Κάθειρξη 8 ετών σε δημοσιο-υπαλληλάκο για πλαστό τίτλο, αθώωση λόγο παραγραφής για τον αδελφό του Τσίπρα (!!!) για πλαστό πιστοποιητικό…

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:
Κάθειρξη 8 ετών σε δημοσιο-υπαλληλάκο για πλαστό τίτλο, αθώωση λόγο παραγραφής για τον αδελφό του Τσίπρα (!!!) για πλαστό πιστοποιητικό…

Ο ένας, «ανώνυμος» απλός δημόσιος υπάλληλος (πρώην πλέον) που προσκόμισε πλαστό τίτλο σπουδών για να διορισθεί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 8 ετών, ο δεύτερος αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, αν και προσκόμισε πλαστό πιστοποιητικό για να «πάρει» διαγωνισμό δημόσιου έργου, αθωώθηκε λόγο παραγραφής βάση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Τα δύο γεγονότα απλώς επιβεβαιώνουν το κλασικό graffiti που αναφέρει «Η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια – δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους». Επιβεβαιώνει ακόμη ότι σ’ αυτό το «σάπιο» κράτος, οι επώνυμοι έχουν πάντα διαφορετική και διακριτή μεταχείριση από τους «ανώνυμους» και ταπεινούς.

Αυτό που εντυπωσιάζει στις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε η δικαιοσύνη (δύο διαφορετικά δικαστήρια) είναι ότι και οι δύο Εισαγγελείς Έδρας πρότειναν την παραγραφή του αδικήματος που βάρυνε κάθε κατηγορούμενο, αλλά αυτό έγινε δεκτό μόνο από το ένα δικαστήριο και «κατά σύμπτωση» αφορούσε τον αδελφό του Πρωθυπουργού…

Στην πρώτη περίπτωση, ο αδερφός του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Τσίπρας, πλαστογράφησε έγγραφο ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερος, ενώ χρωστούσε εισφορές 2.000 ευρώ. Την πλαστογραφία την έκανε για να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για την ανάληψη έργου από την τεχνική του εταιρία. Δεν θα υπεισέλθουμε στο ιστορικό της εταιρίας. Στη συνέχεια, η τεχνική του εταιρία δεν πήρε το έργο, αλλά κινήθηκε ποινική διαδικασία εναντίον του για την πλαστογράφηση του εγγράφου.

Η δίκη έγινε προχτές στη Μυτιλήνη και με πρόταση του εισαγγελέα, που δέχτηκε η έδρα, το ποινικό αδίκημα παραγράφηκε γιατί το ποσό ήταν μικρό, ο κατηγορούμενος το πλήρωσε εκ των υστέρων και το κατηγορητήριο άλλαξε από χρήση πλαστού εγγράφου σε χρήση πλαστού πιστοποιητικού. Ο κ. Δ Τσίπρας είχε εμφανίσει φωτοτυπία που αποδείχθηκε πλαστή, αντί του πρωτότυπου για την ανάληψη του έργου.

αθώωση λόγο παραγραφής για τον αδελφό του Τσίπρα (!!!) για πλαστό πιστοποιητικό…

Μ’ αυτά τα δεδομένα και επειδή το αδίκημα είχε τελεστεί πριν τις 31/03/2016, έπεσε στις διατάξεις περί αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, με ποινές μέχρι ένα έτος, και παραγράφηκε, όπως ορίζει ο νόμος Παρασκευόπουλου.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε -και το δικαστικό σώμα δέχθηκε- ότι, λόγω του μικρού ποσού που όφειλε ο Δημήτρης Τσίπρας και το οποίο στη συνέχεια πλήρωσε, το κατηγορητήριο έπρεπε να αλλάξει και από «χρήση πλαστού εγγράφου», να τροποποιηθεί σε «χρήση πλαστού πιστοποιητικού», αφού το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν και φωτοτυπία. Έτσι, το δικαστήριο, επικαλούμενο το άρθρο 4411/16 «για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων», προχώρησε σε παραγραφή του ποινικού αδικήματος.

Κατά τους νομικούς «το αδίκημα υπήρξε, αλλά μετατράπηκε, η κατηγορία από πλαστογραφία (216 ΠΚ) σε πλαστογραφία πιστοποιητικού (217 ΠΚ) φορολογικής ενημερότητας, που προβλέπει πολύ ελαφρότερη ποινή και έτσι εξαλείφθηκε το αξιόποινο (άρθρο 8 του Ν.4411/2016), γιατί η πράξη είχε τελεσθεί μέχρι τις 31-3-2016 και η ανώτερη ποινή που προέβλεπε ο νόμος σε περίπτωση καταδίκης είναι μέχρι ένα έτος. Δηλαδή το Δικαστήριο ουσιαστικά αποφάνθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της πλαστογραφίας πιστοποιητικού, αλλά σύμφωνα με τον Νόμο Παρασκευόπουλου δεν επεβλήθη ποινή».

Στην δεύτερη περίπτωση πρώην δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είχε διορισθεί με πλαστό πτυχίο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και χρήση πλαστού εγγράφου, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας δέχτηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και πρότεινε να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να απαλλαγεί λόγω παραγραφής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την πρόταση.

Τελικά καταδικάσθηκε, λοιπόν, για το κακούργημα και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πρότειναν… παραγραφή

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου εξήγησε ότι αποδέχεται την πράξη του, όμως όλα τα χρόνια εργάσθηκε κανονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και μετά Περιφερειακή Ενότητα, προσφέροντας σημαντικό έργο. Χαρακτηριστικά, είπε ότι προσέφερε τόσο μεγάλη εργασία που αντισταθμίζει τη βλάβη που κατηγορείται ότι προκάλεσε.

Αναλύοντας περισσότερο, ο δικηγόρος είπε ότι η συγκεκριμένη θέση ήταν προσωποπαγής και θα διοριζόταν ακόμα και με το απολυτήριο Λυκείου. Κατά συνέπεια, το ποσό που έπαιρνε επιπλέον, λόγω του πτυχίου, ήταν 150 ευρώ το μήνα και υπολογίζοντας από το 2066 έως το 2014, η ζημιά που προκάλεσε ανέρχεται σε 30.760 ευρώ. Έτσι, υποστήριξε ότι πρόκειται για πλημμέλημα και όχι κακούργημα και, άρα, έχει παραγραφεί ως αδίκημα.

Απολογία

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος προσελήφθη με ειδικό νόμο το 2001, τον οποίο ψήφισε η Βουλή για τους ειδικούς συνεργάτες βουλευτών και ευρωβουλευτών. Εργαζόταν δε σε γραφείο ευρωβουλευτή.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος διευκρίνισε αρχικά ότι η σχέση με τον ευρωβουλευτή ήταν προσωπική. Δήλωσε ότι νιώθει άσχημα για όλη αυτή την ιστορία, ενώ εξήγησε ότι ήταν φοιτητής ακόμα και χρωστούσε κάποια μαθήματα ώστε να αποκτήσει το πτυχίο του. Όταν είδε αυτή την προοπτική με τον ειδικό νόμο, αποφάσισε ότι μπορεί να προσφέρει από μια τέτοια θέση. Η πρόθεσή του, όπως είπε, ήταν να δώσει τα μαθήματα και να πάρει το πτυχίο. Γι’ αυτό σκέφτηκε να μη διορισθεί μόνο με το απολυτήριο, διότι η γραφειοκρατική διαδικασία μετά για την αναγνώριση του πτυχίου διαρκεί πολύ.

Όταν διορίσθηκε όμως με το πλαστό πτυχίο, από διάφορα προσωπικά περιστατικά που συνέβησαν, αλλά και το φόρτο εργασίας, δεν μπόρεσε να δώσει τα μαθήματα και να πάρει το πτυχίο. Καταλήγοντας, είπε ότι στο αντικείμενο που εργαζόταν και είχε σπουδάσει είχε γνώσεις, συνεχώς τις εμπλούτιζε και ήταν καλός στη δουλειά του. Ωστόσο,  το δικαστήριο δε δέχτηκε τη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα και καταδικάστηκε για κακούργημα.

Με πληροφορίες από το tharrosnews.gr

————————-

Το Vukentra είναι απολύτως ανεξάρτητο, δεν στηρίζεται από κανένα & σε κανένα και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Αν σας αρέσει, διαδώστε το και ακόμη στηρίξτε το. Η σύνταξη σας ευχαριστεί εκ των προτέρων….

Μοιραστείτε το:
Tagged