Όταν τρώγοντας… ακόμα και τα σκ@τ@ άνοιξε η όρεξη και των «δικαίων» – Η περίπτωση του «μεγάλου» δασκάλου και πολιτικού…

Οργανισμοί – Ιδρύματα
Μοιραστείτε το:

Κατρούγκαλος Γιώργος – Το νόμιμο δεν είναι πάντοτε ηθικό …. Και η σύζυγος… ναι η σύζυγος…!!!

Μία ιστορία από το παρελθόν, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η διαχρονική συνήθεια  των ελλήνων πολιτικών να «μοιράζουν» την κρατική πίτα και τις χρηματοδοτήσεις στο συνάφι τους, ανεξάρτητα πολιτικής ή όχι ένταξης και ταυτόχρονα η μόχλευση  των πότων  του ΕΣΠΑ, υπέρ φίλων και γνωστών και ταυτόχρονα να κρατούν σιγή ασυρμάτου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και μη εξελίξεις, είναι διαχρονική και ουδόλως μεταβάλλεται, ακόμη και αν φέρεις τον τίτλο του «μέγα εκσυγχρονιστή….

Ας δούμε  τι συνέβαινε στο Υπουργείο Παιδείας επί εποχής της κας Άννας Διαμαντοπούλου, εποχή που όλα τα συντρόφια είχαν πέσει στον αγώνα να απορροφήσουν το ΕΣΠΑ… με πρώτο και καλύτερο τον κο Γιώργο Κατρούγκαλο… Διαβάστε και δεν θα απογοητευτείτε σε ότι αφορά τις γνώσεις δικαίου, ηθικού μοιράσματος  κονδυλίων του ΈΣΠΑ και φροντίδας συζύγων,. Μην διακοπεί η ροή προς τα οικεία ταμεία…

—————–

Λεφτά πάντα υπάρχουν… αρκεί να είσαι στο «σύστημα»!!!

Η θητεία της κας Άννας Διαμαντοπούλου  στο Υπουργείο Παιδείας από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπανδρέου, το 2009, έως πριν από λίγες εβδομάδες, έχει δύο όψεις. Επικοινωνιακά ήταν καταπληκτική.

Συνεχώς νέες εκσυγχρονιστικές δράσεις, μεταρρυθμίσεις, καταπληκτικά κείμενα εργασίας, διαβουλεύσεις, διακηρύξεις περί αξιοκρατίας και πάταξης της διαφθοράς, κλπ. που εκφράσθηκαν με τα επαναστατικά ακόμη και για την εποχή μας «πρώτα ο μαθητής» και «πρώτα ο φοιτητής».

Στην εφαρμοσμένη, όμως, πολιτική, δηλαδή στην ορθή, δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση του έργου του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά.

Κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ & ΤΕΙ, δηλαδή της αξιοκρατίας και του υγιούς ανταγωνισμού στην εκπαίδευση, σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης στη Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, αλλαγή των όρων επιλογής στελεχών διοίκησης ακόμη και κατά τη διάρκεια των  κρίσεων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με απλές εγκυκλίους, υπερπληθώρα συμβούλων και συνεργατών, επικοινωνιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, σχολεία χωρίς βιβλία ακόμη και σήμερα, επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς βιβλία ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό από το 2009 έως σήμερα, άρνηση αναπομπής «αστείων» αποφάσεων πειθαρχικού συμβουλίου έως εξάντλησης του ορίου παραγραφής των «αδικημάτων», άρνηση απάντησης σε γραπτές αναφορές ή καταγγελίες, κλπ.

Το δυσμενέστερο ή «χειρότερο» όλων η παράδοση της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της χώρας μας στους ειδικούς και επαγγελματίες περί τα κοινοτικά και ερευνητικά  χρηματοδοτούμενα προγράμματα «πανεπιστημιακούς -ειδικούς επί παντός επιστητού-».

Την εικόνα της συμπληρώνει η πολυπραγμοσύνη της σε κάθε τι πολιτικό και η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής, εκτός από αυτή που αφορά το κομματικό χώρο της που οδήγησε στο περίφημο «ΠΑΣΟΚ plus».

Επέτρεψε, αυτή η κατά πολλούς σιδηρά κυρία της πολιτικής, στους υφισταμένους της και ιδιαίτερα στον Γ.Γ, του υπουργείου κ. Κουλαϊδή να εφαρμόσουν το «Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει» στη διαχείριση του κοινοτικού και δημοσίου χρήματος σε δράσεις που κατ’ επίφαση και εξ’ συνάφειας αφορούν την πραγματική εκπαίδευση  στη χώρα μας σε καιρούς μάλιστα πολύ χαλεπούς για όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου της και του Ελληνικού λαού συνολικά.

Μπορεί βέβαια να μην έχουν φθάσει ακόμη τα σχολικά βιβλία για τα μισά σχεδόν μαθήματα, ακόμη και σήμερα 5 εβδομάδες πριν τις εξετάσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, μπορεί η γραμματέας του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας κ. Κοντογιάννη να δηλώνει ότι  τα βιβλία για 37 μαθήματα των ΕΠΑΣ δεν διανέμονται στους μαθητές τους για τρίτο συνεχόμενο σχολικό έτος με εντολή του Γενικού Γραμματέα κ. Κουλαϊδή, μπορεί η κ. πρώην Υπουργός Παιδείας να επείγονταν  να «περάσει» από την παρούσα βουλή νομοσχέδιο που απαλλάσσει τους Διευθυντές των σχολείων από κάθε εργασία, έργα όμως του ΕΣΠΑ, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, συνεχώς αναθέτονται, όχι βέβαια από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αλλά μέσα από Ιδρύματα και Ινστιτούτα, όπως το Ίδρυμα Τσάτσου, το ΙΤΥΕ, το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, το Διαβαλκανικό Κέντρο, το Κοινωνικό Πολυκέντρο, κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η κ Διαμαντοπούλου, δεν μπορεί να αρνηθεί  ότι δεν γνώριζε  τα πεπραγμένα του κ. Κουλαϊδή, ως διαχειριστή του ΕΣΠΑ, τα έργα πρώτης επικοινωνιακής γραμμής που ανατέθηκαν στο ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, στο ΙΤΥΕ (Διόφαντος), στο Κοινωνικό Πολυκέντρο και στο Διαβαλκανικό Κέντρο, αφού από τις αρχές 2010 είχε ασχοληθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο (Ερώτηση του κ. Τ. Κουράκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Προκλητική διασπάθιση χρημάτων από το ΕΣΠΑ στον χώρο της Εκπαίδευσης»).

Το ερώτημα είναι γιατί έως σήμερα δεν έχει πράξει τίποτα για τα όσα της «γνωστοποιήθηκαν» από το κ. Κουράκη και το δημοσιογράφο του «Επενδυτή» κ. Φ. Καλατζή, αλλά αντίθετα επιδόθηκε σε  επικοινωνιακές παραστάσεις τύπου «Αριστεία Καινοτομίας» στα οποία μάλιστα το κοινό της ήταν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι που κλίθηκαν με αιτιολογία την ενημέρωση τους στα νέα σχολικά προγράμματα.

Σε δημοσίευμα του κ. Φ. Καλατζή, στο «μπλόκ» των απεργών του ALTER, αποκαλύπτεται με έγγραφα η διάθεση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ για μελέτες, μελέτες και προγράμματα ήσσονος σημασίας, την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις άγριες περικοπές των μισθών τους και τα σχολεία στερούνται πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υπό χρηματοδότησής τους καθώς επίσης και ο τρόπος διαχείρισης τους, σε ότι αφορά τουλάχιστον  επιλεγμένες προσωπικότητες από το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπεύθυνοι Ν.Π. ή ιδρυμάτων στους οποίους έχουν ανατεθεί, προς υλοποίηση, κοινοτικά προγράμματα ή υπεύθυνοι διαχείρισής τους ονομάζονται ερευνητές ή ειδικοί ερευνητές προκειμένου  να λάβουν πρόσθετες αμοιβές.

Στην ουσία πρόκειται για ροή κοινοτικού και δημοσίου χρήματος σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων, κυρίως στελεχών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που όντως ακαδημαϊκοί συμμετέχουν ταυτόχρονα σε εποπτευόμενους φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα του Υπουργείου Παιδείας.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι όλα δεν γίνονται σύμφωνα με το νόμο, αντίθετα μάλιστα κάθε ενέργεια και δράση ακολουθεί με ευλάβεια το τυπικό που ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Στην περίπτωση, όμως, αυτή το ερώτημα είναι τι αντίκρισμα πραγματικό και ηθικό έχει  η ρύση της κ. Διαμαντοπούλου που περιλαμβάνεται  στη γνωστή επιστολή της προς τον κ Παπανδρέου:

«Το διακύβευμα είναι να διασώσουμε ένα κράτος πρόνοιας για τους πραγματικά αδύναμους, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση και όχι την κατασπατάληση της Πρόνοιας από «έχοντες και επιτήδειους”».

Ανατρέχοντας στα πραγματικά γεγονότα και στα σχετικά έγγραφα διαπιστώνονται τα εξής:

α). Την περίοδο 2008 – Ιούνιος 2009 το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Γ.Σ.Ε.Ε.) υλοποίησε το κοινοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας) «Μελέτη Αιτιών για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε προγράμματα δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα». Στην συντονιστική ομάδα συμμετέχουν οι κ.κ. Κουλαϊδης Βασίλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Παπανδρέου έως σήμερα και Γούλας Χρήστος, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ και στην ομάδα έργου οι κ.κ. Δημόπουλος Κωνσταντίνος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετέπειτα ειδικός σύμβουλος του κ. Κουλαϊδή στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κατρούγκαλος Γιώργος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου, νομικός και πρώην πρόεδρος της ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α.Ε., θυγατρικής του ΟΑΕΔ επί κυβέρνησης Σημίτη, Ευστρατόγλου Άγγελος, πρώην Διοικητής ΟΑΕΔ επί κυβέρνησης Σημίτη και Καρατράσογλου Ιάκωβος, εκπαιδευτικός πρώην σύμβουλος Υπουργών Εργασίας επί κυβέρνησης Σημίτη.

β). Στις 6/8/2010 εγκρίνονται και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, από το Υπουργείο Παιδείας και τον κατά νόμο διαχειριστή του Γ.Γ. κ. Κουλαϊδή  εννιά (9) προγράμματα με αντικείμενο «Δια βίου Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού Ιδιωτικού τομέα» από τα οποία τα τρία (3) για το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ (2.81295, 2.888.262 & 227.443 ευρώ), τρία (3) για το Κοινωνικό Πολυκέντρο (578.305, 262.987 & 58.708 ευρώ) και τρία (3) για το Διαβαλκανικό Κέντρο του κ. Παπασπύρου (1.361.000, 2.742.000 & 162.000 ευρώ) συνολικού ύψους 11.100.000 ευρώ με την εθνική συμμετοχή (δημόσιο χρήμα) να φθάνει τα 2.220.000 ευρώ.

Σύμπτωση ή όχι ο κ. Κουλαϊδής ως διαχειριστής του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας ενέκρινε προγράμματα για το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ  συνολικού ύψους 5.935.000 ευρώ (εθνική συμμετοχή 1.187.000 ευρώ).

Όπως αναφέρθηκε ο κος Κουλαϊδής πριν ορισθεί Γ.Γ του Υπουργείου συμμετείχε στην υλοποίηση άλλου χρηματοδοτούμενου προγράμματος  του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του Υπ. Παιδείας.

γ). Τον Αύγουστο του 2010, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδής  με το με αριθμ. πρωτ. 98953/Λ/9.8.2010 έγγραφο του ζητεί από τον Διευθυντή του ΕΑΙΤΥ που το 2011 μετεξελίχθηκε σε ΙΤΥΕ «Διόφαντος» κ. Παύλο Σπυράκη  να προσλάβει τον Αν. Καθηγητή κ. Γ. Κατρούγκαλο με «σύμβαση»  για το έργο «Υποστήριξη ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σε Πληροφοριακά Συστήματα 2010» με αντικείμενο  «την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε σχέση με το νομοπαρασκευαστικό έργο και την επίλυση νομικών διαφορών σχετικών με την εφαρμογή πολιτικών του Υπουργείου» για το διάστημα 1.7.2010 – 30.6.2011 με συνολική αμοιβή 22.509 ευρώ ή 1.220 ευρώ μηνιαίως που ουσιαστικά ήταν πολύ μεγαλύτερη φθάνοντας στα 3.575 ευρώ το μήνα (βλέπε ποιο κάτω).

Το ΕΑΙΤΥ (ΙΤΥΕ «Διόφαντος») ανταποκρίθηκε άμεσα και απέστειλε  στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου στο Υπουργείο Παιδείας τη σύμβαση Σ1842/5.10.2010 με τον κ. Κατρούγκαλο, συνολικού ύψους 18.291 ευρώ ή όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2  «ο αντισυμβαλλόμενος θα απασχοληθεί συνολικά 703.5 ώρες με ωριαίο κόστος παραγωγικής διαδικασίας 26.00 ευρώ.

Το μέσο μηνιαίο κόστος παραγωγικού ανθρωπομήνα ανέρχεται σε 3.575 ευρώ». Στη σύμβαση επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος «..θα απασχοληθεί ως Δρ. Επιστήμονας με εξειδίκευση στην Πληροφορική..».

Στο διαβιβαστικό της σύμβασης (αρ. πρωτ. 1532/7-10-2010) η συνολική αμοιβή του κ. Γ. Κατρούγκαλου ορίζεται στις 22.497,93 ευρώ αφού περιλαμβάνεται και ο αναλογούν ΦΠΑ).

– Όπως φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα, ο Γ.Γ. κος Κουλαϊδής «προσέλαβε» ως νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας τον κ. Κατρούγκαλο στις 5.10.2010 αλλά τον ενέταξε σε σύμβαση από 1.7.2010 δηλαδή ένα μήνα πριν.

Το ίδιο πράττουν και οι κ.κ. του  ΕΑΙΤΥ (ΙΤΥΕ «Διόφαντος») που στέλνουν την σύμβαση στις 7.10.2010 προχρονολογημένη κατά τρείς μήνες και πέντε ημέρες.

Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι ενώ ο κος Κουλαϊδής  ζητά σύμβαση έργου για παροχή νομικών υπηρεσιών, η σύμβαση αναφέρει τον κ. Κατρούγκαλο ως Δρ. Επιστήμονα με ειδίκευση στη πληροφορική.

Προς ενημέρωση το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει ως νομικό Σύμβουλο αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τέλος ας εξηγήσει κάποιος από το ΕΑΙΤΥ (ΙΤΥΕ «Διόφαντος») ή από την Επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ τι σημαίνει ο όρος για το «Δρ. Επιστήμονας.

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι  ο κ. Κατρούγκαλος θα απασχοληθεί για 703.5 ώρες συνολικά με κόστος ανθρωποώρας 26 ευρώ και μηνιαίο κόστος 3.575 ευρώ.

Με απλά μαθηματικά ο κ. Κατρούγκαλος  σε κάθε μήνα από τους δώδεκα της σύμβασης απασχολήθηκε για 58,62 ώρες και για κάθε  μία από αυτές έλαβε 60,98 ευρώ και όχι 26 που αναφέρονται στη σύμβαση, αφού η μηνιαία αποζημίωση του ήταν 3.575 ευρώ.

Στην περίπτωση βέβαια που η ωριαία αμοιβή του ήταν η καθορισμένη, δηλαδή 26 ευρώ θα έπρεπε να απασχολείται 5.5 ώρες ημερησίως στο Υπουργείο Παιδείας παρέχοντας νομικές συμβουλές.

Κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Κατρούγκαλος ήταν αντιπρόεδρος  μίας άλλης θυγατρικής του Υπουργείου Παιδείας, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας  (ΚΕΕ).

Αν προσθέσει κανείς τις υποχρεώσεις του σαν Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου φυσικό είναι να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως εργασιομανή..!!!

Κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Κατρούγκαλος ήταν αντιπρόεδρος  μίας άλλης θυγατρικής του Υπουργείου Παιδείας, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας  (ΚΕΕ).

δ). Τον Ιούλιο του 2011 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κος Κουλαϊδής επανέρχεται  και με το αριθμ. πρωτ. 8406/26.7.2011 ζητεί από τον πρόεδρο του ΙΤΥΕ κ. Π.Σπυράκη να συνάψει σύμβαση με την «Εταιρία  Δικηγόρων Απ. Παπακωνσταντίνου – Ελ. Κουτσίμπου – Γ. Κατρούγκαλος & Συνεργάτες» για το διάστημα 27.7.2011 έως 30.6.2011 για το έργο «Υποστήριξη ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σε Πληροφοριακά Συστήματα 2011» με αντικείμενο  «την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε σχέση με το νομοπαρασκευαστικό έργο και την επίλυση νομικών διαφορών σχετικών με την εφαρμογή πολιτικών του Υπουργείου».

Για την συγκεκριμένη εταιρεία και ειδικότερα την κ. Κουτσιμπού, ο δημοσιογράφος κ. Φάνης Καλατζής έγραψε στο μπλοκ των απεργών του ALTER:

«Όσοι γνωρίζουν από παλιά τον κ. Παπανδρέου, όπως ο γράφων, ξέρουν ότι η κυρία Κουτσιμπού, γνωστή και έγκριτη νομικός, είναι εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και βέβαια δεν είναι διόλου τυχαίο ότι εκτός των άλλων είναι και γενική διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ. Εκ των παλαιοτέρων συνεργατών είναι όμως και ο κ. Πανάρετος, και εδώ θα πρέπει να σταθούμε σε ένα έγγραφο που είχε αποστείλει -και αναρτήσει στο open.gov του υπουργείου- προς το υπουργείο Εσωτερικών στις 24 Μαρτίου 2011 (έγγραφα 5 και 6, 70073α, 24/3/2011) στο οποίο αναφερόταν, χωρίς να την ονοματίζει, στην κυρία Κουτσιμπού, η οποία κατείχε θέση νομικού συμβούλου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ένα ανάλογο έγγραφο είχε αποσταλεί τότε προς όλα τα ιδρύματα, αλλά και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου).

Το ερώτημα που έθετε, πολιτικής υφής με αντικείμενο την εμβέλεια τήρησης των κυβερνητικών αποφάσεων, ήταν αν η νόμιμη, βάσει σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σκόνταφτε στην κυβερνητική απόφαση περιορισμού των προσλήψεων στο ένα προς πέντε.

Όπως προκύπτει, δύο άνθρωποι εκ των παλαιοτέρων του περιβάλλοντος του τέως πρωθυπουργού (στην περιφέρεια του οποίου κινούνταν και οι κ. Κουλαϊδής και Κατρούγκαλος), που σχετίζονται με την υπόθεσή μας, κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, εξ ου και τα ερωτήματα που προκύπτουν, σε ό,τι αφορά το σκέλος αυτό, για το αν είχε δηλαδή γνώση όλων αυτών το τότε Μαξίμου. Σε μια περίοδο, μιλώντας γενικότερα, που ο κ. Κατρούγκαλος εμφανιζόταν στους τηλεοπτικούς δέκτες να στηρίζει τους Αγανακτισμένους».

ε). Στις 19.1.2011 ο Γ.Γ. του  Υπουργείου Παιδείας κος Κουλαϊδής, με τη Φ.908/6347/Η/19.1.2011 ανανεώνει την πρόσληψη του κ. Δημόπουλου Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως ειδικού Συμβούλου του με Μ.Κ. 1  για το χρονικό διάστημα 10.1.2011 – 10.7.2011 που διορθώνεται με ανακοινοποίηση στο ορθό σε 10.12.2010 – 10.6.2011.

Κι εδώ παρουσιάζεται απόφαση με αναδρομικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τον χρόνο έναρξης της πρόσληψης. Στις 22.6.2011 ο κ. Δημόπουλος ορίζεται με απόφαση (70029/Η/22.6.2011) μέλος και αντιπρόεδρος του νεοσυσταθέντος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Παρότι, όμως, ο κ. Δημόπουλος είναι πλέον αντιπρόεδρος του ΙΕΠ  συμμετέχει και στο πρόγραμμα «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία αυτό-αξιολόγησης» λαμβάνοντας για το διάστημα 1.10.2011 – 31.10.2011 αμοιβή 1.400 ευρώ.

Εκτός από όσα έχουν αναφερθεί ποιο πάνω, υπάρχουν και  άλλα ονόματα καθηγητών Πανεπιστημίου εμπλεκομένων καθόλα νόμιμα σε προγράμματα του ΙΤΥΕ και του Υπουργείου Παιδείας.

Η έρευνα συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι το ερευνητικό έργο είναι υποχρέωση και καθήκον των ακαδημαϊκών δασκάλων και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό, αντίθετα χρήζει συγχαρητηρίων.

Η γυναίκα του Καίσαρα όμως δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Το νόμιμο δεν είναι πάντοτε ηθικό ή καλύτερα δεν είναι πάντα δίκαιο.

Η κ. Διαμαντοπούλου θα  πρέπει ίσως να μελετήσει τα όσα έγραψε ο Ομότιμος Καθ. Πανεπιστημίου Ερατοσθένης Καψωμένος στον Αντιφωνητή Θράκης;

«Το νόμιμο δεν μπορεί να συνυπάρχει με το δίκαιο, γιατί συναρτάται με την εξ ορισμού άδικη εξουσία.

Το δίκαιο έχει ως σημείο αναφοράς όχι το κράτος, αλλά την κοινότητα, το μόνο κοινωνικό μόρφωμα που εξασφαλίζει, στην παραδοσιακή αντίληψη, την αναγκαία ισορροπία για να λειτουργήσουν οι αξίες.

Μια αντίληψη που σφυρηλατεί την αλληλεγγύη και τη συνοχή της κοινότητας, με γνώμονα την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση του δικαίου ενάντια στις αυθαιρεσίες της όποιας εξουσίας».

Στο ίδιο  κείμενο του κ. Φάνη Καλατζή αναφέρονται επίσης και τα εξής:

«Όλες οι βασικές εκπαιδευτικές πολιτικές του υπουργείου, κυρίως για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (νέο σχολείο, ψηφιακό σχολείο, επιμόρφωση, αξιολόγηση κ.λπ..) υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, και στο πλαίσιο τριγωνικής σχέσης, Υπουργείου – ΚΕΕ – ΙΤΥΕ, άλλοτε μέσω του ΚΕΕ, άλλοτε μέσω του ΙΤΥΕ υλοποιούνται διάφορα προγράμματα.

Ας αναφέρουμε τέσσερα ενδεικτικά, το πρόγραμμα για την «Αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας-διαδικασία αυτοαξιολόγησης», το πρόγραμμα για την «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διδακτική πράξη-επιμόρφωση Β΄ επιπέδου», το πρόγραμμα για τις «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας…», το πρόγραμμα για το ψηφιακό σχολείο., τα δύο τελευταία του πρώην ΕΑΙΤΥ και νυν ΙΤΥΕ, τα δύο πρώτα του ΚΕΕ.

Στο πρώτο πρόγραμμα συμμετέχει, μεταξύ άλλων μελών της ομάδας, ο μέχρι τις 30 Ιουνίου (ο οποίος ακολούθως μετακινήθηκε στο ΙΕΠ μετά την ίδρυσή του, αντιπρόεδρος σήμερα) ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, συνάδελφός του στο Τμήμα, κ. Κων. Δημόπουλος.

Στο δεύτερο και στο τρίτο πρόγραμμα συμμετέχει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος της Κορίνθου, κ. Αθ. Τζιμογιάννης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕ.

Στο δεύτερο πρόγραμμα (συνολικού ύψους, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μόνο την πράξη «υλοποίηση της εκπαίδευσης των επιμορφωτών», 129.995,70 ευρώ για την περίοδο 19/4/2011-30/12/2011) μαζί με τον κ. Τζιμογιάννη που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα και υπεύθυνος συντονισμού για τον κλάδο ΠΕ4 των εκπαιδευτικών, ο έτερος υπεύθυνος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Αθ. Κατσής.

Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΠ -για να αναφερθούμε με ένα παράδειγμα και στους «εξωτερικούς συνεργάτες» του δικτύου- είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κων. Λάμνιας, οποίος είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΚΕΕ για την αυτοαξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της συνταγής που αναφέρθηκε στην αρχή, σημειώνουμε ενδεικτικά μια σειρά μελετών για τη διά βίου εκπαίδευση που έχει εκπονήσει πρόσφατα το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ με κονδύλια του ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας.

Στο έργο αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Κουλαϊδής, που περιλαμβάνεται στην τετραμελή ομάδα συντονισμού, αναγράφεται με την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην ομάδα έργου και ο, πανταχού παρών, κ. Κων. Δημόπουλος.

Είναι αυτονόητο ότι για όσα προαναφέρθηκαν υπάρχουν όλα τα έγγραφα.

Γιατί θα έπρεπε η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕ, ο πρόεδρός του, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο αντιπρόεδρος που προαναφέρθηκε, μέλη του, όπως ο κ. Γ. Πασσιάς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Αθ. Τζιμογιάννης,  του τμήματος-πυρήνα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο οποίος είχε συμμετοχή και σε άλλα προγράμματα-κομβικές πολιτικές του υπουργείου, ο πρόεδρος του ιδίου Τμήματος, κ. Αθ. Κατσής να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα όντας ταυτόχρονα σε θεσμικές θέσεις;

Είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου συμμετείχε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα (όπως προέκυπτε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος, όριζε μάλιστα συνάντηση και με τους φοιτητές μία ημέρα της εβδομάδας) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο επικεφαλής φαινόταν να είναι ο καθηγητής του ιδρύματος κ. Π. Πασιαρδής, που με τη σειρά του συμμετείχε στο ίδιο πρόγραμμα του ΙΤΥΕ με αυτό του κ. Κατρούγκαλου δίδασκε στο τμήμα της Κορίνθου  και συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του υπουργείου;

Η ίδια τακτική φαίνεται ότι συνεχίζεται  και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί μέσω του ΙΤΥΕ.

Με μία απλή ανάγνωση στη διακήρυξη 1880/16-2-2012 (ΑΔΑ:ΒΟΖΣ9-Θ4Λ) «Ανάπτυξη αποτελεσματικού κεντρικού εποπτικού και υποστηρικτικού μηχανισμού για τη διασφάλιση ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από το ΙΤΥΕ μπορεί κάποιος να καταλάβει πολλά. Είναι τυχαίο άραγε ότι τα προσόντα που ζητούνται για τους συνεργάτες του έργου έχουν απόλυτα συγκεκριμένους όρους που   είναι δύσκολο να τα διαθέτουν περισσότερα από ένα ή δύο πρόσωπα;

Ενδεικτικά  και μόνο για μία κατηγορία συνεργατών τα ζητούμενα προσόντα είναι:

 Εμπειρογνώμονες / Εξωτερικοί Συνεργάτες (αυξημένη εμπειρία) –  Νομικοί Επιστήμονες(έως πέντε (5) συμβάσεις εξάμηνης χρονικής διάρκειας)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

  • Πτυχίο Νομικής Σχολής (της ημεδαπής ή ισότιμο και αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής).
  • Κάτοχος άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος.
  • Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους με ειδίκευση σε θέματα δημόσιου δίκαιου (εργασία σε δικηγορικό γραφείο, εταιρεία ή δημόσιο φορέα).
  • Άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

  • Μεταπτυχιακές ή διδακτορικές νομικές σπουδές (της ημεδαπής ή ισότιμο και αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής).
  • Επιστημονική δραστηριότητα(δημοσιεύσεις,    συμμετοχή    σε    επιστημονικά   περιοδικά, συμμετοχή σε έρευνες) στον τομέα του δημόσιου δικαίου (αναφορά υποψηφίου).
  • Εμπειρία και γνώση του νέου νομικού πλαισίου που διέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση (αναφορά υποψηφίου).
  • Εμπειρία στη σύνταξη νομικών κειμένων (ενδεικτικά Υπουργικές αποφάσεις, νόμοι κτλ. –αναφορά υποψηφίου).
  • Επαγγελματική ή ερευνητική εμπειρία (με διδακτικό έργο ή δημοσιεύσεις) σε θέματα δικαίου της ανώτατης εκπαίδευσης (αναφορά υποψηφίου).
  • Επαγγελματική εμπειρία σε διοικητική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλο διεθνή οργανισμό.
  • Πρόσθετες σπουδές  πολιτικών,  διοικητικών   ή   κοινωνικών  επιστημών   (πτυχίο  Α.Ε.Ι.  της ημεδαπής ή ισότιμο και αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής).
  • Πολύ καλή γνώση της Γαλλικής ή της Γερμανικής γλώσσας (ερώτηση: Γιατί όχι της Αγγλικής;)

(σ.σ. Για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο, βουλευτή της Ν.Δ.)

Έχουμε δίκαιο ή άδικο για τις υπόνοιες μας; Ο καιρός θα δείξει σύντομα, πολύ σύντομα. Ευτυχώς που υπάρχει το ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εκτός εάν στην περίοδο που διάγουμε παρακαμφθεί κι’ αυτή.

Ως «διαπρεπής» και πολύπειρος πολιτικός η κα Υπουργός ας φροντίσει, ακόμη και σήμερα που έχει αλλάξει υπουργείο, να φθάσουν επιτέλους και στους εργαζόμενους  μαθητές της ΕΠΑΣ  τα βιβλία που στερούνται εδώ και τρία χρόνια (από το σχ. έτος 2009-2010)  και αν δεν μπορεί ας πείσει τουλάχιστον τον Γενικό Γραμματέα της κ. Κουλαϊδή να το κάνει έστω και αν είναι πλέριος στις εγκρίσεις του για ερευνητικά προγράμματα στα οποία ασχολούνται και απασχολούνται καθηγητές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο οποίο κι’ αυτός ανήκει.

Πηγή, για τα περισσότερα από τα ποιο πάνω, αποτέλεσε το αναρτημένο στο «μπλοκ» των απεργών του ALTER άρθρο του Φ. Καλατζή.

Τα αναφερόμενα έγγραφα και όχι μόνο βρίσκονται στο αρχείο μας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Μοιραστείτε το:
Tagged