Το «τέλος» του Τραμπ; Ανακόλουθος και τραγελαφικός έχει πλέον απέναντί του όλο το Κογκρέσο

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Θα είναι οι Κούρδοι της Συρίας το τέλος του Τράμπ;

Μόνος στο Λευκό Οίκο, κατάφερε να ενώσει τους πάντες εναντίον του – «Απολογία», αλλά και συνάντηση με Ερντογάν.

 Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε σε όλο το φάσμα του πολιτικού κατεστημένου στην  Ουάσινγκτον η απόφαση του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανάψει το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού πρόεδρου που αφαιρεί την ομπρέλα προστασίας της Ουάσινγκτον από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι ήταν οι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και των πιο στενών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο.

Μάλιστα φάνηκε να δημιουργεί επικοινωνιακή σύγχυση ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής γραφειοκρατίας, τα οποία πάσχιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να εναρμονίσουν το μήνυμα τους με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε ν’ αλλάξει τη συζήτηση στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τουλάχιστον για μία ημέρα, από την έρευνα για την παραπομπή του, φέρνοντας στο προσκήνιο της επικαιρότητας την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, σχολιάζει το POLITICO.

Από την άλλη μεριά ο ίδιος άνοιξε ένα μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης με το Κογκρέσο, το οποίο θα είναι δύσκολο να ελέγξει. Από τους σταθερούς πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ, μέχρι τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που τάσσονται υπέρ της παραπομπής του, οι παρενέργειες της προεδρικής απόφασης για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, είναι εμφανείς για τον ίδιο, από όλες τις πλευρές του φάσματος της πολιτικής ζωής στην Ουάσινγκτον.

Οι πολιτικές εξελίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο συνιστούν την κλιμάκωση της δικομματικής πίεσης (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) η οποία μπορεί να οδηγήσει τον πρόεδρο Τραμπ στην αλλαγή της απόφασης του.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ υπενθυμίζει στον πρόεδρο Τραμπ, τις συντριπτικές πλειοψηφίες που υποστηρίζουν την διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Τραμπ, απειλεί  με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

Επίσης, δύο γερουσιαστές (ένας από τους Δημοκρατικούς κι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας απαιτούν από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου.

 “Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους Κούρδους στην Βόρεια Συρία εν αναμονή μιας επίθεσης από την Τουρκία, είναι προδοσία και θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες για την εθνική ασφάλεια. Θα συνεργαστούμε με την ηγεσία της επιτροπής για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ενώπιον της, το συντομότερο δυνατό.” δήλωσαν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Κρις Μέρφι.

Η Γερουσία που βρίσκεται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων έχει ήδη δείξει την διάθεσή της, να έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από την Συρία, αλλά και για άλλα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η κοινοβουλευτική κινητοποίηση οργανώνεται στο Κογκρέσο, προκειμένου να υποχρεωθεί ο πρόεδρος Τραμπ και να υποχωρήσει.

Ο Γκρέιαμ δήλωσε χθες ότι θα προωθήσει σχέδιο απόφασης στην ολομέλεια της Γερουσίας που θα ζητάει από τον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει πορεία (αναφορικά με τις αποφάσεις του για την Συρία). Ο ίδιος προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή “θα έχει ισχυρή δικομματική υποστήριξη.” Η “Βίβλος” Γκρέιαμ κατά Τραμπ.

 Ο  Λίντσεϊ Γκρέιαμ,  έκανε λόγο για μια «καταστροφή υπό κατασκευή». «Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να αναθέσουμε την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Ρωσία, στο Ιράν και στην Τουρκία. Δεν έχουν τα συμφέροντα της Αμερικής ως πρωταρχικό τους μέλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι αυτή η παρορμητική απόφαση θα ενισχύσει την κυριαρχία του Ιράν στη Συρία, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ισραήλ.

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Γκρέιαμ εκτίμησε ότι η εγκατάλειψη των Κούρδων στέλνει το «επικίνδυνο σήμα» ότι οι ΗΠΑ είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, και ως εκ τούτου θα είναι πλέον πιο δύσκολο για την Ουάσινγκτον να στρατολογήσει συμμάχους εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Μάλιστα συνόψισε και τους βασικούς λόγους για τους οποίους εναντιώνεται στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι:

  • Εξασφαλίζει την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.
  • Αναγκάζει τους Κούρδους να ευθυγραμμιστούν με τον Άσαντ και το Ιράν.
  • Καταστρέφει τη σχέση της Τουρκίας με το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
  • Η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής

Οι ευκαιρίες της Γερουσίας για σύγκρουση με Τραμπ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, 70 γερουσιαστές υποστήριξαν μία μη δεσμευτική τροπολογία, αναφορικά με την υποστήριξη των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Συρία και στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη της Γερουσίας θα έχουν πολλαπλές ευκαιρίες να εκφράσουν τις απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, καθώς το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό για την άμυνα, αλλά και νομοσχέδια για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε μία σπάνια ανακοίνωσή του, ο ΜακΚόνελ αναφέρθηκε στην τροπολογία του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι “οι συνθήκες που διαμόρφωσαν την δικομματική ψηφοφορία (τότε) ισχύουν ακόμη και σήμερα.” “Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα παραμένουν επικίνδυνες δυνάμεις για την Συρία μαζί με τον συνεχιζόμενο εμφύλιος πόλεμο, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας και πρόκλησης ανθρωπιστικής καταστροφής. Μία βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία θα ωφελούσε μόνο την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την κυβέρνηση Άσαντ,” επεσήμανε ο ΜακΚόνελ.

“Παροτρύνω τον πρόεδρο να ασκήσει ηγεσία για λογαριασμό των ΗΠΑ και να διατηρήσει ενωμένη την πολυεθνική συμμαχία για τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους,” τόνισε ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Λίγο αργότερα, την εξέλιξη σχολίασε και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι που φαίνεται να ασπάζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον ΜακΚόνελ. “Η απόφαση αυτή, αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και την σταθερότητα και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο Ιράν και στην Ρωσία, όπως επίσης και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν αξιόπιστο σύμμαχο, ” σχολίασε η Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε ηχηρά και ξεκάθαρα το δικομματικό μήνυμα, ενώ ο ίδιος φαίνεται να παραμένει στις απόψεις του.

 Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να τερματίσει τους “πολέμους χωρίς τέλος,” προειδοποιώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να μην κάνει κάτι που “θα είναι απάνθρωπο” για τους Κούρδους.

“Αν η Τουρκία κάνει κάτι, το οποίο κρίνω με την μεγάλη και μοναδική σοφία μου, ότι είναι εκτός ορίων, [τότε] θα καταστρέψω ολοκληρωτικά και θα εξαφανίσω την Οικονομία της Τουρκίας,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Απολογία» Τραμπ μέσω twitter, αλλά και ραντεβού με Ερντογάν για τις 13 Νοεμβρίου στο Λευκό Οίκο

Με ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter η οποία μάλιστα  απαντούσε σε επικρίσεις για το “πράσινο φως” που έδωσε για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ –  Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε για τις 13 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Λευκό Οίκο, πραγματοποιείται ελάχιστες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις έναντι της Τουρκίας – προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη “εκτός ορίων” δραστηριότητα της Άγκυρας στη Συρία.

Στο tweet ο Τραμπ υπενθυμίζει πόσο μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ είναι η Τουρκία, ότι είναι σημαντικό μέλος στο ΝΑΤΟ και ότι, πέραν των άλλων βοήθησε πολύ στο να σωθούν ζωές στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα κατασκευάζουν το δομικό πλαίσιο χάλυβα για το F-35 Fighter Jet. Επίσης με βοήθησαν να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Idlib, και να επιστρέψει, σε πολύ καλή υγεία, κατόπιν αιτήματός μου, ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος είχε παραμείνει φυλακισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Θυμηθείτε επίσης, και σημαντικό, ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Έρχεται στις ΗΠΑ ως επισκέπτης μου στις 13 Νοεμβρίου.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κι άλλα δυο tweet του Ντόναλντ Τραμπ στα οποία αναφέρει ότι “μπορεί να είμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, αλλά δεν εγκαταλείπουμε τους Κούρδους, οι οποίοι είναι εξαιρετικός λαός και υπέροχοι μαχητές”…. αναφέρει ο Τραμπ και καταλήγει: “Τους βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά/με όπλα!”

Πηγή: hellasjournal.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ,Π. Κασφίκης/ POLITICO

Μοιραστείτε το:
Tagged