Όρκες, φάλαινες δολοφόνοι κατασπαράζουν λευκό καρχαρία – «Δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο»

Άγρια Φύση
Μοιραστείτε το:

Εντυπωσιακές εικόνες από drone

Η στιγμή που φάλαινες δολοφόνοι κατασπαράζουν λευκό καρχαρία. «Δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο»

Επιστήμονες δημοσίευσαν ευρήματα για το ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να κατασπαράξουν ακόμα και έναν λευκό καρχαρία. Όπως είπαν, δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Το τεράστια θαλάσσια θηλαστικά απαθανατίστηκαν στην κάμερα να σκοτώνουν έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους θηρευτές στον κόσμο, τον λευκό καρχαρία. Όπως φαίνεται στα εντυπωσιακά πλάνα, με ελικόπτερα και drone, που αφορούσαν σε μια επιστημονική μελέτη, ένας λοβός από φάλαινες δολοφόνους φαίνεται να κυνηγούν καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας καταδίωξης στα ανοιχτά του Mossel Bay, μια πόλη-λιμάνι στη νότια επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, στην Αφρική.

Η Άλισον Τάουνερ, της Ακαδημίας Marine Dynamics στο Gansbaai της Νότιας Αφρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ με λεπτομέρεια και σίγουρα ποτέ από τον αέρα».

Ένα απόσπασμα από το βίντεο, που τραβήχτηκε τον Μάιο, δείχνει πέντε όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν λευκό καρχαρία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και άλλοι τρεις θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Ο Simon Elwen, ειδικός σε θαλάσσια θηλαστικά και συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους, τους καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικούς θηρευτές», μεταδίδει ο theguardian.

Μία από τις φάλαινες ήταν γνωστό ότι είχε επιτεθεί σε μεγάλους λευκούς καρχαρίες στο παρελθόν, αλλά οι άλλες τέσσερις όχι. Οι συγγραφείς είπαν ότι αυτό υποδηλώνει ότι η πρακτική εξαπλώνεται, με προηγούμενες μελέτες να έχουν αποδείξει ότι τα ασπρόμαυρα ζώα μπορούν να μάθουν το ένα από το άλλο μέσω της «πολιτιστικής μετάδοσης». Οι καρχαρίες εξαφανίστηκαν από την περιοχή μετά την επίθεση. Σε προηγούμενες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν, οι καρχαρίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πρώην βασικούς βιότοπους, με συνέπειες τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τον τουρισμό που σχετίζεται με τους καρχαρίες, δήλωσε η Alison Kock, θαλάσσιος βιολόγος στα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Αφρικής.

 

Μοιραστείτε το:
Tagged