Αλληλέγγυα Πόλη: Καλό αποκαλόκαιρο στις συνοικίες β’ κατηγορίας του Δήμου Ιλίου

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Tο θέμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου δεν μας απασχολεί για πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ παλιό σχολείο – κατασκευασμένο την δεκαετία του ’60 – που εμφανίζει τεράστια κτιριακά προβλήματα.

Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την περασμένη σχολική χρονιά (2018-2019) η σχολική κοινότητα με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της ανέδειξε τα προβλήματα αυτά και διεκδίκησε λύσεις.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα γονείς και μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου διαμαρτύρονταν για την αναβλητική τακτική της δημοτικής αρχής, που για χρόνια υποσχόταν ότι θα προβεί στις επιτακτικά αναγκαίες επισκευές των κτιριακών υποδομών της σχολικής μονάδας ώστε να είναι ασφαλής η παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Αιχμή του δόρατος, εκτός της επικινδυνότητας του αύλειου χώρου και άλλων υποδομών του σχολείου, αποτέλεσε η ελλιπέστατη πυρασφάλεια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας που διέταξε την διακοπή λειτουργίας της θέρμανσης αφήνοντας τους μαθητές να κάνουν μάθημα επί μήνες στο κρύο.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, πιστή στη γραμμή «η μπάλα στην εξέδρα», δήλωνε επί μήνες αναρμόδια για το θέμα, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που ορίζει σαφώς ότι η συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι αρμοδιότητα των δήμων. Όταν όμως το θέμα απασχόλησε πολλάκις το δημοτικό συμβούλιο και έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα, προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ο Δήμαρχος κ. Ζενέτος, μιλούσε για ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος και ριζική ανακαίνιση του σχολείου ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Ποια ήταν όμως αυτή η ριζική ανακαίνιση;

Γυρνώντας από τις καλοκαιρινές διακοπές οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου αντιλήφθηκαν πως η μοναδική παρέμβαση του δήμου ήταν η αφαίρεση του φθαρμένου προστατευτικού δαπέδου του σχολείου και το στρώσιμο του προαύλιου χώρου αποκλειστικά με άσφαλτο. Κοινώς, το σχολείο παραμένει στα «μαύρα του χάλια» – με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που εμφάνιζε και πριν – χωρίς την παραμικρή ουσιαστική συντήρηση των υποδομών του και αντί για το παλιό φθαρμένο προστατευτικό δάπεδο, σήμερα δεν υπάρχει καν δάπεδο, παρά μόνο άσφαλτος.

Η λέξη «εμπαιγμός» είναι λίγη για να περιγράψει την στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους πολίτες τις περιοχής που δικαιολογημένα νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Δυστυχώς, όπως είναι εμφανές, η πρόσφατη ανανέωση της θητείας της δημοτικής αρχής του κ. Ζενέτου, για τους πολίτες του Ιλίου, σημαίνει μια ακόμη τετραετής παράταση των ίδιων χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Ίλιον, 21/08/2019

Μοιραστείτε το:
Tagged