Χρ. Σταϊκούρας: 25 πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στις δομές και υποδομές της Φθιώτιδας

Φθιώτιδα,
Μοιραστείτε το:

Συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τον καθιερωμένο τριμηνιαίο απολογισμό για τη Φθιώτιδα, κατά τη χρονική περίοδο Ιούλιος – Οκτώβριος 2022, έδωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και ΥπΟικ Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση στα 25 θέματα Υποδομών στην περιοχή της Φθιώτιδας που βρήκαν λύση με αυξημένη μάλιστα χρηματοδότηση και με ποιο σημαντικά από αυτά  το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Νέο Δικαστικό Μέγαρο που βρήκαν  την λύση για την ανέγερσή τους, έργα που ως αιτήματα απασχολούσαν την περιοχή και την τοπική κοινωνία για δεκαετίες…

———————-

Πρόκειται για την 9η Συνέντευξη Τύπου κατά τα τελευταία 3,5 περίπου έτη, περίοδο κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών.

Συνεντεύξεις Τύπου, που αποδεικνύουν την σταθερή προσήλωσή μου στην κοινωνική λογοδοσία. Και καταδεικνύουν το σημαντικό έργο που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Η παρουσίαση περιλάμβανε 25 συγκεκριμένα σημεία παρεμβάσεων.

Αναλυτικά:

1ο. Νέο Ογκολογικό Κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

  • Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων υπέγραψαν Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο παραχωρεί δωρεάν έκταση εμβαδού περίπου000 τ.μ.στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με σκοπό την υλοποίηση του έργου.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των όρων δόμησης και κάλυψης στον χώρο του Νοσοκομείου. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την οριστική μελέτη του έργου, δεδομένου πως υπάρχει ήδη εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη.
  • Στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση του έργου με το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σηματοδοτεί την επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης αυτού του εμβληματικού – για την περιοχή – έργου.

Σήμερα λοιπόν, είμαστε στο τελικό στάδιο ωρίμανσης. Πλέον, εκτιμάται ότι σε 3,5-4 μήνες θα μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο, με τη μέθοδο της  μελετο-κατασκευής.
Προς αυτό, απαιτούνται να εκπονηθούν προωθημένες προμελέτες για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του Προϋπολογισμού του έργου.

Με δεδομένη την εγκεκριμένη προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη που διαβιβάστηκε στους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ από την Τεχνική Υπηρεσία του ΓΝΛ, οι Σύμβουλοι ανέθεσαν ήδη τις μελέτες αρχιτεκτονικών στατικών και Η/Μ.

Ακολούθως, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανατεθεί και η περιβαλλοντική μελέτη ΜΠΕ για το τελικό έργο.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

2ο. Ανακατασκευή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Μετά από συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, καθώς και των Διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, εντάχθηκε, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και το έργο της αναμόρφωσης και επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Λαμίας.

Στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση του έργου με το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τεχνικοί του ΓΝΛ αναμένουν υπηρεσιακό έγγραφο του Υπουργείο Υγείας για διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του πρότυπου ΤΕΠ.

Η ανακατασκευή του ΤΕΠ αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά το Νοσοκομείο, καθώς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί έναν ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο νοσοκομειακής υποδοχής και παροχής ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Το έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

3ο. Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Π.Ε. Φθιώτιδας.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αυτή χρηματοδοτήθηκε, επιπρόσθετα, με 250.000 ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν, μέσω της απόκτησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως είναι οι ηλεκτροκαρδιογράφοι, οι απινιδωτές, οι βιοχημικοί αναλυτές και τα αυτόκαυστα.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, μετά και από αίτημά τους, εξασφαλίστηκε η προμήθεια νέων στολών εργασίας για το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί διαγωνισμοί.

4ο. Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ραχών.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών αναβαθμίστηκε σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με τροποποίηση του οργανισμού του και σύσταση νέων θέσεων προσωπικού.

Στις 31 Αυγούστου 2022, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία έλυσε πολεοδομικά θέματα που απέτρεπαν την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε η ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διοικητικής διαδικασίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 700.000 ευρώ, με το κόστος υλοποίησής του να καλύπτεται από πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Το έργο ξεκίνησε.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες αποξηλώσεις στον φέροντα οργανισμό του υφιστάμενου ακινήτου καθώς και οι προσαρμογές στις στατικές μελέτες.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023.

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί από την 5η ΥΠΕ, για τον ιατρο-τεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό του Πολυδύναμου Ιατρείου.

 5ο. Νέες Πανεπιστημιακές Δομές και Φοιτητικές Εστίες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, προχωρά ο σχεδιασμός κατασκευής, με διαδικασία ΣΔΙΤ, συμπληρωματικών – και για φοιτητικές εστίες – κτιριακών πανεπιστημιακών υποδομών, άνω των 13.500 τ.μ., επί υφιστάμενης έκτασης 26 στρεμμάτων, όμορης προς τις υφιστάμενες υποδομές.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαμιέων:

  • Προχώρησε, μέσω έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ρυθμιστικό σχέδιο στη Λαμία, ώστε να δύναται να πολεοδομηθεί και να κτιστεί το νέο παρακείμενο οικόπεδο του πρώην ΤΕΙ.
  • Δρομολογεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρυθμιστικό σχέδιο.

Η συστηματική δουλειά συνεχίζεται.

Το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2023.

6ο. Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Όπως γνωρίζετε, εξασφαλίστηκε έκταση 15.000 τ.μ. για την κατασκευή του.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφισθείσα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο καλύφθηκαν οι απαιτήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά το μέγεθος του κτιρίου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, αλλά εξασφαλίστηκε και η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

Στον χώρο αυτό θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής.

Ταυτόχρονα, με την εν λόγω διάταξη, καθορίστηκαν οι όροι δόμησης και τροποποιήθηκαν οι χρήσεις γης για την όμορη έκταση όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το Διοικητήριο, με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στις 7 Οκτωβρίου 2022, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου και νέας Πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας, Ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης 2021-2025, με συνολικό προϋπολογισμό 48,3 εκατ. ευρώ.

Υπεγράφη, χθες, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται «να βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός.

7ο. Αγροτικές Υποδομές.

Σε συνέχεια συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα στη Δράση 4.3.4, έργα αξίας 5,9 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, έργα ύψους 500.000 ευρώ (Αγροτική οδοποιία Μοδίου – Αμφίκλειας, Ελάτειας – Αγίας Μαρίνας, Λευκοχωρίου – Αγίας Παρασκευής).
  • Για τον Δήμο Δομοκού, έργα ύψους 400.000 ευρώ (Αγροτική οδοποιία Εκκάρας, Ξυνιάδας και Πολυδενδρίου).
  • Για τον Δήμο Λοκρών, έργο ύψους 000.000 ευρώ (Βελτίωση ασφαλτόστρωσης της υφιστάμενης αγροτικής οδού Λάρυμνας – Μαλεσίνας).
  • Για τον Δήμο Μακρακώμης,έργα ύψους 500.000 ευρώ (Αγροτική οδοποιία Λευκάδας – Φτέρης και Άγιου Σώστη).
  • Για τον Δήμο Στυλίδας, έργο ύψους 000 ευρώ (Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).

8ο. «Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Απολογιστικά επί του θέματος, για το οποίο νομοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, από τις 7 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα, η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων (παραχωρητήρια) εξελίσσεται ως εξής:

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν διαβιβαστεί 129 φάκελοι, εκ των οποίων οι 124 έχουν μελετηθεί.

Έχουν διεκπεραιωθεί 110 φάκελοι, 4 βρίσκονται στη διαδικασία της μελέτης, ενώ σε 15 έχουν διαπιστωθεί προβλήματα προς επίλυση.

Με συνέπεια, μεθοδικότητα και ασφάλεια δικαίου, λύνουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που απασχολεί συμπολίτες μας από το 1894.

9ο. Ιαματικές Πηγές – Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης, υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου, με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών.

Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο τίμημα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα.

Επιπρόσθετα, ο πλειοδότης, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, με σκοπό την λειτουργική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

Χθες, αποσφραγίστηκε, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά.

Αποσφραγίστηκε, επίσης, η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την αξία του ακινήτου.

Τα παραπάνω εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ, και αναμένονται αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

10ο. Ιαματικές Πηγές – Camping ΕΟΤ Κονιαβίτη.

Τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Πλέον, αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Θα ακολουθήσει η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται στο 1ο εξάμηνο του 2023.

11ο. Ιαματικές Πηγές – Λουτρά Θερμοπυλών.

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ, και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της ΣΜΠΕ.

Εντός Νοεμβρίου, αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου υδροθεραπευτηρίου, το οποίο θα υδροδοτείται μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων από την υπάρχουσα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται εντός του 2023.

12ο. Ιαματικές Πηγές – Λουτρά Υπάτης.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΣΧΑΔΑ από τον Σύμβουλο Μελετητή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκειμένου το ΕΣΧΑΔΑ να λάβει στη συνέχεια την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του επενδυτικά αδρανούς, έως τώρα, περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης και λοιπών χώρων στην έκταση, από την ΕΤΑΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση του ΑΒΙΟ, υπογράφηκε η σύμβαση με τον ιδιώτη και αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκκινήσει η λειτουργία του καταστήματος.

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ προχωρά την τεχνική ωρίμανση και άλλων δύο ακινήτων προκειμένου να εκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και γι’ αυτά τα δύο.

Αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, μπορεί να προχωρήσει και σε επιπλέον παραχωρήσεις.

13ο. Ιαματικές Πηγές – Λουτρά Πλατυστόμου.

Έχουν οριστικοποιηθεί οι εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αναγνωριστεί από το Υπουργείο Τουρισμού δύο ιαματικοί πόροι, ενώ δύο ακόμη βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης.

Το επόμενο και παράλληλο βήμα είναι η οριοθέτηση του υδατορέματος που διατρέχει το ακίνητο.

Στο μεσοδιάστημα η ΕΤΑΔ θα προβεί σε τεχνικό έλεγχο του ρέματος.

Επιπρόσθετα, η ΕΤΑΔ πέραν, της συνεχούς φύλαξης των εγκαταστάσεων, θα προβεί, άμεσα, σε αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου για λόγους ασφαλείας.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες, το ακίνητο θα αποκτήσει πολεοδομική ταυτότητα με χρήσεις Τουρισμού – Αναψυχής.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων ιατρικού τουρισμού, θερμαλισμού και δραστηριοτήτων ευεξίας.

14ο. Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Στις 12 Ιουλίου 2022, μετά από συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, και του Δήμου Λαμιέων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενέταξε στο πρόγραμμα το έργο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημοσίου χώρου», για τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.

Το έργο αφορά σε βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης, που αναλαμβάνει ο Δήμος Λαμιέων, και αποκατάσταση, στερέωση και ανασκαφικό καθαρισμό του ιστορικού Τείχους των Φωκέων, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Χθες, υπεγράφη η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μαζί με αυτό, περνάει, από την Αρμόδια Επιτροπή, και το έργο της ανάπλασης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Τα 7 συνολικά υποέργα είναι προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Και είναι από τα πρώτα έργα αστικής ανάπλασης που η Κυβέρνηση εγκρίνει για χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

15ο. Θέματα Κρατικής Αρωγής.

Στην περίπτωση του Ιανού, σε σύνολο 364 δικαιούχων, επιχειρήσεων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια 328 φάκελοι.

Έχουν πληρωθεί 273 (ποσοστό 83%), με ποσό εξόφλησης περίπου 860.000 ευρώ.

46 φάκελοι εκκρεμούν και είναι υπό επεξεργασία.

Οι λοιποί 36 φάκελοι δεν έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια η αποστολή φακέλων προς το Υπουργείο Οικονομικών για 80 δικαιούχους, αποζημιώσεων ύψους 800.000 ευρώ, και  προχωρά η εξέταση της πληρότητάς τους.

Για τις πιο πρόσφατες πλημμύρες, έχουν αποσταλεί καταστάσεις για 44 δικαιούχους, 29 επιχειρήσεις και 15 αγρότες, και έχουν εκδοθεί αποφάσεις για επιχορηγήσεις ύψους περίπου 667.000 ευρώ.

Έχουν αποσταλεί στη ΓΔΟΥ 40 φάκελοι (ποσοστό 91%), και έχουν πληρωθεί οι 38 (25 επιχειρήσεις, 13 αγρότες).

Για τους υπόλοιπους 4, είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια, για συμπληρώσεις – διευκρινίσεις.

16ο. Θέματα χρηματοδοτήσεων – Καταστροφές από θεομηνίες.

Σε συνέχεια συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, χρηματοδοτήθηκαν εκτάκτως οι εξής Δήμοι:

  • Ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, με000 ευρώ, για τις Δημοτικές Κοινότητες Ελάτειας, Ζελίου και Τιθρωνίου.
  • Ο Δήμος Μακρακώμης, με000 ευρώ, για τις Δημοτικές Κοινότητες Μεσαίας Κάψης, Πτελέας, Δίκαστρου, Περιβολίου, Νικολιτσίου, Κυριακοχωρίου, Μάκρης, Μαρμάρων, Ν. Γιαννιτσούς, Κλωνίου, Καλλιθέας, Λευκάδας και Σπερχειάδας.

17ο. Θέματα χρηματοδοτήσεων – Επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης.

Δόθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 705.000 ευρώ, σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης.

Έπεται και άλλη, πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων.

18ο. Θέματα χρηματοδοτήσεων – Σχολικές Επιτροπές.

Δόθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 185.000 ευρώ, σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θέρμανση στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

19ο. Θέματα χρηματοδοτήσεων – Απορριμματοφόρα.

Δόθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 720.000 ευρώ, στους 6 περιφερειακούς Δήμους, για την προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και  συνοδευτικού εξοπλισμού.

20ο. Θέματα πρόσθετων χρηματοδοτήσεων.

Σημαντικά έργα εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Συγκεκριμένα:

  • Μετά από πρόταση του Δήμου Λοκρών, εγκρίθηκε η ένταξη έργου αναβάθμισης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου, που αφορά παρεμβάσεις στην Αταλάντη, στη Μαλεσίνα, στις Λιβανάτες, στη Λάρυμνα και στον Μεγαπλάτανο, ύψους περίπου 000 ευρώ.
  • Μετά από πρόταση του Δήμου Μακρακώμης, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου αναμόρφωσης του «Πάρκου Ευάγγελος Καλαντζής» στη Μεγάλη Κάψη, ύψους περίπου 000 ευρώ.
  • Μετά από πρόταση του Δήμου Λοκρών, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης διατηρητέων σχολικών κτιρίων στο Μαρτίνο, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

21ο. Ενίσχυση σχολείων μέσω δωρεάς.

Η Εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις, αποφάσισε να προχωρήσει, και φέτος, σε μία πράξη υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η δωρεά της εταιρίας αφορά 87 laptop, 22 διαδραστικούς πίνακες και 87 συστήματα προβολής.

Το σύνολο του εξοπλισμού έχει ήδη παραδοθεί στα σχολεία, ενισχύοντας τις σχολικές μας μονάδες.

22ο. Λύση στο ζήτημα των ελιών «Καλαμών».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση,  στην κατεύθυνση διευθέτησης του προβλήματος χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών».

Καταχωρήθηκε η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών, ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές συνώνυμες της ποικιλίας «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα.

23ο. Δρομολογούνται οι αποζημιώσεις για την ΠΑΘΕ στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σε συνέχεια συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, και κατόπιν ολοκλήρωσης των σχετικών κτηματολογικών πινάκων, δρομολογείται η καταβολή πρόσθετων χρηματικών ποσών για απαλλοτριώσεις στην παράκαμψη του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς στις υφιστάμενες πληρωμές ύψους 28,8 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε η αύξηση του Προϋπολογισμού στα 56,8 εκατ. ευρώ.

Επόμενο βήμα ήταν η υπερ-δέσμευση πιστώσεων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτή έγινε χθες, με τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022.

Η όλη διαδικασία αναμένεται, άμεσα, να ολοκληρωθεί.

24ο. ΛΑΡΚΟ.

Η διαδικασία των διαγωνισμών ολοκληρώθηκε.

Το ΤΑΙΠΕΔ, στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο, ανέδειξε ως Προτιμητέο Επενδυτή την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, για την εκμίσθωση του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας και του δημοσίου μεταλλείου Λουτσίου που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, και την εκκίνηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ανακηρυχθεί ο Επιτυχών Επενδυτής στον διαγωνισμό.

Η Ειδική Διαχείριση, από τη μεριά της, βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των 2 οικονομικών προσφορών, και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις.

Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και φύλαξης.

Παράλληλα, προκειμένου να μην υπάρξει το όποιο πρόβλημα με τους εργαζόμενους, επιχορηγήσαμε, ως Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 52 εκατ. ευρώ τη ΛΑΡΚΟ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και καταβάλαμε ταυτόχρονη αποζημίωση απόλυσης για το σύνολο των εργαζομένων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ύψους 22,4 εκατ. ευρώ.

25ο. Χρηματοδότηση Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λαμίας.

Το Περιφερειακό Τμήμα Λαμίας, μετά από ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών, ενισχύεται με 4.000 ευρώ, μέσα από ιδιωτική χρηματοδότηση, για την απόκτηση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ενός γιλέκου αντιμετώπισης πνιγμού, εκπαιδευτικών προπλασμάτων για ΚΑΡΠΑ ενήλικα και παιδιού, κλιματιστικών μηχανημάτων, καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μοιραστείτε το:
Tagged