Χαμάς: Προπαγανδίζει την συντριπτική ήτα σε περήφανη νίκη κατά Ισραήλ και Φατάχ

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

“Η Χαμάς θεωρεί ότι νίκησε απέναντι στο Ισραήλ και στη Φάταχ”

Έπειτα από 11 ημέρες ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς εκτιμά πως κέρδισε μια “νίκη” μετά το τέλος των πληγμάτων στη Γάζα, όμως η κυριότερη επιτυχία του είναι ότι περιθωριοποίησε ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του της Φάταχ, σύμφωνα με αναλυτές.

Η επιστροφή της ηρεμίας στον θύλακο, όπου σχεδόν 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γιορτάστηκε χθες από ένα πλήθος που ανέμιζε παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της Χαμάς, στη Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτης της Φάταχ.

“Πρόκειται για μια στρατηγική νίκη (…)”, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, του κινήματος που ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007 και υποστηρίζεται κυρίως από το Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το Ισραήλ έκανε λόγο για μια “εξαιρετική επιτυχία”.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 4.300 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα. Αν και ένα μεγάλο μέρος από αυτές αναχαιτίστηκαν, οι κάτοικοι πολλών ισραηλινών πόλεων έζησαν μέσα στον φόβο και στον ρυθμό των σειρήνων.

Ο ισραηλινός στρατός, που θεωρείται η πρώτη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως οι ρίψεις ρουκετών στο έδαφός του είχαν μια χωρίς προηγούμενο ένταση.

Παρά τις καταστροφές, τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τον θάνατο πολλών μαχητών της, η Χαμάς αισθάνεται ότι νίκησε “επειδή κατάφερε να πλήξει την καρδιά του εδάφους του Ισραήλ (και ο στρατός) δεν μπόρεσε να την εμποδίσει” , λέει ο Τζαμάλ αλ-Φάντι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη Γάζα.

Και κατάφερε να ενισχύσει το οπλοστάσιο πυραύλων της παρά τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια στη Γάζα, σημειώνει.

Για τη Χαμάς, η οποία άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που αντιμετώπιζαν την ισραηλινή αστυνομία στην επίσης κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η σύγκρουση της επέτρεψε να προβληθεί ως ο μοναδικός υπερασπιστής των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

“Η Χαμάς επέλεξε εν μέρει την κλιμάκωση από πολιτικό καιροσκοπισμό, προκειμένου να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της όχι μόνο μεταξύ των υποστηρικτών της αλλά και από ένα ευρύτερο (παλαιστινιακό) κοινό”, εκτιμά ο Χιου Λόβατ, αναλυτής στπ Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων.

“Βάρος”

Στα μαχαίρια αφότου η Χαμάς κέρδισε τις τελευταίες παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006 και στη συνέχεια εκδίωξε τους μαχητές της λαϊκής Φάταχ από τη Γάζα το επόμενο έτος, τα δύο κυριότερα παλαιστινιακά κινήματα είχαν ξεκινήσει μια διστακτική επαναπροσέγγιση τους τελευταίους μήνες.

Όμως η ακύρωση από τον Αμπάς των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών σε 15 χρόνια, που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν στις Μαΐου –σήμερα– προκάλεσε την οργή της Χαμάς που κατήγγειλε ένα “πραξικόπημα”.

Η Χαμάς είχε μεγάλες φιλοδοξίες για αυτές τις εκλογές, εκ των οποίων εκείνην “της ελάφρυνσης από το βάρος της διακυβέρνησης” της λωρίδας της Γάζας, μιας μικρής περιοχής όπου συνωστίζονται δύο εκατομμύρια κάτοικοι και η οποία υπονομεύεται από την φτώχεια και την ανεργία που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, λέει ο Λόβατ.

“Η προοπτική εκλογών και στη συνέχεια μιας κυβέρνησης ενότητας (με τη Φάταχ) θα είχε επιτρέψει μια πρόοδο” στη Γάζα, λέει. “Όμως επειδή η πολιτική οδός έκλεισε, έπρεπε να ξανακάνει τους υπολογισμούς της”.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κύκλους βίας προκειμένου να εξασφαλίσει “παραχωρήσεις” από το Ισραήλ, όπως μια χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές ή μια αύξηση του αριθμού των αδειών εξόδου που δίνονται στους κατοίκους, σημειώνει ο αναλυτής.

“Υπερασπιστής του ισλάμ”

Απέναντι σε έναν εξασθενημένο Μαχμούντ Αμπάς που συνιστά εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ χωρίς καμία πρόοδο, η Χαμάς ενσαρκώνει την “αντίσταση” απέναντι στο Ισραήλ.

Για το κίνημα αυτό, “οι περιοδικές εξάρσεις της βίας είναι το κύριο πλεονέκτημά της σε σχέση με τη Φάταχ”, εκτιμά ο Χουσέιν Ίμπις, ειδικός στη Μέση Ανατολή. “Προβάλλει τον εαυτό της ως υπερασπιστή της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ και του ισλάμ (…) και ως η μοναδική που μπορεί να κάνει το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα της κατοχής (…)”.

“Ο Αμπάς έχει εξασθενίσει” και το “πολιτικό σχέδιό του δεν είναι πλέον αποδεκτό στα μάτια” του παλαιστινιακού λαού, λέει ο Φάντι. Και η ακύρωση των εκλογών δεν έγινε ευνοϊκά δεκτή από ένα μέρος του πληθυσμού.

Τίποτε δεν έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τους παρατηρητές, στη διάρκεια της θητείας του Αμπάς, 86 ετών, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2009. Το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εντείνει τον εποικισμό και εξασφάλισε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του.

Μένει να φανεί αν η Χαμάς, που θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταφέρει να διαχειριστεί την περίοδο μετά τη σύγκρουση, με την πρόκληση της ανοικοδόμησης της Γάζας, εκτιμά ο αλ-Φάντι.

Και αν “αυτή η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει περισσότερο από τις άλλες”, υπογραμμίζει ο Λόβατ, για τον οποίο “είναι μόνο θέμα χρόνου πριν από τον επόμενο πόλεμο”.

—————

Πριν 10 ημέρες…

Αρμαγεδδώνας κατά της Χαμάς – Ιερουσαλήμ: Η Γάζα θα καεί εάν οι πολίτες μας πρέπει να κοιμούνται στα καταφύγια

Καταιγίδα με 1.750 ρουκέτες κατά Ισραήλ σε 4 μέρες: Επτά νεκροί, 523 τραυματίες

Η βία για την Ιερουσαλήμ είναι πάντα ζωντανή: Αλλά και η υπόθεση των Παλαιστινίων, που όλοι τους χρησιμοποιούν…

Εφιαλτικές προβλέπεται να είναι οι επόμενες ημέρες για τους κατοίκους της Γάζας και του Ισραήλ καθώς όπως όλα δείχνουν η Ιερουσαλήμ είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στην τρομοκρατία της Χαμάς και των άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η δυνατότητα της Χαμάς να εκτοξεύσει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα σχεδόν 2.000 ρουκέτες διαφόρων διαμετρημάτων, εκ των οποίων λίγες μεν, αλλά αρκετές, έχουν βεληνεκές 225 χιλιόμετρα, είναι ιρανικής τεχνολογίας και θεωρητικά μπορούν από τη Γάζα να χτυπήσουν οποιαδήποτε περιοχή του Ισραήλ, είναι το γεγονός που έχει ωθήσει την Ιερουσαλήμ στα άκρα.

 «… Αν η Χαμάς δεν διακόψει τις βίαιες ενέργειες της ο πόλεμος του 2021 θα είναι πολύ πιο σκληρός και θα προκαλέσει πολύ περισσότερο πόνο από εκείνον του 2014. Εάν οι πολίτες του Ισραήλ πρέπει να κοιμούνται μέσα στα καταφύγια λόγω της εκτόξευσης των ρουκετών,  τότε σας διαβεβαιώνω η Γάζα θα καεί. Δεν υπάρχει άλλη εξίσωση. Κάτοικοι της Γάζας, θα μπορούσατε να είχατε εορτάσει το “Aid” (σσ εννοεί τη λήξη του Ραμαζανίου) αλλά λόγω των σφαλμάτων της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων δεν πρόκειται να υπάρξει γιορτή σήμερα».

Αυτές τις συγκλονιστικές δηλώσεις έκανε πριν τρεις ημέρες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, που κατά πολλούς ίσως να είναι διάδοχος του Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας στους Παλαιστίνιους τον πόλεμο του 2014 όταν ο ίδιος ήταν αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του Μπένυ Γκάντς

Αν και αρχικά υπήρχαν πληροφορίες περί εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τελικά το σενάριο αυτό διαψεύστηκε. Μ’ ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση.

Ωστόσο αν ερμηνεύουμε σωστά αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τις έκανε είδει διαγγέλματος προς τους Παλαιστινίους.  ίσως πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η ισραηλινή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε διαμεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από τον Τζο Μπάιντεν, αν προηγουμένως δεν έχει καταστρέψει ένα ικανό μέρος του οπλοστασίου της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ και ειδικά το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που τους επιτρέπει να εξοπλίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014  μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κράτησαν 40 ολόκληρες ημέρες και ο απολογισμός ήταν για την Παλαιστινιακή πλευρά ήταν 2.251 νεκροί, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ενώ οι απώλειες των ισραηλινών ήταν 74 νεκροί.

“Βαρύ τίμημα” υπόσχεται ο Νετανιάχου

H Χαμάς θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, προειδοποιεί εκ νέου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, εκτοξεύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω χίλιες βόμβες στη διάρκεια της νύχτας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος των ισραηλινών δυνάμεων ήταν οι βόρειες και ανατολικές περιοχές στη Γάζα. Από την πλευρά της, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται πως εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά χημικού εργοστασίου κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Αποφασισμένοι να καταστρέψουν τις σήραγγες ανεφοδιασμού των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί

Στο πολύπλοκο σύστημα με τις υπόγειες σήραγγες της Γάζας στοχεύουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία 24ωρα, θεωρώντας ότι ένα σημαντικό πλήγμα του δικτύου διαδρόμων των Παλαιστινίων κάτω από την επιφάνεια θα μειώσει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.Την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός έπληξε περαιτέρω με βολές του πυροβολικού και από αέρος το δίκτυo των τούνελ που οι αποκαλείται το «Μετρό» και τους είναι πολύτιμο για τη διακίνηση πολεμοφοδίων αλλά και ανθρώπων χωρίς τον φόβο της παρατήρησης ή και επίθεσης από τους Ισραηλινούς.

Εκεί εκτιμάται ότι κρύβονται και οι χιλιάδες ρουκέτες που χρησιμοποιεί πλέον σε καθημερινή βάση η Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων, πλήττοντας μεταξύ άλλων και το ηθικό των Ισραηλινών πολιτών, πέρα από τους νεκρούς και τραυματίες που προκαλούν.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, 160 αεροσκάφη καθώς και μονάδες του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων συμμετέχουν στη μεγαλύτερη επιχείρηση μέχρι σήμερα εναντίον ενός συγκεκριμένου στόχου από την αρχή της ένοπλης διαμάχης την περασμένη Δευτέρα, χωρίς πάντως να εισέρχονται στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Σε βίντεο που ανήρτησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με εικόνες από τα χτυπήματα κατά των τούνελ της Χαμάς ισχυρίζονται ότι έπληξαν πολλά χιλιόμετρα του υπόγειου αυτού δικτύου.

«Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι ένα πολύ εκτενές και προσεγμένο σύστημα σηράγγων που έχει αναπτυχθεί κάτω από το έδαφος της Γάζας, κυρίως στον βορρά αλλά όχι μόνον εκεί», είπε ο Ισραηλινός αξιωματικός.

«Πρόκειται για ένα δίκτυο που οι πράκτορες της Χαμάς χρησιμοποιούν με σκοπό να κινούνται, να κρύβονται, να καλύπτονται. Εμείς το αποκαλούμε το Μετρό», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.

Έχουν ήδη καταγραφεί 119 νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά και οκτώ στην ισραηλινή.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας: Περισσότεροι από 100 οι νεκροί – Μεγάλη κινητοποίηση εφέδρων

Αρμαγεδδώνα υπόσχεται στη Χαμάς η Ιερουσαλήμ: Η Γάζα θα καεί εάν οι πολίτες μας πρέπει να κοιμούνται στα καταφύγια. Καταιγίδα με 1.750 ρουκέτες κατά Ισραήλ σε 4 μέρες: Επτά νεκροί, 523 τραυματίες

Η βία για την Ιερουσαλήμ είναι πάντα ζωντανή: Αλλά και η υπόθεση των Παλαιστινίων, που όλοι τους χρησιμοποιούν…

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος και με πυρά του πυροβολικού, καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους, με περισσότερους από 100 αμάχους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς “για να επιφέρει σημαντικές ζημιές στις σήραγγες” που επιτρέπουν σε μαχητές και στελέχη της Χαμάς, η οποία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, να κυκλοφορούν στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις κάμερες του εβραϊκού κράτους ή να περνούν στο Ισραήλ για να πάρουν ομήρους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Λόγω των βομβαρδισμών από τα άρματα μάχης, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του παλαιστινιακού θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό και είναι περικυκλωμένος από έναν υψηλής ασφαλείας φράκτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

“Οι βομβαρδισμοί αυτοί ήταν εντελώς παράλογοι, σαν βιντεοπαιχνίδι. Ήταν μια πραγματική ταινία τρόμου”, κατήγγειλε ο Μουχάμαντ Ναζίμπ, 16 ετών, κάτοικος της Γάζας, σύμφωνα με τον οποίο “δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ειρήνη με το Ισραήλ”.

Συνολικά ο ισραηλινός στρατός έπληξε 150 στόχους τη νύκτα, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, όπως η Σντερότ, η Ασκελόν και η Μπεερσέβα.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα

Από την έναρξη του νέου κύκλου βίας τη Δευτέρα, 119 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 31 παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας και 830 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Στο Ισραήλ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Σιδηρούς Θόλος” έχει αναχαιτίσει περιπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα από τη Γάζα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 8 μετά τον θάνατο μιας ηλικιωμένης που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει σε καταφύγιο. Εκατοντάδες άλλοι Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί.

Χθες Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε άδεια στον στρατό να κινητοποιήσει χιλιάδες εφέδρους.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισέλθει στη Γάζα, προτού ανακαλέσει και κάνει λόγο “για πρόβλημα στην εσωτερική επικοινωνία”.

Στη σύγχυση που προκλήθηκε ήρθαν να προστεθούν τρεις ρουκέτες ο οποίες εκτοξεύθηκαν χθες το βράδυ από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και έπεσαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Όπως δήλωσε πηγή από τον στρατό του Λιβάνου, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή που βρίσκεται κοντά σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων.

Η τρέχουσα σύρραξη ξεκίνησε μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια περιοχή την οποία έχει υπό την κατοχή του παράνομα το 1967, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι συγκρούσεις στην πλατεία, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, ακολούθησαν πολλές ημέρες έντασης και επεισοδίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κυρίως λόγω της απειλής για έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους.

Δεύτερο μέτωπο

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει και όξυνση των σχέσεων μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που ζουν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, με τη βία μεταξύ των δύο κοινοτήτων να φτάνει σε ένα πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες επίπεδο, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Σχεδόν 1.000 μέλη της αστυνομίας συνόρων έχουν κληθεί ως ενισχύσεις στις μικτές πόλεις του Ισραήλ, όπου ζουν Άραβες και Εβραίοι και όπου από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές και ανταλλαγές πυρών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Χθες Πέμπτη το βράδυ, ένας άνδρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ ότι πυρπολήθηκε μία συναγωγή και έγιναν 43 συλλήψεις.

Ομάδες ακροδεξιών Ισραηλινών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και Άραβες Ισραηλινούς, απογόνους των Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει την Κυριακή διαδικτυακή, δημόσια συζήτηση για το θέμα. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όπως και ο εκπρόσποως του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι φοβάται πως η κλιμάκωση θα οδηγήσει “σε πόλεμο ευρείας κλίμακας”.

Στο μεταξύ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεσολαβητών που έκανε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκατέλειψε χθες Πέμπτη το Τελ Αβίβ χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει καμία δέσμευση πως θα υπάρξει εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά, δήλωσε σήμερα πηγή ενημερωμένη σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από το Κάιρο.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hellas Journal, foreignpolicy.com, Reuters, kathimerini.gr

 

Μοιραστείτε το:
Tagged