Υγιεινή Ζωή μετά τα 30: 6 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

6 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε μετά τα 30

Οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε μετά τα 30, είναι οι ίδιες κακές διατροφικές συνήθειες που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της εφηβικής και της νεαρής ηλικίας, από τα 11 έως τα 22 σας χρόνια, τρώγοντας πίτσα για πρωινό και σακούλες με πατατάκια για βραδινό. Το πρόβλημα είναι ότι, από την ηλικία των 30 ετών και μετά , το σώμα σας, τα κύτταρα, ο μεταβολισμός σας και γενικώς όλη σας η ζωή είναι διαφορετική.

Άλλο ένα παιδί, που καίει όλη την ενέργεια που προσλαμβάνει από τη διατροφή, και άλλο ένας ενήλικας που είναι πολύ λιγότερο σωματικά δραστήριος, υπεύθυνος να κάνει πολλά περισσότερα και να αντιμετωπίζει πολλούς περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Η διατροφή στην ενήλικη ζωή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία σας και αυτό είναι πλέον δεδομένο από δω και πέρα.

Η διαιτολόγος Johna Burdeos μιλώντας στο eatthis.com κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπει καθημερινά τα αποτελέσματα μιας ζωής κακών διατροφικών συνηθειών στη δουλειά της ως διατροφολόγος.

«Έχω δουλέψει και στις δύο πλευρές, με εξωτερικούς ασθενείς κάνοντας προληπτική συμβουλευτική και, στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις», λέει. Έτσι, έχει πλήρη επίγνωση των συμβουλών που οι άνθρωποι αγνοούν έως ότου ένα πρόβλημα υγείας τους αναγκάσει να λάβουν υπόψη αυτές τις συμβουλές.

 «Τα μηνύματα δημόσιας υγείας είναι παντού», επισημαίνει. “Το πώς η διατροφή επηρεάζει το σώμα δεν είναι μυστικό. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να διαγνωστούν με μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως ο διαβήτης, για να αρχίσουν να αλλάζουν.”

  1. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

«Είμαι άνθρωπος και μου αρέσουν οι λιχουδιές», παραδέχεται η Burdeos. “Ένα περιστασιακό κομμάτι πίτας δεν πρόκειται να σας προκαλέσει διαβήτη. Αλλά μια φέτα πίτσα, μετά μπισκότα Girl και αργότερα μια σοκολάτα, απλώς μπορεί να στείλει το σάκχαρό σας στην προδιαβητική ζώνη.

Αναζητήστε τα μοτίβα στη μεγάλη εικόνα, λέει η Burdeos. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσετε τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι να παρακολουθείτε όλα όσα πίνετε και τρώτε στο smartphone σας ή σε ένα σημειωματάριο. «Μέσα σε δύο ημέρες, θα παρατηρήσετε διατροφικές συνήθειες τις οποίες θα θέλετε να αρχίσετε να αποκλείσετε», λέει.

  1. Πείτε όχι στα ποτά με ζάχαρη

«Ένα πράγμα στο οποίο δεν υποχωρώ ποτέ είναι τα ποτά με ζάχαρη», λέει ο Burdeos. «Οι πελάτες θα προσπαθήσουν να το βρουν συμβιβαστικές λύσεις, αλλά δεν υποχωρώ γιατί μεγάλες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών και αύξησης βάρους και αυξημένου κινδύνου ασθένειας». Ξεκινήστε να απογαλακτίζεστε σταδιακά και πίνετε νερό. Δεν χρειάζεστε τις επιπλέον θερμίδες από τα αναψυκτικά, λέει.

  1. Μην τρώτε χωρίς σκέψη

Υπάρχει ένας όρος για αυτό: τρώω χωρίς σκέψη. Αυτό συμβαίνει π.χ. όταν παρακολουθείτε μία σειρά στο Netflix και δεν καταλαβαίνετε ότι φάγατε όλη το παγωτό μέχρι το τρίτο επεισόδιο. Συχνά αποκτάμε τη συνήθεια να τρώμε αλόγιστα όταν είμαστε υπό πίεση. «Το να αναζητάς τροφή για να αντιμετωπίσεις και να παρηγορηθείς, είναι μια κοινή συνήθεια που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής», λέει η Burdeos.

Η λύση είναι να αναγνωρίζεις πότε είσαι αγχωμένος και να επιλέγεις να είσαι παρών και συνειδητοποιημένος. «Ασκηθείτε στο προσεχτικό φαγητό», τονίζει. “Ξεκινήστε με μικρό, ρεαλιστικό τρόπο. Συνιστώ να διαλέγετε ένα γεύμα εκτός της ημέρας, ίσως το Σαββατοκύριακο που έχετε περισσότερο χρόνο. Αφαιρέστε όλους τους περισπασμούς και να είστε παρόντες στο γεύμα σας. Φάτε αργά. Απολαύστε το.” Το φαγητό πρέπει να το απολαμβάνετε, όχι να το βάζετε στο στόμα σας.

  1. Παράλειψη γευμάτων

Το να παραλείπετε γεύματα για να χάσετε βάρος ή να δοκιμάσετε υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες θα είναι μπούμερανγκ για εσάς. «Αυτά οδηγούν μόνο σε μακροπρόθεσμη βλάβη εις βάρος του βραχυπρόθεσμου κέρδους και η απώλεια βάρους σας θα είναι κυρίως απώλεια νερού», προειδοποιεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνήθους άρνησης φαγητού είναι να εμπλακούμε σε δίαιτα γιο-γιο. «Αυτό λέει στο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου σας να μπει σε λειτουργία επιβίωσης, μειώνοντας τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα το σώμα να προσκολλάται σε κάθε θερμίδα», λέει. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση αυτού του βάρους και πιθανότατα λίγο παραπάνω”.

  1. Μην αγνοείτε μια λαχτάρα

Μην καταπολεμάτε τις επιθυμίες σας, γιατί είναι πολύ ισχυρές. «Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ικανοποιήσει μια λαχτάρα», συμβουλεύει. «Όταν γίνεσαι πολύ αυστηρός και προσπαθείς να καταστείλεις τις λιγούρες, θα το παρακάνεις αργότερα».

Υπάρχει μια τεχνική για να ικανοποιήσετε μια λαχτάρα χωρίς υπερκατανάλωση τροφής: Η ενσυνειδητότητα. «Να είστε παρών στη στιγμή και να απολαύσετε τη λιχουδιά σας», λέει η Burdeos.

  1. Προγραμματισμός

Το να δημιουργείς και να παράγεις σημαίνει κάποιες φορές να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις εν κινήσει. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν πρόκειται για τη διατροφή σας. Αν περιμένετε μέχρι να πεινάσετε για να καταλάβετε τι θα φάτε, αναπόφευκτα θα καταλήξετε να επιλέξετε το γρήγορο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα τρόφιμα γεμάτα συντηρητικά, επεξεργασμένα δημητριακά και ζάχαρη.

Το αντίδοτο για αυτήν την ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια είναι ο προγραμματισμός. «Η ποιότητα της διατροφής, χρειάζεται γνώση και χρόνο για καλύτερες επιλογές», σημειώνει.

Για παράδειγμα, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τους κινδύνους των πάρα πολλών κορεσμένων και τρανς λιπαρών προτού καταβάλετε προσπάθεια να καταναλώσετε πιο υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο, σπόρους λιναριού, αβοκάντο και ωμέγα-3 λιπαρά από λιπαρά ψάρια. Ο προγραμματισμός βοηθά επίσης να ελέγξετε τις μερίδες.

“Όταν ξεκινάτε να προγραμματίζετε προσεκτικά το φαγητό, χρησιμοποιήστε μεζούρες για να ελέγξετε τις μερίδες”, λέει. «Όχι πάντα, μόνο στην αρχή όταν μαθαίνεις πώς είναι μια υγιεινή μερίδα».

Η διαιτολόγος συνιστά να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας κάνοντας μικρά βήματα για να ξεφύγετε από διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας.

Πηγή: healthstories.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged