ΥπΟικ Χρ.Σταϊκούρας: Καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ στη Φθιώτιδα – ΟΣΜΑΕΣ

Φθιώτιδα,
Μοιραστείτε το:

Το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν ξανά την περιοχή, προχώρησε σε άμεσες ενέργειες για τον καλύτερο συντονισμό με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης.

Αναλυτικότερα:

Αναφορικά με τον ΙΑΝΟ (πλημμύρες 17-20 Σεπτεμβρίου 2020)

  • Έχει χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, η οποία ανήλθε σε 20% επί της εκτιμηθείσας ζημίας, για τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στις οριοθετημένες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 451.124,26 ευρώ κατά το 2020 και 2021 (σχετικές αποφάσεις Β΄5099/2020, Β΄5838/2020, Β΄514/2021, Β΄1538/2021, Β΄3358/2021).
  • Εντός του Δεκεμβρίου 2021, εκδόθηκαν Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών (Β΄5946 και Β΄6325) για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης, σε ποσοστό 55% επί της εκτιμηθείσας ζημίας, αφαιρουμένης της χορηγηθείσας προκαταβολής, για τους πληγέντες από τη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ», που αφορούν 38 επιχειρήσεις για υπόλοιπο επιχορήγησης συνολικού ύψους 331.148,42 ευρώ και 235 αγροτικές εκμεταλλεύσεις – κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για υπόλοιπο επιχορήγησης συνολικού ύψους 581.785,06 ευρώ.
  • Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία καταβολής των επιχορηγήσεων στους δικαιούχους και πριν το τέλος του έτους 2021 πληρώθηκαν οι πρώτοι δικαιούχοι.
  • Σε επόμενο στάδιο, θα προσχωρήσει και η διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα – κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόλις υποβληθούν σχετικές συγκεντρωτικές καταστάσεις πληγέντων από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για τον καθορισμό της επιχορήγησης, η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4797/2021, θα ανέρχεται στο 50% του ποσοστού που έχει καθοριστεί για τις επιχειρήσεις, ήτοι στο 27,5% επί της εκτιμηθείσας ζημίας.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών, εντοπίζοντας το σχετικό κενό στη διαδικασία οριοθέτησης περιοχών που πλήττονται από θεομηνίες και περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προχώρησε στη νομοθέτηση νέας διαδικασίας, τροποποιώντας τον ν.4797/2021.

Ειδικότερα, προβλέφθηκε η δυνατότητα οριοθέτησης με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνία αλλά δεν οριοθετούνται με τη διαδικασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η ως άνω διαδικασία καλύπτει και τις περιοχές που δεν είχαν οριοθετηθεί ως σήμερα ως πληγείσες από τον ΙΑΝΟ, παρότι σε αυτές υπήρχαν αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές.

Μετά από σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σε σχετική συνεδρίασή της στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, προχωράει η διαδικασία για την οριοθέτηση των περιοχών της Φθιώτιδας που, ενώ επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, δεν είχαν ως σήμερα οριοθετηθεί, εντάσσοντας έτσι στη διαδικασία επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών αυτών που είχαν υποστεί ζημιές.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται όλες οι τοπικές κοινότητες του Δήμου Δομοκού, καθώς και τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαμιέων.

Αναφορικά με τις πρόσφατες πλημμύρες (12ης Δεκεμβρίου 2021)

Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την απαραίτητη οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από την πλημμύρα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων για αντιμετώπιση ζημιών.

Προς επίσπευση των διαδικασιών, η Περιφέρεια έχει ήδη συστήσει επιτροπές κρατικής αρωγής και έχει ξεκινήσει τις αυτοψίες για εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στην περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στην Π.Ε. Φθιώτιδας πλήττονται από θεομηνία για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ την πρώτη φορά που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σύνολό τους στην οριοθέτηση της φυσικής καταστροφής, μετά από σχετική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, προβλέπεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης για πληγείσες επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 12ης Δεκεμβρίου 2021 θα καθοριστεί στο 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τις περιοχές που θα οριοθετηθούν.

Επιπλέον, για την επιτάχυνση της διαδικασίας επιχορήγησης, θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα σταδιακής υποβολής επιμέρους καταστάσεων πληγεισών επιχειρήσεων, ανάλογα με την πορεία της ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών κρατικής αρωγής, για τις περιοχές που θα οριοθετηθούν, ώστε η στήριξη να φτάσει άμεσα στους πληγέντες.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά των δικαιούχων, να συνεχιστεί, αποτελεσματικά και με ταχύτητα, η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης στους πληγέντες, τόσο από το φαινόμενο του ΙΑΝΟΥ, όσο και από τις πρόσφατες πλημμύρες του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ)

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ψηφίστηκε νομοθετική διάταξη (άρθρο 172 του Ν. 4876/2021), σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως 31.12.2022 η προθεσμία επαναφοράς της εποπτείας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) στο Υπουργείο Οικονομικών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα και χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσης, προ της υπαγωγής της εποπτείας του Συνεταιρισμού εκ νέου στο Υπουργείο Οικονομικών, δυνάμει των προϋποθέσεων του Ν. 4030/2011 (Α’ 249).

Η παράταση της εποπτείας του ΟΣΜΑΕΣ ικανοποιεί το αίτημα χιλιάδων οικογενειών του Συνεταιρισμού.

Μοιραστείτε το:
Tagged