Υπ. Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας: Ποιες ποινικές διώξεις και καταδίκες «μπαίνουν» στο αρχείο και γιατί…

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Στόχος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Με στόχο την αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων στη μετά …κορωνοϊού εποχή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας κατέθεσε διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει παύση ποινικής δίωξης για εκκρεμείς υποθέσεις που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος καθώς και παραγραφή ποινών που έχουν επιβληθεί έως έξι μήνες.

Από τα όσα προβλέπει η διάταξη περί παύσης ποινικής δίωξης εξαιρούνται αδικήματα που σχετίζονται με τη διάδοση του κορονοιού (285 ΠΚ), με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών, ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 ΠΚ), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ) κ.ά.

———————–

Παύση της ποινικής δίωξης για υποθέσεις που εκκρεμούν και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος, αλλά και παραγραφή ποινών που έχουν επιβληθεί έως έξι μήνες προβλέπει τροπολογία δύο άρθρων που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων.

Οι σχετικές διατάξεις ήταν αίτημα της ηγεσίας των δικαστηρίων αλλά και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που αποσκοπούσε στην αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων τα οποία έχουν υπερφορτωθεί με δεδομένο ότι τα ακροατήρια δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.

Αντίθετα, από την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν την διάδοση του κορωνοϊού (285 Π.Κ.) και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 Π.Κ.), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 Π.Κ.) κ.λπ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει:

«Άρθρο 63 Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης

  1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30η.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή , απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές .
  2. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παρ . 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6 ) μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

Άρθρο 64 Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο

  1. Κύριες ποινές: α) φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι (5) μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος , εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, παραγράφονται και δεν εκτελούνται υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών.

Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για ν/σ Τσιάρα: Δικαιώθηκαν οι προσπάθειές μας!

  • Τι αναφέρει για την ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων

Για δικαίωση των προσπαθειών της κάνει λόγο Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή την κατάθεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα νομοσχεδίου στη Βουλή στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά 65 και ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

«Με το Σχέδιο Νόμου υλοποιούνται αιτήματα της Ένωσής μας και των άλλων Δικαστικών Ενώσεων που υποστηρίχθηκαν με επιμονή εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια» αναφέρει η ΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι αντίθετη σε διάταξη του νομοσχεδίου για ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων/αντεισαγγελέων Εφετών. Πρόκειται, όπως επισημαίνει η ΕΔΕ, για διάταξη για την οποία έγκαιρα διατύπωσε τις αντιρρήσεις της   «επισημαίνοντας την υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των Αντεισαγγελέων Εφετών».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2016/800, ….και άλλες διατάξεις». Με το Σχέδιο Νόμου υλοποιούνται αιτήματα της Ένωσής μας και των άλλων Δικαστικών Ενώσεων που υποστηρίχθηκαν με επιμονή εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια (όπως η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ). Θεωρούμε ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που κάναμε και οι καθημερινοί αγώνες που δώσαμε σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύεται άλλη μια φορά ο καθοριστικός ρόλος που μπορούν να παίξουν οι Δικαστικές Ενώσεις στην προώθηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Δικαστικού Σώματος, στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης. Ο δρόμος των επιτυχιών δεν είναι πάντα ομαλός και ευθύγραμμος. Περνάει μέσα από λάθη, αποτυχίες και απογοητεύσεις. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, συνέπεια και οργάνωση. Ως Προεδρείο αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε με τη λήξη της θητείας μας να ολοκληρώσουμε τους στόχους που εξαρχής θέσαμε και να φανούμε συνεπείς με όσα υποσχεθήκαμε.

Συγκεκριμένα με το Σχέδιο Νόμου:

  • στο άρθρο 61 προβλέπεται η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ετών 2017-2018, που θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι 31-12-2021.
  • στο άρθρο 62 παρ. 2 αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά εξήντα πέντε (65) οι οποίες θα πληρωθούν από την 1-7-2022. Ειδικότερα οι θέσεις των εφετών αυξάνονται κατά 23, των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5, των προέδρων πρωτοδικών κατά 1, των πρωτοδικών κατά 26 και των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά 10.
  • με το άρθρο 77 επ. ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω θετικά μέτρα στο Σχέδιο Νόμου εισήχθη διάταξη (άρθρο 62 παρ. 1) για ανακατανομή 23 θέσεων Εισαγγελέων/Αντεισαγγελέων Εφετών, μια διάταξη για την οποία έγκαιρα διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας επισημαίνοντας την υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των Αντεισαγγελέων Εφετών. Καλούμε άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, που εισάγεται χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την Ένωσή μας, ώστε να δοθεί ο χρόνος να ενημερωθεί για τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την ψήφισή της».

Τσιάρας κατά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε άσχετοι και αδιάβαστοι -Δεν παραγράφονται αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας»

Δεν υπάρχει περίπτωση να παραγραφούν τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας ξεκαθάρισε ο Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στο οποίο υπάρχει ρύθμιση για Παύση της ποινικής δίωξης για εκκρεμείς υποθέσεις που προβλέπουν φυλάκιση έως ένα έτος.

Η ρύθμιση εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης στην Επιτροπή σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε κατά του Υπουργού ζητώντας του να μη συμπεριλάβει το αδίκημα σε αυτά που παραγράφονται.

Η απάντηση  του Υπουργού ήταν έντονη καθώς χαρακτήρισε βουλευτές  της αντιπολίτευσης αδιάβαστους και άσχετους: «Είστε τόσο άσχετοι; Εγώ δεν είμαι νομικός. Ιατρός είμαι. Αλλά ρωτάω τους νομικούς. Φυσικά και τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν παραγράφονται. Αυτά που παραγράφονται είναι αδικήματα με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας έχει ποινή φυλάκισης έως δύο  έτη. Έχει και η παραποίηση τα όρια της», είπε ο κ. Τσιάρας χωρίς κανένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επανέλθει.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλαματιανό του είπε ότι μπερδεύτηκε επειδή στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει ρύθμιση για παραγραφή αδικημάτων με φυλάκιση έως δύο χρόνια και προφανώς νόμισε ότι είναι το ίδιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged