Όλα τα μέτρα μέχρι το Πάσχα – Εκκλησίες, μετακινήσεις, καταστήματα, κλπ. – Τραπεζάκια έξω από 3 Μαΐου

Επιχειρηματικότητα Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Τραπεζάκια έξω από 3.4.2021, με αποστάσεις και έως τις 11 μ.μ

Δεν τίθεται θέμα προστίμου για τους πολίτες που φεύγουν από τα καταστήματα εστίασης στις 11 το βράδυ, διαβεβαίωσε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενόψει του ανοίγματος του κλάδου τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega.

Αδ. Γεωργιάδης: Κανένα πρόστιμο για όσους φεύγουν στις 11 από τα καταστήματα εστίασης

Απαντώντας στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο υπουργός ανέφερε: «Την εβδομάδα που έρχεται μπαίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».

«Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε εχτές το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».

Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
  • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Το «εγχειρίδιο» για το Πάσχα – Όλα τα μέτρα έως την 3η Μαΐου

Απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, πλαφόν στα οικογενειακά τραπέζια, θρησκευτικές λειτουργίες με μέτρα και αλλαγή ωραρίου για την Ανάσταση συνθέτουν το σκηνικό της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία -όπως και πέρσι- θα είναι διαφορετική. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και πτήσεις από το εξωτερικό

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για αυτές που αφορούν λόγους εργασίας, όσο και για θέματα υγείας.

Συγκεκριμένα, η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις:

  • για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
  • για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.

Σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου,

ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση. [αναλυτικά η ΚΥΑ]

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Για τις πτήσεις από το εξωτερικό εκδόθηκε νέα οδηγία (notam), σύμφωνα με την οποία η είσοδος στη χώρα των μονίμων κατοίκων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και ακόμη πέντε χωρών επιτρέπεται χωρίς επταήμερη καραντίνα, υπό προϋποθέσεις.

Κυριακή του Πάσχα

Η κυβέρνηση αποφάσισε για την Κυριακή του Πάσχα ένα παρόμοιο πλαφόν με αυτό που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, τονίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται:

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Λιανεμπόριο

Σημειώνεται πως λειτουργεί το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και του click in shop, ενώ σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls) και των εκπτωτικών χωριών, από το Σάββατο 24 Απριλίου.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης ισχύουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ σημειώνεται πως εντός των καταστημάτων θα επιτρέπεται ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. και ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους. Απαγορεύεται η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων take away και delivery.

Υπενθυμίζεται πως για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών», ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Εστίαση: Τραπεζάκια έξω με αποστάσεις και έως τις 11 μ.μ.

Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Πάντως, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν θεωρητικά έως τις 11 μ.μ. και στην ουσία η ευθύνη βαρύνει τον πελάτη εάν θα παραβεί ή όχι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε αναστολή δραστηριότητας θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, καθώς και οι επιχειρήσεις catering.

Οι όροι επαναλειτουργίας της εστίασης θεωρούνται από τον κλάδο ελαστικότεροι. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
  • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Η επανεκκίνηση της εστίασης αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 56.10 (δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) και από τους ακόλουθους ΚΑΔ: 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο), 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια), 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας), 56.30.10.04 (υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο). Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το Taxis από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1η Μαρτίου 2020. Δεν θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 5621 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (υπηρεσίες παροχής ποτών) και τους οκταψήφιους των δύο παραπάνω ΚΑΔ.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged