68 νέοι θάνατοι, 1.194 κρούσματα – Παράταση lockdown στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία από 14/12

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων πάνω από τα 1.000 – Στους 3.540 οι νεκροί από κορωνοϊό με ακόμα 68 θανάτους – Πώς θα κλείνεται το ραντεβού για το εμβόλιο

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου η «θυσία» του lockdown να αποδώσει καρπούς και να μειωθούν οι νέες περιπτώσεις Covid-19 και κατά συνέπεια, οι θάνατοι και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο ρυθμός αποσυμπίεσης εξακολουθεί να είναι αργός, γεγονός που συνεπάγεται τη διατήρηση της αφόρητης πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τη διατήρηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εξάλλου με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο 12/12 επιβεβαιώθηκε η σταθεροποίηση των κρουσμάτων πάνω από τα 1.000. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.194 κρούσματα και 68 νέους θανάτους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται στους 3.540. Στους 577 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα και την έναρξη εντός του Ιανουαρίου του εμβολιασμού.

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους θα κλείνεται το ραντεβού για το εμβόλιο ενώ το θέμα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, διατηρείται για την εορταστική περίοδο η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου και επιτρέπεται η λιανική πώληση με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος, το λεγόμενο click away που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 13/12.

Επίσης, την  Κυριακή 13/12 θα είναι προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, ενώ από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια – κουρεία και τα βιβλιοπωλεία.

——————-

Τι θα ισχύσει για click away, εκκλησίες – Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 – 05:00

Nέα παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία από 14/12 – Τι θα ισχύσει για click away, εκκλησίες – Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 – 05:00

Η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο τη λειτουργία του click away και κατ’ εξαίρεση το άνοιγμα βιβλιοπωλείεων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Την παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρά στην εξειδίκευση των μέτρων. Η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο τη λειτουργία του click away από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και κατ’ εξαίρεση το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

Από τον κλάδο υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο η λειτουργεία κομμωτηρίων, κουρείων και ΚΤΕΟ, αυστηρά με ραντεβού από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

Όσον αφορά τις εκκλησίες θα είναι ανοικτές με αυστηρά μέτρα ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων και την παρουσία έως 9 ατόμων. Στους Μητροπολιτικούς Ναούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 25 ατόμων. Την ευθύνη τήρηση των μέτρων θα έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί από τις 13/12 έως τις 7/1.

Πέτσας: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά

Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, όπως επιθυμούσαμε,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό», τόνισε. «Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ’ επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε», τόνισε.

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.

Βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, click away, εκκλησίες

Γεωργιάδης: Συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο

Αγορές μόνο με click away: Η καταστρατήγηση θα φέρει νέο κλείσιμο λέει ο Γεωργιάδης [γραφήματα]

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λειτουργία της αγοράς μέσω της διαδικασίας click away. Τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.

Επισήμανε πως η διαδικασία θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» και υπογράμμισε τη σημασία τού να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα έξω από τα καταστήματα.

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ- Το click away, η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες

«Είμαστε σε συζητήσεις ειδικότερα με τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα της υπηρεσίας click away.

Θα δούμε για επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», απάντησε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους. «Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away με τον τρόπο που περιέγραψε, τελικά η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους.

«Αν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου και του courier καθώς θα είχαμε συσσώρευση ανεκτέλεστων παραγγελιών και όταν θα ανοίγαμε το λιανικό εμπόριο κανονικά θα υπήρχε πολυκοσμία. ‘Αρα και για να περιοριστεί η κινητικότητα και η πολυκοσμία, τότε ήταν αναγκαίο να βρεθεί διέξοδος», εξήγησε.

 Είπε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away. «Απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους περισσότερους μικρούς. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι θα αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες», συμπλήρωσε.

 Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο.

 Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει.

«Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε. Τέλος δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

Πως θα παραλαμβάνονται οι παραγγελίες μέσω click away

 • Παραγγελίες προϊόντων θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών.
 • Όσον αφορά το click away θα γίνεται με SMS και μόνο ένα άτομο θα μπορεί να μεταβεί στο κατάστημα.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το εμβόλιο

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (12/12/2020).

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία της χώρας για τον εμβολιασμό, η παραλαβή – αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι ετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την ΕΕ.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, που αναμένεται να αρχίσει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η τηλεδιάσκεψη θα επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μια φόρα την εβδομάδα για να υπάρχει καλύτερος δυνατός συντονισμός έως τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου 2021, οπότε και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Επίσης συζητήθηκαν τα πρακτικά ζητήματα για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός:

1) Μέσω άυλης συνταγογράφησης

2) Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, με την οποία θα κλείνονται και θα τροποποιούνται ραντεβού

3) Μέσω τηλεφωνικού κέντρου. Υπάρχει πρόβλεψη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι για τις νέες τεχνολογίες.

Οι τρεις τρόποι ραντεβού για το εμβόλιο

Τον απλό τρόπο, με τον οποίο μπορεί ο πολίτης να δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα ώστε να παίρνει σειρά για να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega.

«Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός και θα χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά μέσα.

Έχουμε ήδη μιλήσει για πλατφόρμες για το emvolio.gov.gr, για την άυλη συνταγογράφηση που είναι η κορωνίδα μίας στρατηγικής.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω για την πλατφόρμα είναι το ότι θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο.

Δηλαδή εμείς θα κλείσουμε τα δύο ραντεβού εξαρχής με βάση τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες -τη διαθέσιμη διεύθυνση που έχουμε- στα διάφορα συστήματα του κράτους», δήλωσε ο κ .Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε «θα κλείσουμε εξαρχής και τα δύο ραντεβού γιατί το εμβόλιο έχει δύο δόσεις και πάνω σε αυτές τις δύο δόσεις θα προτείνουμε ραντεβού στους πολίτες.

Τα οποία φυσικά θα μπορούν να τα αλλάξουν στην πορεία γιατί πάντοτε η διεύθυνση που έχουμε εμείς δεν είναι το σημείο στο οποίο ένας πολίτης κατοικεί αυτή τη στιγμή, μπορεί κάποιος να βρίσκεται στο χωριό του, να βρίσκεται σε κάποια άλλη πόλη.

Από εκεί και πέρα θα διαμορφώσουμε κανάλια εξυπηρέτησης για τους πολίτες που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες».

Αναφέρομενος στο call center ο υπουργός υπογράμμισε ότι «με τη μορφή που το περιγράφουμε ή που το φανταζόμαστε συνήθως, δεν θα υπάρχει.

Θα χρησιμοποιήσουμε call center με έναν τρόπο που θα ανακοινώσουμε στην πορεία.

Γιατί πάρα πολύ απλά εάν 2 εκατ. άτομα έπαιρναν τηλέφωνο την ίδια ημέρα για να κλείσουν ένα ραντεβού αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει τέτοιο call center στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα.

Θα έχουμε όμως παρόλα αυτά και έναν πολύ εύκολο τρόπο για τον κόσμο ο οποίος δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες.

Θα έχουμε λοιπόν φυσικά σημεία εξυπηρέτησης δηλαδή θα υπάρξουν κάποια σημεία, θα τα ανακοινώσουμε επίσημα στην πορεία, στα οποία ο κόσμος μπορεί να πάει να μάθει ποια είναι τα προτεινόμενα ραντεβού από εμάς και εάν επιθυμεί να τα αλλάξει και μετά να κλείσει το ραντεβού του.

Θα υπάρχουν πολλοί φυσικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους μπορεί κανείς να πάει και να επιβεβαιώσει και τα δύο του ραντεβού εκεί».

Γεωργιάδης: Με χρονικό όριο οι Χριστουγεννιάτικες «αγορές» αλλιώς σταματά η διαδικασία

«To click away δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση, δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλωντας στον Σκάι τόνισε ότι «δεν υποκρίνομαι ότι το click away θα αντικαταστήσει το τζίρο των εορτών. Ο πελάτης δε θα μπορεί να μπει στο κατάστημα. Πολλά καταστήματα έχουν e-shop και τα περισσότερα ασύρματα POS… Πολύ λίγα δεν έχουν ασύρματα, και είναι εύκολη η απόκτησή τους από τις τράπεζες. Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία, και τη χρήση POS. Δεν θα επιτρέψουμε φυσική επαφή πελάτη με το κατάστημα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία» υπογράμμισε επίσης.

«Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν και μετά» αποσαφήνισε για τις μετακινήσεις. «Εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα θα επιβληθούν ποινές» διεμήνυσε εκ νέου ο υπουργός.

Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα επιτρέψουμε πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστεί η απαγόρευση ως έχει. Πρέπει να βοηθήσουμε τα καταστήματα παιχνιδιών που κάνουν κανονικά περί το 30% του τζίρου τους στις εορτές να δουλέψουν με την παράδοση εκτός» τόνισε ακόμα.

Σταμπουλίδης: Για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα δωρεάν τα μηνύματα για click away

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.

Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.

Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «ανοίγουν μόνο βιβλιοπωλεία, όχι χαρτοπωλεία.

Θα πωλούνται από κοντά μόνο βιβλία, αν θέλουμε κάτι άλλο το παραγγέλνουμε ηλεκτρονικά».

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μανικιούρ-πεντικιούρ, σημείωσε πως «τα εξετάζουμε όλα. Θα δούμε πώς θα κινηθεί η εβδομάδα και αν θα μας επιτραπεί να πάρουμε αποφάσεις».

Αλλιώτικα τα φετινά Χριστούγεννα – Δεν θα διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις

«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον «ΑΝΤ1» ανέφερε ότι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από αύριο, Κυριακή 13/12 για click away, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ, κάτι που θα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι τις 22:00 μέχρι τις 5 το πρωί. 

«Δεν θα έχουμε επέκταση για μετά τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και σημείωσε για το ρεβεγιόν πως «θα είναι η οικογένεια μόνη της ή το πολύ-πολύ με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα».

«Θα κάνουμε ρεβεγιόν, είναι με ασφάλεια.

Το επόμενο  ζήτημα είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα και θα πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού για να μην διακινδυνεύσουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας.

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν

 1. λιανεμπόριο
 2. σχολεία
 3. εστίαση
 4. διασκέδαση
 5. ψυχαγωγία
 6. χιονοδρομικά κέντρα
 7. χειμερινά θέρετρα
 8. εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

 1. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, εκτός από τα παιχνίδια.
 2. Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033
 3. Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

 1. Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
 2. Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

 1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
 2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Γώγος: Με αυτά τα κρούσματα, δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση – Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν στις 7/1 τα δημοτικά

Τη θέση ότι με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων διατύπωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι είναι δεν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

«Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 21:00 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.

Όσον αφορά τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία. Θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι «με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση».

«Η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα, μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Μεγάλη διασπορά, γεμάτα τα νοσοκομεία

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο να υπάρχει τρίτη επιδείνωση. Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας ότι μετά τις γιορτές, ενδεχομένως ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα.

«Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ Αυτό είναι κάλο «μαξιλάρι». Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες.

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει.  Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό…  Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι. Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» ανέφερε ο κ.Γώγος.

Παγώνη: Όχι σε άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εκκλησιών – Πολύ υψηλό το ιικό φορτίο

Την αντίθεση της στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εκκλησιών εξέφρασε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι είναι πολύ υψηλό το ιικό φορτίο.

Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη υπογράμμισε ότι είναι πολύ λογικό να μην πέφτουν ακόμα τα κρούσματα καθώς το ιικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό.

«Όταν νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να διασωληνωθεί.

Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα αλλά αυτό δεν έγινε.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο.

Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να ξεκινούν εφημερία με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ» τόνισε η κα.Παγώνης, η οποία αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κομμωτηρίων χαρακτηρίζοντάς τα ελεγχόμενους χώρους αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ωστόσο, όπως είπε, τα πράγματα είναι διαφορετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και αν μιλάμε για μικρά γειτονικά μαγαζιά.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε «γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά» είπε η κα.Παγώνη, η οποία όσον αφορά τις εκκλησίες, υποστήριξε ότι «αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει και για τις εκκλησίες».

Με 100 θανάτους την ημέρα, δεν μας απασχολεί το ρεβεγιόν

Σχετικά με τις φετινές γιορτές αλλά και τo Πάσχα του 2021 η κα. Παγώνη ήταν κάθετη. «Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα.

Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55% με 60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Βατόπουλος: Είμαστε σε οριακό σημείο, ο ιός βρίσκεται παντού – Δεν θέλουμε πισωγύρισμα

Τη θέση ότι είμαστε σε οριακό σημείο καθώς ο ιός βρίσκεται παντού διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει πισωγύρισμα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας.

Σε δηλώσεις του στο Open ο κ.Βατόπουλος τόνισε πως ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία για το άνοιγμα της χώρας θα πρέπει να το κάνει έχοντας στα υπόψιν της ότι πρέπει να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς είναι η αποφυγή της αύξησης της κινητικότητας του ιού» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η όποια άρση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον κορωνοϊό «να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Ό, τι είναι να γίνει, δεν πρέπει να αυξήσει την κινητικότητα του ιού, μην δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είμαστε σε οριακό σημείο, ο ιός βρίσκεται παντού. Δεν θέλουμε με τίποτα το πισωγύρισμα. Να βρεθούν τρόποι αγοράς ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός» επεσήμανε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν τι να ανοίξει αλλά πως, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα. «Έχουμε συρροές ακόμη και σε μικρά χωριά, είναι τόσο οριακή η κατάσταση», τόνισε ο κ. Βατόπουλος, ενώ ανέφερε ότι «η πολιτεία θα αποφασίσει».

Στους 3472 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3472 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 1066 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνως, 1395 νέα κρούσματα, ενώ χθες 10/12, 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Τριψήφιος πάλι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωναϊό: Έφτασαν τους 102, 1.395 κρούσματα, 583 διασωληνωμένοι

Στα 1.395 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 102 θάνατοι, ενώ σε 583 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

 • 5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • 583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 • Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής για τα 1.395 επιπλέον κρούσματα έχουν ως εξής:

 • 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • 1.386 εγχώρια κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

 • 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
 • 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
 • 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
 • 3 κρούσματα από την Π.Ε. ‘Αρτας
 • 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
 • 2 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
 • 4 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
 • 25 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
 • 31 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
 • 8 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
 • 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
 • 9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
 • 18 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
 • 8 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
 • 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 39 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
 • 23 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
 • 2 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
 • 26 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
 • 41 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
 • 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λακωνίας
 • 49 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
 • 19 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
 • 75 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
 • 1 κρούσμα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 1 κρούσμα από την Π.Ε. Νάξου
 • 45 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
 • 31 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
 • 32 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
 • 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 37 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
 • 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
 • 80 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
 • 5 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων (όλα από Σκιάθο)
 • 14 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
 • 8 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 15 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
 • 2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
 • 11 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
 • 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
 • 7 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
 • 4 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πηγή: bankingnews.gr / ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged