μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην αυτοδιοίκηση” (θυμίζουμε ότι η ΝΔ έχει ήδη σχεδιάσει μέχρι και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ), “επιχειρηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων” (παραχώρηση δημόσιας γης, δημόσιων ακινήτων σε επιχειρηματίες ή συνεκμετάλλευσή τους με επιχειρηματίες), “συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” (αναφέρουν ως πετυχημένο παράδειγμα τη συνεργασία με ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων), “διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης” (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών).

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει και διαφωνεί με αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές. Θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τις συνέπειες που θα έχουν για το λαό. Θα αναδείξει πιο αποφασιστικά τις ευθύνες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων, που πίσω από τον καβγά για επιμέρους πλευρές των αλλαγών που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, κρύβουν τη συμφωνία τους στο σχεδιασμό για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή των δήμων στις ανάγκες της επιχειρηματικής δράσης, της ανάπτυξης για τους λίγους, στη λειτουργία τους είτε ως αυτοτελών επιχειρήσεων, είτε με συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Απέναντι σε όλα αυτά θα σταθούν και στη νέα θητεία οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, δίνοντας μάχη για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, στηρίζοντας τους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, παλεύοντας κι από αυτό το μετερίζι για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

  • Σιδέρης Γιώργος
  • Μαργανέλης Χρήστος
  • Μπούσουλας Στέλιος
  • Φλουσκούνης Φίλιππος

31/8/2019

Μοιραστείτε το:
Tagged