Ελληνική Βουλή: Οι πρώτοι σε ψήφους για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου στην διάσκεψη των Προέδρων

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης πρώτος στη μυστική ψηφοφορία της Βουλής για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου

Η διάσκεψη των προέδρων επέλεξε σήμερα με μυστική ψηφοφορία τους τρεις ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που προτείνει στην κυβέρνηση για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Με βάση την μυστική ψηφοφορία ο κ. Τσαλαγιαννίδης έλαβε 14 ψήφους, η κ. Ζωντανού 7 ψήφους και η κ.Αλειφεροπούλου πήρε 4 ψήφους. Στην τέταρτη θέση με 2 ψήφους βρέθηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη, ενώ η Ειρήνη Καλού δεν συγκέντρωσε καμία θετική ψήφο. Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Λέκκα.

Συνολικά οι ψήφοι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου έχουν ως εξής:

  • Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: 14 ψήφοι
  • Πηνελόπη Ζωντανού: 7 ψήφοι
  • Αγγελική Αλειφεροπούλου: 4 ψήφοι
  • Δήμητρα Κοκοτίνη: 2 ψήφοι
  • Γιώργος Λέκκας: ο ψήφοι
  • Ειρήνη Καλού: ο ψήφοι

Αρνήθηκαν να παραστούν Κοκοτίνη – Καλού -Ηταν οι επιλογές Τσίπρα

Οι κυρίες Κοκοτίνη, και Καλού, που ήταν οι προηγούμενες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων και έστειλαν επιστολές στις οποίες τόνισαν ότι δεν «υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση που να εξηγεί και να τεκμηριώνει τη μη υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων.

Όπως ανέφεραν στους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι του ΣYΡIZΑ στην διάσκεψη των προέδρων στις επιστολές τους ανέπτυξαν το «νομικό σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα», εκτιμώντας ότι «θα έπρεπε  το υπουργικό συμβούλιο να αιτιολογήσει γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία από εκεί που διεκόπη»

Οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για ευτελισμό της διαδικασίας, καθώς, όπως ανέφεραν, έλειπαν από τους έξι δικαστικούς που είχαν κληθεί για ακρόαση οι 4 αφού και η κ. Αλειφεροπούλου και ο κ. Λέκκας επικαλέστηκαν προσωπικό κόλλημα.

«Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι μια θεσμική  παραδοξότητα δεν υπήρξε ουδεμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, χαρακτήρισαν παράδοξο ότι «τα 2/3 των ανωτάτων δικαστικών που είχαν προταθεί απουσίαζαν ενώ ήταν γνωστό στον Υπουργό Δικαιοσύνης το κόλλημα αυτό αποτελεί ευτελισμό της διαδικασίας». Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι η στάση τους να ψηφίσουν λευκό «δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των συγκεκριμένων δικαστών».

Απαντώντας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθαρισε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της δικαιοσύνης». «Ο ΠτΔ δεν είχε υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και η κυβέρνηση δεν έκανε θεσμική βουτιά στην επετηρίδα και κινήθηκε με όρους αξιοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις επικρίσεις που διατύπωσαν στις επιστολές τους οι δύο ανώτατες δικαστικοί, όσον αφορά την μη ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας, από την πλευρά του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, φέρεται να ειπώθηκε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση του είπε την άποψη του,την είπε με το να μην υπογράψει. Και την είπε λέγοντας ότι ο ρόλος του είναι εγγυητής του Συντάγματος, άρα αν συνδυαστεί ότι δεν υπέγραψε και ότι είναι εγγυητής του Συντάγματος τότε σημαίνει ότι θεωρεί πως το να υπογράψει δεν θα ήταν συνταγματικό».

Αύριο για τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Αύριο θα συνεχιστεί η διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για τη τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα (αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος), Βασίλειου Πλιώτα (αποχωρεί σε τρία χρόνια), Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη, που αποχωρούν σε δύο χρόνια.

Δημήτρης Τάκης

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged