Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, η αγωνία για τον Ν. Παππά και Κομφούκιος…

Άρθρα
Μοιραστείτε το:

Ο Κομφούκιος, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η αγωνία για τον Ν. Παππά

Ένα απόφθεγμα του Κομφούκιου και μια σειρά αναφορών σχετικά με την αθωότητα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνθέτουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που στο σχετικό πόρισμα το οποίο εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, καταγράφει και την αγωνία για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Παππά.

του Τάσου Ευαγγελίου

«Αν μία μύγα κάθεται στη μουσούδα μίας τίγρης, όποιος πάει να σκοτώσει τη μύγα, είναι βέβαιο ότι δεν θα κατασπαραχθεί η μύγα» ήταν το σχόλιο του Σπύρου Λάππα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της ΝΔ, ο οποίος επικαλούμενος τον… Κομφούκιο επιχείρησε να δείξει πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φοβήθηκε να αγγίξει θέματα που αφορούν την Novartis.

Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη προαναγγείλει την επίσπευση των διαδικασιών ώστε και η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημιώσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τα όσα έχουν προηγηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όπου η έρευνα στόχευσε σε πολιτικά πρόσωπα.

O ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμά του στηρίζει τον Δ. Παπαγγελόπουλο και καταγγέλλει όλους όσοι κατέθεσαν εναντίον του, επιχειρώντας να αποδομήσει και τους εν ενεργεία εισαγγελείς, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε πιέσεις που δέχθηκαν από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με υποθέσεις. Υποθέσεις που δεν αφορούν μόνον στην Novartis και την προσπάθεια να κατηγορηθούν 10 πολιτικά πρόσωπα.

Τα όσα έχουν ειπωθεί και έχουν καταγγελθεί γνωστά. Στο πόρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και τα όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος περί ακυρότητας της διαδικασίας, αλλά και τις καταθέσεις των κουκουλοφόρων μαρτύρων για τους οποίους έδωσε αγώνα ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Λάππας, επικεφαλής της ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην επιτροπή, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω σχολιάζοντας το πόρισμα της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, έδωσε τα εύσημα στους κουκουλοφόρους μάρτυρες λέγοντας επί λέξει: «Κουβέντα το πόρισμά τους για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους που “τόλμησαν” να τεθούν απέναντι σε επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα πλανητικής ισχύος, με κίνδυνο για τη ζωή, την εργασία και την υγεία τη δική τους και των οικείων τους. Τους αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» και εμείς δεν το κρύβουμε, τους το προσφέρουμε με πλήρη συναίσθηση των κινδύνων που διέτρεξαν και, δυστυχώς, διατρέχουν ακόμα»

Η αναφορά στη συνομιλία Παππά – Μιωνή

Ειδική αναφορά έχει όμως το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Μιωνή στην Κύπρο τον Μάιο του 2016, την περίοδο που όπως αποκαλύφθηκε ο πρώην υπουργός είχε συνάντηση και με τον Κύπριο δικηγόρο, ειδικό στις off shore εταιρείες, Αρτέμη Αρτεμίου.

Συγκεκριμένα, αν και ο ίδιος ο Ν. Παππάς δεν έχει διαψεύσει τη συνομιλία, για την οποία σημειωτέον υπάρχει πραγματογνωμοσύνη από ιδιώτη στον οποίο απευθύνθηκε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, γίνεται λόγος για υλικό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Στο πόρισμα γίνεται επίκληση της αντισυνταγματικότητας της σχετικής διάταξης του 2019 και τονίζεται πως το περιεχόμενο της παρανόμως ηχογραφημένης συνομιλίας δεν αποτελεί κανενός είδους αποδεικτικό στοιχείο.

Αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η διάταξη του 2019 είναι αυτή που ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπολους είχε προσθέσει ως άρθρο το 2015 υπεραμυνόμενος της χρησιμότητάς της, αναπτύσσει ένα σκεπτικό που δείχνει περισσότερο την αγωνία που υπάρχει για την εξέλιξη της υπόθεσής αυτής αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ηχογραφημένες συνομιλίες.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί τα στελέχη του να ακολουθούν τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη του Νίκου Παππά, θεωρείται βέβαιο όμως πως αν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός θα πολλαπλασιαστούν.

Είναι ενδεικτικό ότι η αποκάλυψη πως την ίδια περίοδο, ίσως και την ίδια μέρα που συναντούσε τον Σάμπυ Μιωνή στην Κύπρο, συνάντησε και τον Αρτέμη Αρτεμίου δυσκόλεψε τον υπερασπιστικό -προς το πρόσωπο του Νίκου Παππά- λόγο από τα κορυφαία στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις με τον Σάμπυ Μιωνή, τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Αρτέμη Αρτεμίου δεν πρόκειται περάσουν στο περιθώριο και αυτό το γνωρίζουν τα παλαιά στελέχη του κόμματος, που στην παρούσα φάση χτίζουν τις άμυνές τους έχοντας δώσει προς το παρόν χώρο στους λεγόμενους προεδρικούς, τους αποκαλούμενους από τους ίδιους ως «πραιτωριανούς» του Αλέξη.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged