Όποια πέτρα και να σηκώσεις στο Αιγαίο βρίσκεις την δουλεμπορική γερμανική ΜΚΟ “Aegean Boat Report” – Η διακίνηση των Σομαλών

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Από τη Σομαλία στη Μυτιλήνη μέσω του «νοσοκομείου Ερντογάν»: Η τουρκική κομπίνα με χιλιάδες μετανάστες

Οι Γερμανοί απελαύνουν μετανάστες και οι Έλληνες δεν τολμούν να τα βάλουν  με Γερμανική ΜΚΟ που αναδεικνύεται η βασική «δουλεμπορική» οργάνωση μαζικής μετακίνησης σομαλών στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών.

Από τη Σομαλία στο Ανατολικό Αιγαίο

Την ύπαρξη οργανωμένου δικτύου μεταφοράς μεταναστών από τη Σομαλία στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης έφερε στο φως έρευνα των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Στο δίκτυο φέρονται να μετέχουν το τουρκικό προξενείο στο Μογκαντίσου, το νοσοκομείο «Erdogan» και το πανεπιστήμιο «City», που επίσης βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, καθώς και ισλαμικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα την Τουρκία. Στα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσης, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Oπως επεσήμανε, από το σύνολο των 214 παράτυπων μεταναστών που έφτασαν τον Νοέμβριο στη Λέσβο, οι 142 είναι υπήκοοι Σομαλίας.

Μία από τις προϋποθέσεις για το ταξίδι των μεταναστών από τη Σομαλία στην Κωνσταντινούπολη είναι η απόκτηση φοιτητικής ή ιατρικής βίζας. Αυτή εξασφαλίζεται είτε με πλαστό δίπλωμα από το τουρκικό πανεπιστήμιο του Μογκαντίσου (City) είτε με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις από νοσοκομείο με το χαρακτηριστικό όνομα «Erdogan» που λειτουργεί στη Σομαλία. Μια τέτοια βρέθηκε πρόσφατα από στελέχη του Frontex στην κατοχή ενός Σομαλού υπηκόου. Για την έγκριση της φοιτητικής ή ιατρικής βίζας απαιτούνται ακόμα προσκλήσεις από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης ή αντίστοιχα βεβαιώσεις νοσηλείας από τουρκικά νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Στην έκθεση παρατίθενται μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι στρατιωτικοί στη βάση Turksom προσεγγίζουν αγγλόφωνους Σομαλούς και τους καθοδηγούν ως προς τον τρόπο απόκτησης βίζας και επιδοτούμενου εισιτηρίου για το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη. Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αναλαμβάνει πρακτορείο αντί ποσού που κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου, που φέρεται να επιδοτείται από το τουρκικό κράτος και κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

«Ελα να ενταχθείς και εσύ στους σπουδαστές μας και απόκτησε μια φοιτητική βίζα για την Τουρκία σε λογικές τιμές και σε σύντομο χρόνο», αναφέρεται σε διαφήμιση του ταξιδιωτικού πρακτορείου που λειτουργεί στο Μογκαντίσου. Από καταθέσεις Σομαλών μεταναστών προκύπτει ακόμα ότι, συχνά, τη διαδικασία συνδράμουν δύο ισλαμικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με έδρα η μία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη στην Τουρκία. Στην έκθεση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρεται ότι οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν και στο παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς και ότι συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φορέα που διατηρεί σχέση με την Τουρκία και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη, τους Σομαλούς μετανάστες υποδέχονται συμπατριώτες τους. Με βαν τους οδηγούν σε διαμερίσματα της πόλης, όπου παραμένουν σε ομάδες των 15-20 ατόμων μέχρις ότου οργανωθεί η ασφαλής μεταφορά τους στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Από μαρτυρίες των μεταναστών προκύπτει ότι τα κυκλώματα των κυρίως Τούρκων και Σύρων δουλεμπόρων τούς κατευθύνουν προς τη Σμύρνη και το Δεκελί, απ’ όπου το πέρασμα προς τη Μυτιλήνη και δευτερευόντως τη Χίο είναι ευκολότερο. Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε εργατικές κατοικίες της συνοικίας «Basmane» της Σμύρνης βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένοι περίπου 2.500 Αφρικανοί μετανάστες αντί 500 τους προηγούμενους μήνες. Το πέρασμά τους σε Λέσβο και Χίο κοστίζει από 500 έως 800 ευρώ. Σομαλοί μετανάστες κατέθεσαν ενώπιον ελληνικών αρχών ότι οι τουρκικές αρχές δεν τους συλλαμβάνουν σε αντίθεση με μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, λόγω της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας.

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος της διακίνησης, το «πέρασμα» δηλαδή από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών διαπιστώνουν μεταστροφή των ροών από τη Σάμο προς τη Λέσβο. Το φαινόμενο αποδίδεται στην παρουσία και δραστηριο-ποίηση στη Μυτιλήνη διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες εγγυώνται –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– την απρόσκοπτη και ασφαλή άφιξη των μεταναστών στο νησί. Για ορισμένες από αυτές, η έκθεση περιγράφει διασυνδέσεις των μελών τους με άτομα και ομάδες που πρόσκεινται στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, ή ακόμα και επαφές τους με δουλεμπορικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Η αντίδραση

Αναφορά στο θέμα έκανε προσφάτως ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης: «Αυτά τα ταξίδια ενθαρρύνονται από κυκλώματα διακινητών και μερικές φορές υποστηρίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», επεσήμανε. Οι συγκεκριμένες αναφορές πάντως προκάλεσαν την αντίδραση των ΜΚΟ που «φωτογράφισε» ο υπουργός. Σε γραπτή επικοινωνία του με την «Κ» ο επικεφαλής μιας από αυτές ανέφερε ότι «η οργάνωση καταγράφει τις αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εξασφαλίζει ότι εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στο σύστημα (σ.σ. ασύλου), όπως προβλέπεται από το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί είχαν προ μηνών βρεθεί στο επίκεντρο μυστικής έρευνας με κωδική ονομασία «Αλκμήνη», που είχαν πραγματοποιήσει Αστυνομία, Λιμενικό και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Αποκάλυψη για τουρκικό σχέδιο μεταφοράς 2.500 Σομαλών μεταναστών στην Ελλάδα

Ένα νέο, οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία διαπιστώνει ότι εκτυλίσσεται το υπουργείο Μετανάστευσης και η ΕΥΠ.

Ειδικότερα, η Άγκυρα και συγκεκριμένες ΜΚΟ φαίνεται να ενορχηστρώνουν και να διευκολύνουν τη μετάβαση στην Ελλάδα μεταναστών από τη Σομαλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open και της Μίνας Καραμήτρου, ο ένας στους δύο μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται από τη Σομαλία. Οι ίδιοι οι μετανάστες ομολογούν ότι οι ΜΚΟ τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι των 4.500 χλμ από τη χώρα τους έως τα τουρκικά παράλια.

«Η ΜΚΟ “Al Kahir Foundation” μας βοηθά. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η ΜΚΟ, αν και με βοήθησε να φτάσω στην Τουρκία. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η ΜΚΟ, αν και με βοήθησε να φτάσω στην Τουρκία. Πήρα βίζα με 100 δολάρια», δηλώνει ένας Σομαλός μετανάστης, ενώ ένας δεύτερος σημειώνει: «Τούρκοι λαθρέμποροι μας ενημέρωσαν ότι μόλις φτάσουμε στη Μυτιλήνη, μια ΜΚΟ που ονομάζεται “Aegean Boat Report”, θα μας βοηθήσει. Έπρεπε να στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο μέσω WhatsApp ή Facebook».

Οι Σομαλοί φτάνουν στα τουρκικά παράλια ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή. Αρχικά με αεροπλάνο από το Μογκαντίσου ταξιδεύουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από εκεί οδικώς, χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζες από την τουρκική κυβέρνηση. «Ούτε μία φορά η τουρκική αστυνομία δεν έλεγξε τα έγγραφά μας. Δεν υπήρχαν καθόλου αστυνομικοί έλεγχοι» αποκαλύπτει ένας από αυτούς.  Όπως αναφέρει το Open, η τουρκική κυβέρνηση παραχωρεί βίζα στους μετανάστες, με μόνη προϋπόθεση υγειονομικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο «Ερντογάν», το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Μογκαντίσου, ή δίπλωμα από τουρκικό πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης.

Πρόκειται για μια καλοστημένη βιομηχανία διακίνησης που κρύβεται πίσω από διαφημιστικά φυλλάδια για σπουδές και δεν έχει καμία σχέση σχέση με προσφυγική μετακίνηση. «Εγώ που πάω σε μία χώρα και περνάω από τον έλεγχο των διαβατηρίων προφανώς δεν κινδυνεύω από τη χώρα αυτή. Αν η χώρα αυτή είχε κάτι εναντίον μου θα με κρατούσε στα σύνορα», σημειώνει ο γενικός γραμματέας υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Αφότου τα λεωφορεία τους οδηγήσουν στα τουρκικά παράλια αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ από την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ΕΥΠ ενώ η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν επιτρέψει να κατακλυστούν εκ νέου τα νησιά με μετανάστες αυτή τη φορά από τη Σομαλία.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για τις αθρόες αφίξεις Σομαλών στα νησιά του Αιγαίου

Ενα οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς μεταναστών από τη Σομαλία στην Ελλάδα με συνέργεια των τουρκικών αρχών και καταγγελίες για σύμπραξη σκοτεινών ΜΚΟ, φέρνει στο φως έρευνα των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Στο δίκτυο φέρεται να μετέχουν το τουρκικό προξενείο στο Μογκαντίσου, το νοσοκομείο «Erdogan» και το πανεπιστήμιο «City», που επίσης βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, καθώς και ισλαμικές ΜΚΟ με έδρα την Τουρκία.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», μία από τις προϋποθέσεις για το ταξίδι των μεταναστών από τη Σομαλία στην Κωνσταντινούπολη είναι η απόκτηση φοιτητικής ή ιατρικής βίζας.

Αυτή εξασφαλίζεται είτε με πλαστό δίπλωμα από το τουρκικό πανεπιστήμιο του Μογκαντίσου (City) είτε με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις από νοσοκομείο με το χαρακτηριστικό όνομα «Erdogan» που λειτουργεί στη Σομαλία. Για την έγκριση της φοιτητικής ή ιατρικής βίζας απαιτούνται ακόμα προσκλήσεις από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης ή βεβαιώσεις νοσηλείας από τουρκικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Ψαρεύοντας» μετανάστες στη Σομαλία

Σύμφωνα με μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών, που παρατίθενται στην έκθεση, Τούρκοι στρατιωτικοί στη βάση Turksom προσεγγίζουν αγγλόφωνους Σομαλούς και τους καθοδηγούν ως προς τον τρόπο απόκτησης βίζας και επιδοτούμενου εισιτηρίου για το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη. Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αναλαμβάνει πρακτορείο αντί 1.300 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου, που φέρεται να επιδοτείται από το τουρκικό κράτος και κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

«Ελα να ενταχθείς και εσύ στους σπουδαστές μας και απόκτησε μια φοιτητική βίζα για την Τουρκία σε λογικές τιμές και σε σύντομο χρόνο», αναφέρεται σε διαφήμιση του ταξιδιωτικού πρακτορείου που λειτουργεί στο Μογκαντίσου.

Το δίκτυο στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, τους Σομαλούς μετανάστες υποδέχονται συμπατριώτες τους. Με βαν τους οδηγούν σε διαμερίσματα της πόλης, όπου παραμένουν σε ομάδες των 15-20 ατόμων μέχρις ότου οργανωθεί η ασφαλής μεταφορά τους στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Από μαρτυρίες των μεταναστών προκύπτει ότι τα κυκλώματα των κυρίως Τούρκων και Σύρων δουλεμπόρων τούς κατευθύνουν προς τη Σμύρνη και το Δεκελί, απ’ όπου το πέρασμα προς τη Μυτιλήνη και δευτερευόντως τη Χίο είναι ευκολότερο.

Και η μετάβαση σε Μυτιλήνη, Χίο

Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε εργατικές κατοικίες της συνοικίας «Basmane» της Σμύρνης βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένοι περίπου 2.500 Αφρικανοί μετανάστες αντί 500 τους προηγούμενους μήνες. Το πέρασμά τους σε Λέσβο και Χίο κοστίζει από 500 έως 800 ευρώ. Σομαλοί μετανάστες κατέθεσαν ενώπιον ελληνικών αρχών ότι οι τουρκικές αρχές δεν τους συλλαμβάνουν σε αντίθεση με μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, λόγω της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας.

Σομαλία: Η Τουρκία της … Αφρικής

Η Σομαλία, σημειώνει σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Πρωτο Θέμα, τείνει να εξελιχθεί στην Τουρκία της Αφρικής. Η φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τις εμφύλιες συγκρούσεις- χώρα των 15 εκ. κατοίκων, τείνει να μετατραπεί σε τουρκική αποικία, αφού Άγκυρα την αντιμετωπίζει ως … αποικία της.

Από το 2017 η Τουρκία λειτουργεί στο Μογκαντίσου, τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της, με δυναμικότητα 10.000 ανδρών. Σκοπός της κατασκευής της βάσης, που άγγιξε τα 50 εκ. δολάρια, ήταν η προστασία της ταλαιπωρημένης αφρικανικής χώρας, αλλά και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί οι Σομαλοί στρατιώτες, μαθαίνουν τουρκικά, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και οθωμανικά εμβατήρια, ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα με αυτό των σχολών των τουρκικών Ε.Δ.

Η παρουσία της Τουρκίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Σομαλίας είναι αισθητή, με τουρκικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κ.α. Πρόσφατα η Μογκαντίσου, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέρος στην εξερεύνηση πετρελαίου στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής. Πρόσφατα η Άγκυρα ανακοίνωσε πως -παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει- θα συμβάλλει στην ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ, που αγγίζει τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

τελευταίο αλλά όχι έσχατο και απολύτως ενδεικτικό: Από τις 214 αφίξεις λαθρομεταναστών τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία..

Καταγγελίες για τη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής

«Περί τις 3.15 π.μ. κάλεσα από το κινητό μου την τουρκική ακτοφυλακή στον αριθμό 158 και δήλωσα ότι είμαστε μία λέμβος με μετανάστες που ξεκινήσαμε από μια περιοχή κοντά στο Αϊβαλί και βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Ζήτησα να μας συνδράμουν άμεσα και να επιστρέψουμε πίσω στην Τουρκία. Δήλωσα έντρομος ότι κινδυνεύουμε και ότι μέσα στη βάρκα βρίσκονται οικογένειες και μικρά παιδιά. Η τουρκική ακτοφυλακή μου είπε στο τηλέφωνο ότι δεν θα έρθουν για βοήθεια γιατί βρισκόμαστε στα ελληνικά ύδατα, ενώ, αντίθετα, εμείς βρισκόμασταν κοντά στην Τουρκία».

Αυτά φέρονται να κατέθεσαν ενώπιον στελεχών του Λιμενικού Σομαλοί διασωθέντες του ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου ανοικτά της Λέσβου. Η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 34 μετανάστες υπέστη βλάβη λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή Παληού. Επικράτησε πανικός με αποτέλεσμα αρκετοί από τους μετανάστες να πέσουν στη θάλασσα. Στη διάρκεια της επιχείρησης δύο 20χρονες από τη Σομαλία χάθηκαν από το οπτικό πεδίο των διασωστών και λίγες ώρες αργότερα ανασύρθηκαν νεκρές. Από στελέχη του Λιμενικού καταγγέλλεται ότι τη βάρκα με τους μετανάστες συνόδευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκική ακταιωρός, καθώς και ότι το πλήρωμά της προσπάθησε –στη διάρκεια της επιχείρησης– να αποπροσανατολίσει τα σκάφη του Λιμενικού και του Frontex που βρίσκονταν στην περιοχή, δίνοντάς τους μέσω ασυρμάτου παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν δεύτερη βάρκα με μετανάστες σε κίνδυνο, βορειότερα.

Πηγή από το Λιμενικό περιέγραψε στην «Κ» ότι στις 4.55 π.μ. το βουλγαρικό σκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή υπό την «ομπρέλα» του Frontex εντόπισε την τουρκική ακταιωρό SG-907 να κινείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τον φάρο της αναμμένο. Ενημέρωσε  το περιπολικό του Λιμενικού (με κωδικό 137) που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και ταυτόχρονα κινήθηκε προς την τουρκική ακταιωρό για να ελέγξει την κίνησή της, που θεωρήθηκε ύποπτη. Πλησιάζοντάς τη διαπίστωσε ότι συνόδευε τη φουσκωτή βάρκα με τους μετανάστες. Στη θέα του σκάφους του Frontex η ακταιωρός άλλαξε πορεία και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τη βάρκα με τους μετανάστες πλησίασε το περιπολικό του Λιμενικού, ενώ εκείνο του Frontex έφυγε προσωρινά προκειμένου –όπως διευκρινίζεται– να ελέγξει την ψευδή όπως αποδείχθηκε αναγγελία μέσω ασυρμάτου των Τούρκων για ύπαρξη και δεύτερης βάρκας σε κίνδυνο. 

Σύμφωνα με τις περιγραφές των στελεχών του Λιμενικού, τη στιγμή που το ελληνικό σκάφος προσέγγισε τη βάρκα με τους μετανάστες διαπίστωσε ότι ο μπροστινός αεροθάλαμός της (μπαλόνι) είχε καταστραφεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και αρκετοί από τους επιβαίνοντες να καταλήξουν στο νερό. Τελικά, 32 ανασύρθηκαν σώοι από τα στελέχη του Frontex και του Λιμενικού, όχι όμως και οι δύο γυναίκες από τη Σομαλία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού φέρεται να βιντεοσκοπούσε τις κινήσεις των πληρωμάτων του βουλγαρικού και ελληνικού σκάφους.

Οσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στο σημείο φέρεται να περιγράφει σε κατάθεσή του ο ένας από τους διασωθέντες: «Επειτα από πολλές κλήσεις ήρθε επιτέλους σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν μας διέσωσαν όμως. Αρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω μας προκαλώντας έντονα κύματα και το νερό έμπαινε μέσα στη βάρκα μας. Κάποια στιγμή, μας φώτισαν με έναν μεγάλο προβολέα και διαπίστωσαν ότι όντως κινδυνεύουμε, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν. Αυτό που έκαναν ήταν να μας συνοδεύσουν από απόσταση και μετά μας άφησαν μόνους και έφυγαν».

Πηγή: hellasjournal.com / kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged