Φόβος και Τρόμος οι Εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι λόγοι που οδηγούν σε πολιτική «κατάθλιψη»

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

ΣΥΡΙΖΑ: Το “δεν μπορείτε” Τσίπρα στην Κυβέρνηση και οι εκλογές που δεν ζητάει

Καν μια καν δυο. Είναι η πολλοστή φορά που ο Αλέξης Τσίπρας αποφαίνεται για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση “δεν μπορεί” και πρέπει να αναλάβει την τύχη της χώρας μια “προοδευτική δύναμη”. Το επανέλαβε και χθες μιλώντας στην Βουλή για τη σύμβαση του Ελληνικού, στην κατακλείδα της παρέμβασής του.

της Νίκης Ζορμπά

Εκλογές ο κ. Τσίπρας  πάντως ούτε ζητεί,  ούτε πρόκειται να ζητήσει όσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ασύμμετρη απειλή της Πανδημίας.

Όχι σε εκλογές

Έχει κληθεί να απαντήσει σε αυτό δημόσια επανειλημμένως και η απάντησή του είναι σταθερή, με πιο πρόσφατη, αυτή που έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ( Open): “”Εν μέσω αυτής της κρίσης θα ζητήσω εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε τυχοδιωκτική δύναμη. Δεν επιχαίρουμε από την καταστροφή, όπως έκανε παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης όταν είχαμε την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες με την Τρόικα”, είπε εισέτι μια φορά.

Κοινώς, παραμένει σταθερός στο αφήγημα που έχει συγκροτήσει σε σχέσεις με ενδεχόμενες πρόωρες ( και δη διπλές κάλπες ελέω απλής αναλογικής) εδώ και έναν χρόνο περίπου , όταν τα σχετικά σενάρια “αναβόσβηναν” από καιρού εις καιρόν, μέσω διαρροών, εισηγήσεων στον πρωθυπουργό και σχετικών πληροφοριών : Όποιος οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εν τω μέσω αυτής της τεράστιας περιπέτειας μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσει πολιτικά, είναι αδίστακτος, ανεύθυνος και όλα τα επίθετα μαζί με το “α” στερητικό.

“Από αυτή τη γραμμή δεν κάνουμε πίσω, δεν είμαστε ανακόλουθοι”, σχολιάζουν ταυτοχρόνως συνεργάτες του κ. Τσίπρα στο Capital.gr, παρότι υπάρχει προδήλως ο προβληματισμός του έως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαλεί την κυβέρνηση για “καταστροφέα” της χώρας, χωρίς να ζητεί – ως κάθε αξιωματική αντιπολίτευση – εκλογές για “αλλαγή”.

Πώς εννοεί το τέλος της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατυπώσει προεκλογικό αίτημα; Ως “διάλειμμα” ανάμεσα στα κύματα της επιδημίας που επιστρέφουν κάθε φορά δριμύτερα ή ως οριστική επιστροφή στην κανονικότητα;

…Αλλά ζυγίζουν τα δεδομένα

Απάντηση χειροπιαστή επ αυτού, δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα , Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ έχουν να ζυγίσουν σύνθετα δεδομένα:

  1. Να μην συνεχίσουν να δίνουν την εικόνα πως δε ζητούν εκλογές όχι από …υπευθυνότητα αλλά επειδή “τρέμουν” νέα ήττα από τη Ν.Δ
  2. Να δώσουν “προοπτική” εξουσίας στο κόμμα και τους ψηφοφόρους του, μετά από περίπου δυο χρόνια που βρίσκονται στο δημοσκοπικό καναβάτσο, ιδιαίτερα μετά την “αισιοδοξία” που έχει αρχίσει να πνέει στην Κουμουνδούρου πως παρά την μεγάλη διαφορά υπέρ Ν.Δ, οι σφυγμομετρήσεις καταγράφουν κυβερνητική φθορά σε “ποιοτικά στοιχεία” ( διαχείριση πανδημίας, κλπ).
  3. Και αν “σκάσουν” τελικώς εκλογές παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις εντός του επόμενου εξαμήνου, με ποια γραμμή θα πάει η αξιωματική αντιπολίτευση; Επ αυτού, είναι πιο διαμορφωμένο το αφήγημα, με τα έως σήμερα τουλάχιστον, δεδομένα: Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμάσουν τη …σύνθεση: Κυνικός πρωθυπουργός που ψάχνει διαφυγή ( κατά πώς είναι η επωδός τους για τον κ. Μητσοτάκη) αλλά … καλοδεχούμενες οι εκλογές.

Έχουν άλλωστε, “αποχαιρετήσει” εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου την πιθανότητα να μη χρειαστούν διπλές εκλογές , συνεπώς στις αναλύσεις τους, συνυπολογίζεται και έτερος παράγοντας: Η “εκκίνηση” πια δεν θα είναι οι δημοσκοπήσεις, αλλά η διαφορά και τα εκλογικά δεδομένα που θα προκύψουν από την πρώτη κάλπη.

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged