Χαρά Καφαντάρη: Κλιματική Αλλαγή και Οικονομία

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Κάποτε η προστασία του Περιβάλλοντος και της Φύσης ήταν υπόθεση “κάποιων ρομαντικών” με οικολογικές ανησυχίες. Σήμερα όμως είναι  ανάγκη που γίνεται όλο και πιο κατανοητή.

Η Κλιματική Αλλαγή και οι εμφανείς πλέον σε όλους τους τομείς συνέπειες της, καθιστούν ως προτεραιότητα  τη συστράτευση όλων  για την αντιμετώπισή της.

Η Κλιματική Αλλαγή, μια φυσική διαδικασία  ανά τους αιώνες από τη δημιουργία της γης, είναι πλέον εμφανής και επιταχυνόμενη λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης. Από το 1860 που  υπάρχουν καταγεγραμμένα μετεωρολογικά δεδομένα  φαίνεται η επιτάχυνσή της και οι επιστήμονες την αποδίδουν  σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Υπολογίζεται δε ότι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις αντιστοιχούν στο 90% περίπου του φαινομένου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου μπήκε στη δημόσια συζήτηση  το θέμα.

Στην αρχή θεωρήθηκε ως επιστημονική φαντασία, η αντικείμενο σεμιναρίων και παρουσιάσεων, ενώ υπήρξε και έντονος σκεπτικισμός σχετικά.

Σήμερα όμως   μόνον ο Τραμπ, σε αντίθεση με Αμερικάνους επιστήμονες και τα σχετικά κινήματα των ΗΠΑ,  καθώς και οι εκφραστές συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών  συμφερόντων  αμφισβητούν την Κλιματική Αλλαγή.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι στενά συνδεδεμένη με το Μοντέλο Ανάπτυξης, το μοντέλο της υπερπαραγωγής, υπερκατανάλωσης και καταλήστευσης των φυσικών πόρων. Από το 2001 (σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία)  οι επιπτώσεις της κλιματικής Αλλαγής μπορούν να  μετρηθούν  ως οικονομικό κόστος.

Ο  Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guteress ανέφερε  την 10.9.18  ότι μόνο η μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής  υπολογίζεται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα  απώλειες της τάξης  των 2 τρις δολάρια ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030. Αντιθέτως οι επενδύσεις στην “Πράσινη Οικονομία” μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία 24 εκ.  νέων θέσεων εργασίας.

Η Διεθνής Κοινότητα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά συζήτησε το θέμα στο Ρίο το 1992 και στο Κιότο που ακολούθησε το 1997 κατέληξε στην Πρώτη Διεθνή Συμφωνία για το Κλίμα, το γνωστό σε όλους Πρωτόκολλο του Κιότο, όπου ετέθησαν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις  για το 2020. Σήμερα η Διεθνής Κοινότητα σχεδιάζει την μετα-Κιότο εποχή θέτοντας ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Το Σύμφωνο των Παρισίων το  Δεκέμβρη 2015 είναι καθοριστικό και αποτελεί σταθμό  στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί  ως προς τους στόχους.

Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι FAKE NEWS είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινή ζωή.

Είναι παρούσα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που η συχνότητά τους πλέον αυξάνει, με την ερημοποίηση, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας,  την υποβάθμιση  των υδάτινων πόρων σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα. Σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας , από την οικονομία, την αγροτική παραγωγή,  μέχρι και το προσφυγικό -οι κλιματικοί μετανάστες  είναι  γεγονός- οι συνέπειες  της   κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς.

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ προχωρεί σταδιακά στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Το κεντρικό σύνθημα της ΕΕ για το Κλίμα “Έξυπνη και Καθαρή Ενέργεια για Όλους”  σταδιακά υλοποιείται και στην πατρίδα μας.

Η χώρα μας αποκτά πλέον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό με προτεραιότητα την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δραστική μείωση των ορυκτών καυσίμων, ώστε το 2050 να έχουμε οικονομία μηδενικού άνθρακα.  Με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ ΙΙ” προχωρεί η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, που αποτελούν μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, ενώ εισάγεται και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές.

Με τον εθνικό  σχεδιασμό για την ορθολογική  διαχείριση απορριμμάτων και την  εισαγωγή της Κυκλικής οικονομίας με νόμο πλέον, γίνονται σημαντικά βήματα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και αναπτυξιακές  δυνατότητες. Διότι το Περιβάλλον αποτελεί αναπτυξιακό πόρο που παρέχει  πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα , που εκπονούνται.

Δεν μας διαφεύγει  και η αντιμετώπιση  της ενεργειακής φτώχειας, που οξύνθηκε ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια. Μέσα από προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και με χρήση κονδυλίων άμεσα από τον προϋπολογισμό παρέχεται ενέργεια στα φτωχά νοικοκυριά, ενώ μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος  κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού για όλους.

Κλείνοντας, σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, η πατρίδα μας είναι  από τις πρώτες χώρες που εκπόνησαν “Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” με τον νόμο 4414/2016. Με το νόμο αυτό αποφασίσθηκε και η εκπόνηση από τις Περιφέρειες σχεδίων προσαρμογής, ενώ συγκροτήθηκε το 2017 και το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής   στην Κλιματική Αλλαγή και επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία για ένα νέο σχέδιο  Πολιτικής Προστασίας ,που θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες εναρμονισμένο με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Χαρά Καφαντάρη

  • Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας
  • Πρόεδρος επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής
Μοιραστείτε το:
Tagged