ΥΠΕΝ: Αύξηση αρτιότητας, νομιμοποίηση κτιρίων, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και παράταση για αυθαίρετα…

Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

ΥΠΕΝ: Παράταση για αυθαίρετα και αύξηση αρτιότητας για τουρισμό

Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τι θα γίνει με το δεκαόροφο κτίριο δίπλα στην Ακρόπολη, και τις πολεοοδμικές αλλαγές, με αύξηση αρτιότητας για τουρισμό και χωροθέτηση της βιομηχανίας ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

 «Θα δώσουμε παράταση για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων για τα οποία ισχύει προθεσμία δήλωσης τους προς τακτοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020» δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου και συνακόλουθα παρατείνεται ο προγραμματισμός για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

του Αργύρη Δεμερτζή

Τι ισχύει

Σημειώνεται ότι η  νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει ότι  όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα καθώς και για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Για τα κτίσματα με τις μικρότερες σχετικά παραβάσεις, οι οποίες προκαλούν μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα πρόστιμα, τα οποία θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης. Παράλληλα προβλέπεται ότι από την 1η Ιουλίου 2020 ενεργοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου η οποία   θα είναι απαραίτητη σε όλες τις μεταβιβάσεις ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή όχι καθώς προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.

Τι αλλάζει

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον «Alpha 9,89» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγραντάκη ερωτηθείς για το εάν λόγω της πανδημίας αλλάζουν οι προθεσμίες της απόφασης του ΥΠΕΝ για την τακτοποποίηση αυθαιρέτων έως 30 Ιουνίου 2020, ανέφερε ότι:

-“Αυτή η απόφαση έχει δύο σκέλη, υπάρχουν δύο ειδών αυθαίρετα, τα βαριά αυθαίρετα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν καθόλου άδεια, της κατηγορίας 5 και αυτά που έχουν λιγότερο ισχυρές πολεοδομικές παραβάσεις. Η απόφαση που ισχύει προβλέπει ότι τα βαριά αυθαίρετα μετά το τέλος Ιουνίου δεν θα μπορούν να δηλωθούν ενώ τα ελαφριά θα μπορούσαν να δηλωθούν  και μετά τον Ιούνιο με ένα επιπλέον τέλος.   Θα δώσουμε και για τις δύο περιπτώσεις αυθαιρέτων μια παράταση τώρα, η οποία δεν θα είναι μεγάλη».

Η παράταση

Στο ερώτημα ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της παράτασης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ο κ Οικονόμου απάντησε ότι: «πρέπει να εκτιμήσουμε, καθώς  δεν έχουμε σαφή εικόνα ακόμη, πόση θα είναι η καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες, ας υποθέσουμε ότι η παράταση θα είναι για  τέσσερις μήνες».

Στον αέρα 400.000 αυθαίρετα

Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε να γίνει νομιμοποίηση 400.000 αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια και με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις άνω του 40%), μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της ψηφιακής τράπεζας γης, τονίζοντας ωστόσο ότι η σχετική διαδικασία για την αξιοποίηση ακινήτων και τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα ενεργοποιηθεί εντός του 2020. Παράλληλα ο κ Οικονόμου δεν είπε πως θα αντιμετωπιστεί στην πράξη αυτός ο τεράστιος όγκος αυθαιρέτων μεγάλης κατηγορίας.

“Τρέχουν” ευνοϊκές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού ΠΕΝ λοιπόν,  η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από την 30η Ιουνίου 2020 μετατίθεται τουλάχιστον για τέσσερις μήνες δηλαδή για το τέλος Οκτωβρίου 2020, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη παράταση ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν έχουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο μέχρι το φθινόπωρο να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων τακτοποίησης που ισχύουν  σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος δίνει πολλές οικονομικές ευκολίες όπως:

  • 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων
  • Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο
  • Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου
  • Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα
  • Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα
  • Μειωμένα παράβολα
  • Μειωμένα πρόστιμα
  • Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία
  • Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες
  • Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών
  • Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993
  • Έκπτωση 30% σε όσους έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος»
  • Εκπτώσεις έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας
  • Μείωση 30% έως 50% για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για το διάστημα μετά την παράταση που θα ισχύσει για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων,  η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4.

Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.ο.κ), η ρύθμιση του ΥΠΕΝ καθιερώνει και την ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

α) η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή

β) η περίπτωση που γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Τι περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα περιλαμβάνει τα εξής:

  • το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
  • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας,
  • τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,
  • το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Αδήλωτα τετραγωνικά: «παράθυρο» για νέα παράταση μαζί με αυθαίρετα

Άνοιξε “παράθυρο” για  νέα μικρή παράταση στις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων στους Δήμους, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με τη νέα προθεσμία για τις υπαγωγές αυθαιρέτων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Δημήτρης Παπαστεργίου,  σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress και τη δημοσιογράφο Ντίνα Καράτζιου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει, ότι θεωρεί πιθανή μία νέα παράταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απόφαση της ΚΕΔΕ.

Αυθαίρετα

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 επίσημα, ότι δίνεται τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με σχετική τροπολογία, που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου  της ηλεκτροκίνησης Δείτε εδώ στο ecopress. Η προηγούμενη προθεσμία για τα αυαθίρετα ήταν η 30η Ιουνίου

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτημα του ecopress το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020, εάν υπάρχουν σκέψεις ανάλογα με τις εξελίξεις να εξεταστεί νέα ή μεγαλύτερη, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 παράταση για τα αυθαίρετα, απάντησε κατηγορηματικά πως “δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο”. Πάντως όπως έχει γράψει το ecopress επτά λόγοι οδηγούν σε νέες παρατάσεις για τα αυθαίρετα και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Σημειώνεται ότι  ξεχωριστή επίσης ασφυκτική παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει δώσει με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων στους Δήμους για τα οποία δεν απαιτείται προηγουμένως υπαγωγή στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Η δήλωση του κ Παπαστεργίου, παρότι είναι προσεκτική έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ίδιος ως εκ του θεσμικού ρόλου του έχει βαρύνουσα συμμετοχή στις εξελίξεις. Όπως είχε αποκαλύψει το ecopress ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων ήταν αυτός, που είχε  αποστείλει τον Ιούνιο επιστολή για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών  κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, με  αίτημα τη δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020, όπως έγινε τελικά, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε  η συνέχιση λειτουργίας της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Συγκεκριμένα   στην  αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress  ο κος Παπαστεργίου στο ερώτημα: «η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά πήρε παράταση και με τη δική σας πρωτοβουλία. Και πάλι όμως θεωρείται από τους πολίτες ασφυκτική.  Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργική δυναμική νέας παράτασης της τελευταίας στιγμής;» απάντησε ως εξής:

-«Επειδή η παράταση για τον διακανονισμό και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων πήρε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η σύνδεση, τεχνικά τουλάχιστον, των δύο θεμάτων είναι συνδεδεμένη, πιθανόν να υπάρξει παράταση. Επίσης η ζήτηση, η χρήση της πλατφόρμας είναι δυναμική και μεγάλη, πιθανολογώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δική μας η απόφαση».

Πηγή:  ecopress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged