Δυτικό Μέτωπο για ΧΥΤΑ Φυλής και Ρ.Δούρου: Φεύγουν και τα δίνουν όλα στους εργολάβους

Αττική
Μοιραστείτε το:

Συμπαιγνία Δούρου – Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων

Περίμεναν να γίνουν οι εκλογές για να δώσουν τη χαριστική βολή στηΔυτική Αθήνα – Αττική!

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν θα φαντάζονταν η κ. Δούρου τον άθλιο και ατιμωτικό τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνει τη θητεία της στη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής). Δεν είναι ότι -η ίδια και η παράταξή της- υπήρξαν αδιαμφισβήτητα ανεπαρκείς, σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε την αιχμή της προεκλογικής τους εκστρατείας το 2014, δίνοντας το δικαίωμα στον κ. Πατούλη να τους μετατρέψει σε άθυρμα στα επικοινωνιακά του παιχνίδια και σε εργαλείο εξυπηρέτησης των δικών του ακραίων πολιτικών επιλογών. Το πιο σημαντικό είναι ότι αθέτησαν, χωρίς καμία συστολή, τις υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής, υπονόμευσαν συνειδητά τις πολιτικές της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της αποκεντρωμένης διαχείρισης, συντήρησαν και επέκτειναν τις πρακτικές της ιδιωτικοποίησης και υιοθέτησαν το σύνολο, σχεδόν, των εργολαβικών απαιτήσεων.

Στη διάρκεια της θητείας τους -με την ανοχή και των κυριότερων πολιτικών αντιπάλων τους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πατούλη- έκαναν δύο σημαντικές εσωτερικές επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής και ανανέωσαν δύο φορές, χωρίς νέο διαγωνισμό, τη σύμβαση για τη διαχείριση του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΕΜΑΚ). Άλλες εργολαβικές συμβάσεις υπογράφηκαν για την επεξεργασία των στραγγισμάτων, για την αποτέφρωση των υγειονομικών αποβλήτων, για τις εργασίες ταφής στο ΧΥΤΑ και για μια σειρά άλλων έργων στην εγκατάσταση της Φυλής, κάνοντας να ακούγεται σαν ανέκδοτο ο ισχυρισμός περί δήθεν δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεκάδες εκατομμύρια, βγαλμένα από την τσέπη των πολιτών, διασπαθίζονται κάθε χρόνο για να συντηρείται η πολλαπλά επικίνδυνη εγκατάσταση της Φυλής, την ίδια ώρα που τα σχέδια για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μένουν κλειδαμπαρωμένα στα συρτάρια τους.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, αποφάσισαν -τώρα στο τέλος- να ολοκληρώσουν το επονείδιστο έργο τους με την ολοκληρωτική συμμόρφωση στις απαιτήσεις των εργολάβων και με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να συνεχιστεί, επ’ άπειρον, η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, στρώνοντας το χαλί στο νέο «σωτήρα» της Αττικής τον κ. Πατούλη.Την ερχόμενη Τετάρτη 31/7, η κ. Δούρου συγκαλεί την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να αποφασιστούν:

  • Νέα επέκταση των κυττάρων της β΄ φάσης, μέσω της τροποποίησης υφιστάμενης σύμβασης με τον παραπλανητικό τίτλο «διαμόρφωση, διευθέτηση και εξομάλυνση πρανών κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής».
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο τη «Μελέτη, κατασκευή έργων μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», συμπεριλαμβανομένων νέων εσωτερικών επεκτάσεων και νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της λεγόμενης γ΄ φάσης (η διαδικασία απαιτεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση).
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του αμαρτωλού ΕΜΑΚ, που είχε προσωρινά «παγώσει», μετά τις αντιδράσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων.

Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ανυποψίαστων, έχουν συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη και τα εξής:

  • Την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης ωρίμανσης για την αποκατάσταση λατομικών χώρων (ΕΑΛΜ)! Πρόκειται για τη συνέχεια μελέτης του 2017, με σκοπό την αξιοποίηση ανενεργών λατομικών χώρων για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης αστικών αποβλήτων, την οποία ξαναθυμήθηκαν το 2019, αφού έχασαν τις εκλογές.
  • Την προκήρυξη δύο διαγωνισμών για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, για την εκπόνηση της προμελέτης και για την περιβαλλοντική αδειοδότησητης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό (της μοναδικής από τις περιφερειακές μονάδες, που προβλέπει ο ισχύων περιφερειακό σχεδιασμός).

Μας είναι αδιάφορο το αν η κ. Δούρου κινείται κάτω από το βάρος των απειλών του κ. Πατούλη για δικαστική διερεύνηση των ευθυνών της ή αν λειτουργεί στη βάση εξαρτήσεων από το εργολαβικό κατεστημένο, με το οποίο είχε αγαστή συνεργασία στα χρόνια της θητείας της. Το θέμα είναι ότι καταφέρνει να συνδέσει το όνομά της με τη διαιώνιση της επιβάρυνσης της Δυτικής Αθήνας – Αττικής και με τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν με τη νέα διοίκηση του κ. Πατούλη. Δεν είναι, πλέον, μυστικό ότι ο νέος περιφερειάρχης,εκτός των νέωνχωματερών στη Φυλή, οραματίζεται και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων καύσης και πάλι εδώ στην Δυτική Αθήνα! Αλλά γι αυτά θα πρέπει να περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις του κ. Πατούλη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούν για «ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος».

Αφήνουμε στην άκρη τα κατά συρροή ψέματα της τελευταίας πενταετίας, τις καθησυχαστικές δηλώσεις για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής -ακόμη και μέχρι πριν λίγες μέρες-, τις εξαγγελίες του κ. Παππού για μετατροπή της εγκατάστασης σε περιβαλλοντικό πάρκο και την προκλητική αγνόηση των αδιάκοπων προειδοποιήσεων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -τα τρία τελευταία χρόνια- για την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί κρύβουν τα αποτελέσματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής, που παρήγγειλε ο ίδιος ο δήμος Φυλής και γιατί δε λένε κουβέντα για τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι οι θάνατοι από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική είναι τριπλάσιοι σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Αττική.

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή επιλέγουμε να κατευθύνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να μην παρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και η μόνη λύση για να μην περάσουν τα σχέδιά τους είναι ο γενικός ξεσηκωμός. Φτάνει πια η κοροϊδία! Η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική δεν είναι ο απόπατος του λεκανοπέδιου.Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας σε ένα τοξικό περιβάλλον, που σπέρνει αρρώστιες και θανάτους.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 &Κατεχάκη), την Τετάρτη 31/7, στις 11:00, με σκοπό να εμποδίσουμε τη λήψη απόφασης στα επίδικα θέματα.

Κάθε φορά που θα επιχειρούν να αποφασίσουν νέες επεκτάσεις  και νέα εργοστάσια στη Φυλή και στη Δυτική Αττική, θα πρέπει να μας βρίσκουν μπροστά τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα δεν πρέπει να περάσει!

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Μοιραστείτε το:
Tagged