10 επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από κατάλληλο προσωπικό λόγο έλλειψης ειδικευμένων

Απασχόληση Κατάρτιση
Μοιραστείτε το:

Στην 3η θέση διεθνώς η Ελλάδα στη δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού

Το τίμημα της «διαρροής» ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης φαίνεται ότι πληρώνει η Ελλάδα. Η χώρα σημειώνει το 2019 ρεκόρ 11ετίας, καθώς κατατάσσεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Πλέον, σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες (77%) στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας

8 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις των «Τεχνικών» εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία.

Το ποσοστό 77% αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008, ενώ σημειώνει αύξηση κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με το 2018. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου, με 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%, έχοντας μετακινηθεί κατά 4 θέσεις συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2018.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της Manpower Group για το 2019, οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται εξίσου το υψηλότερο ποσοστό (54%) δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα από το 2007 και συγκριτικά με το 2018 η αύξηση είναι 9 μονάδες.

Περιζήτητες θέσεις

Οι θέσεις των «Τεχνικών» κατέχουν τα πρωτεία στη λίστα με εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Μάλιστα, «εκθρονίζουν» τους «Επαγγελματίες Πωλητές», που βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη της έρευνας το 2008. Στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας για το 2019 βρίσκονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί», που τοποθετούνταν στην 4η θέση της κατάταξης το 2018.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα -αλλά και η παγκόσμια εικόνα- επιβεβαιώνουν ότι οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Θέσεις εργασίας, όπως των Τεχνικών και των Μηχανικών, που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα, δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων.

Οι δέκα θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα

Αναλυτικά, το 2019 οι δέκα θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα ήταν: Τεχνικοί, Πτυχιούχοι Μηχανικοί, Επαγγελματίες Πωλητές & Μάρκετινγκ, Προσωπικό υπηρεσιών  IT, Προσωπικό για Λογιστήρια & Οικονομικά Τμήματα, Εργάτες Κατασκευαστικού κλάδου, Υψηλόβαθμα Στελέχη, Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη, Εξειδικευμένοι Τεχνίτες και Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις ΕΜΕΑ χώρες (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική), στην κορυφή των θέσεων για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Επίσης παρατηρείται πως η θέση των «Επαγγελματιών Πωλητών & Μάρκετινγκ» βρίσκεται εντός τριάδας για την Ελλάδα, τις ΕΜΕΑ χώρες αλλά και παγκόσμια. Στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η θέση των «Τεχνικών» όπου στην Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση.

Η έρευνα

Για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το Δ΄ Τρίμηνο του 2019 για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης.

Νατάσα Φραγκούλη

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged