Σταϊκούρας κατά Τσακαλώτου για την πλήρη άρση των capital controls (βίντεο)

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

«Πολιτική απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα», αναφέρει ανακοίνωση- απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο πρωθυπουργός, μαζί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επιτυχείς χειρισμούς, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όλων των εγχώριων και διεθνών εμπλεκόμενων φορέων, κατάφεραν να άρουν πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, απαλλάσσοντας την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο βαρίδι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει πως «θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτήν τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα και αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτικό σθένος».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο τέως ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για θετικό βήμα το οποίο είχε προετοιμάσει «πλήρως».

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει και ο ίδιος στην πλήρη άρση τους αλλά δίσταζαν οι τράπεζες λόγω « της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών».

——————–

H Παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών

Η Κυβέρνηση, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, βήμα – βήμα υλοποιεί ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη νομοθέτησε τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από εφέτος.

Και βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση, διά του Οικονομικού της επιτελείου, προχωρά στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, από 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων και την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. 

Η συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση μάλιστα φέρει βαρύ συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο.

Σημειώνω ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με την παρούσα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, καταργούνται διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της 18ης Ιουλίου 2015, με τις οποίες επιβάλλονταν περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.

Η Πράξη αυτή έγινε στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε Κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται.

  • Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.
  • Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών.
  • Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018.
  • Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.
  • Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.

Συμπερασματικά, η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σας βεβαιώνω ότι υφίσταται η σθεναρή και σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας.

Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιραστείτε το:
Tagged