Η πρότασή μας για «Το σχολείο του 21ου Αιώνα» και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου δικαιώνεται

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Το 2011, αναρτήσαμε στο τότε Vukentra.gr, -σήμερα έχει αντικατασταθεί από το Vukentra.com-, μελέτη – πρόταση για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και ειδικότερα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του συστήματος εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ.

Η πρόταση αυτή “κατακλέφθηκε» από τους συριζαίους «πεφωτισμένους» (αν)εγκέφαλους  του υπουργείου Παιδείας που προσάρμοσαν τις εσωτερικές προτάσις της στο αποκρουστικό σύστημα που δημιούργησαν για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαξιόνωντας τόσο το Γυμνάσιο, όσο και το Λύκειο προς όφελος της ήσσονος προσπάθειας όλων όσων εμπλέκονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Να σημειώσουμε ότι το μόνο που «έκλεψαν» και πρόβαλαν ανερθρυάστως ως δικό τους, βάζοντας τον μάλιστα ως προμετωπίδα στο βασικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΙΕΠ, ήταν ο τίτλος της μελέτης «Το Σχολείο του 21ου Αιώνα».

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, μελέτησε την συγκεκριμένη πρόταση-μελέτης που είχαμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο και υοθέτησε αυτά που μπορούν να εφαρμοσθούν και να οδηγήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα στην αξιοκρατία και την αριστεία.

Αυτό αποτελεί και την δικαίωσή μας.  (για να δείτε την πρότασή μας κάντε κλικ εδώ). Παρουσιάζουμε  στην συνέχεια τα σημεία και στοιχεία που σύμφωνα με όσα εξαγγέλθηκαν και γνωστοποιήθηκαν από την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως και την υφυπουργό Παιδείας κα Ζαχαράκη πρόκειται να θσμοθετηθούν και περιλαμβάνονται στην μελέτη μας «Το Σχολείο του 21ου Αιώνα».

————————

Οι 12 παρεμβάσεις για το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Εθνικό Απολυτήριο – Υπολογισμός βαθμών Α,Β και Γ Λυκείου – Τράπεζα Θεμάτων – αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων

Σύμφωνα με τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της  υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα έχει την εξής μορφή:

  1. Καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο
  2. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.
  3. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
  4. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ΕΠΑΛ, στα οποία θα λαμβάνεται για πρώτη φορά και με δικό της συντελεστή η επίδοση των μαθητών στα εργαστήρια καλλιέργιας δεξιοτήτων
  5. Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
  6. Η βαθμολόγηση των γραπτών των μαθητών θα γίενται από εκπαιδευτικούς ίδιας ειδικότητας, αλλά διαφορετικού σχολείου της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  7. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, με ψηφιακή γεννήτρια θεμάτων, ξεχωριστά από κάθε σχολική μονάδα, λίγο πριν την εξέταση κάθε μαθήματος και με την απόλυτη ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.
  8. Η Τράπεζα Θεμάτων θα περιλαμβάνει 10.000 θέματα αξιλόγησης κάθε μαθήματος, με το 30% να είναι χαμηλής δυσκολίας, ένα ακόμη 30% μέσης δυσκολίας και 40% μεγάλης δυσκολίας και σ’ αυτή την αναλογία θα επιμερίζονται και τα θέματα των γραπτών εξετάσεων. Θα είναι επίσης προσβάσιμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  9. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια.
  10. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.
  11. Η αξιολογόγηση των σχολικών μονάδων θα γίνεται με βάση και την συνολική ετήσια εκπαιδευτική εικόνα που θα παρουσιάζει στους δείκτες ολοκλήρωση διδακτέας ύλης, επιδόσεις μαθητών και διδακτική συμπεριφορά εκπαιδευτικών.
  12. Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική επίδοση (μέσος όρος) των μαθητών στα μαθήματα που διδάσκει ο κρινόμενος εκπαιδευτικός

Νίκος Ι. Παρίκος

Μοιραστείτε το:
Tagged