Χωροθέτησαν, με νόμο, Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσα σε νεκροταφείο και όλοι σύσσωμοι «ποιούν τη νήσσα»

Δήμοι Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Ελληνικό: Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για τα απορρίμματα

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται κυβέρνηση και Lamda Development για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, το οποίο αποτελεί μία από τις λιγοστές εκκρεμότητες που απομένουν για την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, το πιθανότερο σενάριο είναι η διαχείριση των σκουπιδιών των τριών δήμων να γίνεται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα χωροθετηθεί μέσα στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.

Τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στο Ελληνικό

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι στη μονάδα αυτή θα κατέληγαν τα απορρίμματα μόνο των υποδομών (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καζίνο, κτλ.) που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού.

Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, η Lamda Development δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων και των τριών δήμων εκεί, δεδομένου ότι έχουν διεξαχθεί συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του επενδυτή σε καλό κλίμα.

Το ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτού χώρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων των τριών δήμων αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης που είχαν οι δήμαρχοι της περιοχής.

Η επίλυση του ζητήματος είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της επένδυσης, δεδομένου ότι εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο οποίος πρέπει να μετεγκατασταθεί.

Η προσωρινή λύση που έχει δοθεί

Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το βράδυ της Πέμπτης προβλέπει τη μετεγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε τμήμα του νεκροταφείου του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, έως ότου τροποποιηθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής ή μέχρι τη θεσμοθέτηση τοπικού χωρικού σχεδίου. Το μέγιστο διάστημα λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης στη νέα του θέση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη.

Αχιλλέας Τόπας

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged