Το Καλύτερο Antivirus του 2022-23 για το Λειτουργικό σας Σύστημα – Πως θα το επιλέξετε…

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Όλα τα antivirus στην παρακάτω λίστα προσφέρουν ισχυρή προστασία από κακόβουλο λογισμικό και μια καλή σειρά από επιπρόσθετα προγράμματα προστασίας της κυβερνοασφάλειας, όμως, δεν είναι όλα κατάλληλα για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Για παράδειγμα, ένα antivirus το οποίο λειτουργεί άψογα στα Windows, μπορεί να έχει μια περιορισμένη έκδοση για macOS ή μπορεί να έχει πολύ χαμηλότερη απόδοση σε κινητά.

της Katarina Glamoslija 

Σύγκριση των Καλύτερων Antivirus το 2022

Αφού δοκίμασα εντατικά όλα τα προγράμματα σ’ αυτήν τη λίστα με όλα τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, μπορώ ειλικρινά να σάς προτείνω το Norton ως το καλύτερο συνολικά antivirus το 2022. Εκτός από τα άριστα ποσοστά ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού και ένα πλήρες σύνολο εργαλείων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το Norton προσφέρει καλοσχεδιασμένες και εύχρηστες εφαρμογές για Windows, Android, Mac και iOS. Αν και δεν διαθέτει εφαρμογή για Chrome OS, η εφαρμογή του για Android λειτουργεί επίσης στα Chromebook (και αποτελεί τη #1 επιλογή μας για προστασία των Chromebook).

Πώς Βαθμολόγησα τα Καλύτερα Προγράμματα Antivirus το 2022

  • Ισχυρή προστασία από κακόβουλο λογισμικό. Εγώ σάς προτείνω μόνο προϊόντα τα οποία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σάς προστατέψουν από τις πιο προηγμένες απειλές κακόβουλου λογισμικού — όχι μόνο από ιούς, αλλά και από λογισμικό υποκλοπών (spyware), rootkits, λογισμικό εκβίασης για απόσπαση λύτρων (ransomware) και από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε εσάς ή τις συσκευές σας. Εγώ ο ίδιος έκανα δεκάδες τεστ με κακόβουλο λογισμικό, τεστ αντοχής και τεστ απόδοσης CPU για να βεβαιωθώ ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από όλους τους ιούς, από κακόβουλο λογισμικό και από άλλες επικίνδυνες απειλές ασφαλείας που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
  • Καθόλου (ή ελάχιστα) ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αν και κανένα λογισμικό antivirus δεν είναι 100% απρόσβλητο από ψευδώς θετικά αποτελέσματα, ορισμένα προγράμματα εμφανίζουν λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από άλλα. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι καλύτερο για ένα antivirus να εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα παρά να μην ανιχνεύει τα πραγματικά κακόβουλα προγράμματα λογισμικού. Ωστόσο, το να λαμβάνετε συνεχώς ψευδείς ειδοποιήσεις μπορεί να είναι κάτι πραγματικά ενοχλητικό. Τα antivirus σ’ αυτήν τη λίστα μου έδωσαν ελάχιστα ή πολύ λίγα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμών που έκανα.
  • Χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Οι περισσότερες εταιρίες antivirus προσφέρουν επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας στα χρεώσιμα πακέτα τους. Όμως πολλές φορές, αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά είναι απλά φανταχτερά πρόσθετα τα οποία μπορεί να ‘βαραίνουν’ τον υπολογιστή σας και να επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής σας (για να μην αναφέρουμε και την αύξηση της τιμής). Εγώ προσωπικά δοκίμασα κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που υπάρχουν σ’ αυτή τη λίστα για να μπορώ να εγγυηθώ ότι τα χαρακτηριστικά κάθε antivirus είναι πράγματι χρήσιμα και αποτελεσματικά και όχι απλά ακριβά και φανταχτερά πρόσθετα.
  • Ταχύτητα και απόδοση. Τα καλύτερα antivirus είναι ελαφριά και λειτουργούν ομαλά — ακόμη και σε πιο παλιούς και πιο αργούς υπολογιστές, αλλά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που απαιτούνται από το λογισμικό. Εγώ προσωπικά δοκίμασα και μέτρησα το πόσο γρήγορη και αποτελεσματική ήταν η απόδοση του κάθε antivirus σ’ αυτήν τη λίστα, αλλά και σε σύγκριση με τα άλλα antivirus στην αγορά.
  • Υποστήριξη πολλών πλατφορμών. Τα κορυφαία antivirus είναι συμβατά με όλα τα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο γνωστών, όπως Windows, macOS, Android και iOS. Αν και όλες οι κορυφαίες επιλογές μου που σάς παρουσιάζω εδώ δεν υποστηρίζουν όλες τις πλατφόρμες (για παράδειγμα, το Intego είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για Mac), τα περισσότερα από τα antivirus που σάς προτείνω λειτουργούν άψογα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα.
  • Ευκολία στη χρήση. Είτε είστε ερασιτέχνης ή πολύ έμπειρος χρήστης, το βέβαιο είναι ότι χρειάζεστε προστασία από ιούς για τους υπολογιστές σας, τα τηλέφωνά σας και τα τάμπλετ σας. Αλλά αν το λογισμικό είναι τόσο τεχνικά πολύπλοκο που θα πρέπει να είστε ειδικός σε θέματα πληροφορικής για να προστατευτείτε, τότε οι περισσότεροι χρήστες θα απογοητευτούν ακόμα και για να έχουν τη βασική προστασία. Εγώ ο ίδιος δοκίμασα το κάθε λογισμικό antivirus που σάς παρουσιάζω εδώ για να βεβαιωθώ ότι σχεδόν όλοι από εσάς θα έχετε τη δυνατότητα να το εγκαταστήσετε εύκολα και να το χρησιμοποιήσετε σωστά.
  • Καλή υποστήριξη πελατών. Είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε πολλούς τρόπους υποστήριξης σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια με το λογισμικό του antivirus που έχετε. Οι εταιρίες σ’ αυτήν τη λίστα προσφέρουν μια μεγάλη σειρά επιλογών υποστήριξης πελατών, όπως η ζωντανή γραπτή συνομιλία, η υποστήριξη μέσω email, η γνωσιακή βάση, η ενότητα με τις Συχνές Ερωτήσεις και τα φόρουμ των χρηστών. Εγώ επικοινώνησα με την ομάδα υποστήριξης κάθε εταιρίας, περιηγήθηκα στις γνωσιακές τους βάσεις, και έθεσα ερωτήματα στα φόρουμ και έμεινα ευχαριστημένη από τον τρόπο που χειρίστηκαν τα ερωτήματά μου και έλυσαν τα προβλήματά μου.
  • Καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Ένα λογισμικό antivirus μπορεί να είναι μια σημαντική επένδυση. Έλαβα υπόψη μου όλους τους σχετικούς παράγοντες, όπως προστασία στο δίκτυο και στις περιηγήσεις, πόσες συσκευές καλύπτονται, αλλά και αν η εταιρία προσφέρει δωρεάν δοκιμαστική περίοδο ή εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα αυτά τα κορυφαία antivirus προσφέρουν μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να θέλετε να ρίξετε μια ματιά στις προσεκτικά επιλεγμένες λίστες μας με τα καλύτερα antivirus για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα και τις συσκευές που βλέπετε παρακάτω:

  • Τα καλύτερα antivirus για Windows. Οι περισσότερες υπηρεσίες antivirus προσφέρουν την καλύτερη προστασία για συσκευές Windows και ως εκ τούτου, η επιλογή του καλύτερου antivirus για Windows μπορεί να είναι δύσκολη. Όμως, μετά από εκτεταμένη έρευνα, δοκιμές και συγκρίσεις, εμείς σάς προτείνουμε το Norton ως την κορυφαία επιλογή μας για Windows 8, 10 και 11.
  • Τα καλύτερα antivirus για Mac. Δυστυχώς, επειδή τα περισσότερα antivirus δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα Windows, πολλά από αυτά προσφέρουν μόνο πολύ απλές εκδόσεις του ίδιου λογισμικού που έχουν για Windows και για τους χρήστες Mac. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά καλά antivirus για macOS τα οποία προσφέρουν καλή προστασία από κακόβουλο λογισμικό, βελτιώνουν τα ενσωματωμένα προγράμματα προστασίας της Apple και είναι εύκολα στη χρήση σε συσκευές Mac. Η κορυφαία επιλογή μας για macOS είναι το Intego.
  • Τα καλύτερα antivirus για Android. Πολλά antivirus για Android δεν είναι αρκετά καλά για να προστατέψουν πλήρως τη συσκευή σας από τις πιο πρόσφατες απειλές στο διαδίκτυο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λίγες εφαρμογές που προσφέρουν εξαιρετική προστασία από κακόβουλο λογισμικό και προστασία στο διαδίκτυο, καθώς και πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να προστατέψουν ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο. Εμείς σάς προτείνουμε το Norton ή το Bitdefender ως τα κορυφαία antivirus για Android.
  • Τα καλύτερα antivirus για iOS. Αν και είναι αλήθεια ότι οι συσκευές iOS δεν μπορούν να προσβληθούν από ιούς, δεν παύουν να είναι ευάλωτες σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών απειλών, όπως απάτες ηλεκτρονικού ‘ψαρέματος’, κακόβουλου λογισμικού υποκλοπών (spyware) και ανεπιθύμητων διαφημίσεων (adware) ή κλοπή ταυτότητας. Τα καλύτερα antivirus για iOS μπορούν να διατηρήσουν την ασφάλεια της συσκευής σας και των δεδομένων σας από όλες αυτές τις απειλές. Το #1 antivirus που σάς προτείνουμε για συσκευές iOS είναι το McAfee.

Γιατί Εξακολουθούμε να Προτείνουμε το Kaspersky Antivirus

Μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) προειδοποίησε τις εταιρίες να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα antivirus της Kaspersky εξ αιτίας πιθανών δεσμών της εταιρίας με τη Ρωσική κυβέρνηση. Μετά από αυτό, ακολούθησε και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ η οποία πρόσθεσε την Kaspersky στη λίστα με τις υπηρεσίες που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το Kaspersky antivirus είναι μη ασφαλές.

Το 2017, η Kaspersky ξεκίνησε τη δική της Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας — μετέφερε τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων της στην Ελβετία, άνοιξε Κέντρα Διαφάνειας στην Ελβετία, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Μαλαισία όπου αξιολογούνται συνεχώς ο πηγαίος κώδικας και οι ενημερώσεις του λογισμικού της, ενώ ταυτόχρονα πέρασε και τον Έλεγχο Οργάνωσης Υπηρεσιών για Οργανισμούς Υπηρεσιών (SOC 2) έλεγχος Τύπου 1.

Επιπλέον, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η Kaspersky έχει αποκαλύψει πολλές υποθέσεις κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράχθηκαν τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ερευνητές της είναι από τους πιο αξιοσέβαστους στον κλάδο.

Έχοντας υπόψη μας όλα αυτά, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τώρα η Kaspersky αποτελεί απειλή για τους χρήστες. Όμως, αν εσείς ανησυχείτε μήπως η Kaspersky βάλει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις για antivirus, όπως το Norton ή το Bitdefender.

Κορυφαία Ονόματα που Δεν Πέρασαν τα Τεστ:

Avast/AVG. Η Avast (η οποία έχει επίσης και την AVG) έχει αξιόπιστα κατηγορηθεί ότι παρακολουθεί και πουλάει τα δεδομένα των χρηστών της για κερδοσκοπικούς λόγους. Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος, εμείς δεν προτείνουμε πια τα προϊόντα της Avast σ’ αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις κατηγορίες και την απόφασή μας εδώ.

ESET. Η ESET είναι μια υπηρεσία που έχει κάνει μια εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Δυστυχώς, το προϊόν που διαθέτει τώρα ως οικιακό antivirus δεν είναι αρκετά φιλικό προς τους χρήστες για να συμπεριληφθεί στη λίστα μου. Ωστόσο, η εφαρμογή της ESET για Android κατέκτησε μια θέση στη λίστα μου με τις 5 κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές antivirus για Android.

Webroot. Το Webroot είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα με μια καλή μηχανή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό και ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, αλλά η προστασία που προσφέρει ενάντια στο κακόβουλο λογισμικό ransomware δεν είναι εξαιρετική. Επίσης, τα εργαλεία βελτιστοποίησης του συστήματος χρειάζονται βελτίωση και δεν διαθέτει τα περισσότερα από τα πρόσθετα που θα ήθελα να δω σε ένα κορυφαίο antivirus το 2022.

Sophos. Το Sophos είναι καλό στην ανίχνευση όλων των τύπων κακόβουλου λογισμικού, οι εφαρμογές του είναι πολύ εύχρηστες και προσφέρει εξ αποστάσεως διαχείριση για έως και 10 συσκευές. Ωστόσο, δεν μου αρέσουν τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του και πιστεύω ότι οι υπηρεσίες που μπήκαν στη λίστα μου προσφέρουν συνολικά καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.

Comodo. Το Comodo είναι ένα δωρεάν antivirus με αξιοπρεπή ποσοστά αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού, αλλά η λειτουργία του antivirus ανάμεσα σε διάφορες πλατφόρμες έχει προς το παρόν πάρα πολλά σφάλματα, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά του δεν λειτουργούν σωστά.

Το Καλύτερο Λογισμικό Antivirus για το 2022

Το λογισμικό antivirus σαρώνει τη συσκευή σας για να εντοπίσει επιβλαβή αρχεία. Αυτά τα επιβλαβή αρχεία είναι γνωστά ως ιοί ή κακόβουλο λογισμικό — και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαφόρων απειλών, όπως δούρειους ίππους (trojans), σκώληκες (worms), λογισμικό υποκλοπής (spyware), ανεπιθύμητες διαφημίσεις (adware), παράνομες καταγραφές πληκτρολόγησης (keyloggers), πειρατεία υπολογιστών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, (cryptojackers), rootkits, και άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει τη συσκευή σας ή για να αποκτήσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας για οικονομικό όφελος — ή και για τα δύο.

Τα προγράμματα antivirus χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων κακόβουλου λογισμικού για να δουν αν ο κώδικας κάποιου από τα αρχεία που έχει σαρώσει στη συσκευή σας ταιριάζει με τον κώδικα κάποιου γνωστού κακόβουλου λογισμικού που υπάρχει στη βάση δεδομένων. Επίσης, ελέγχει για αρχεία τα οποία είναι παρόμοια με αυτά στη βάση δεδομένων. Προηγμένα προγράμματα antivirus, όπως το Norton και το Bitdefender χρησιμοποιούν επίσης μηχανική εκμάθηση για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού με κριτήριο τη συμπεριφορά του. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικό antivirus μπορεί να ανιχνεύσει ένα καινούργιο ή αναδυόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Εκτός από το ό,τι σάς προσφέρει μια μηχανή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό όταν τη χρειάζεστε και η οποία ανιχνεύει και αφαιρεί το κακόβουλο λογισμικό που έχει ήδη μολύνει το σύστημά σας, το λογισμικό antivirus περιλαμβάνει επίσης προστασία σε πραγματικό χρόνο που σαρώνει ενεργά τα προγράμματα που τρέχουν σε πραγματικό χρόνο. Ως εκ τούτου, η προστασία σε πραγματικό χρόνο μπορεί να μπλοκάρει το κακόβουλο λογισμικό ΠΡΙΝ μολύνει τη συσκευή σας.

Τα antivirus μπορούν μερικές φορές να επισημάνουν ασφαλή αρχεία ως μη ασφαλή. Αυτά είναι γνωστά ως ψευδώς θετικά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το πρόγραμμα στη ‘λευκή λίστα’ και το antivirus θα του επιτρέψει να τρέξει. Η προσθήκη προγραμμάτων στη ‘λευκή λίστα’ είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει να το κάνετε μόνο αν είστε βέβαιοι ότι ένα αρχείο είναι 100% ασφαλές.

Ποιο είναι το καλύτερο λογισμικό antivirus για Windows 10;

Εγώ σάς προτείνω το Norton 360 ως το καλύτερο λογισμικό antivirus για τους περισσότερους χρήστες Windows 10. Προσφέρει την καλύτερη προστασία antivirus σύμφωνα με τις δοκιμές μου και περιλαμβάνει ορισμένα εξαιρετικά επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως προστασία από ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), προστασία σε δίκτυα Wi-Fi, ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, ένα firewall, ένα VPN και πολλά άλλα.

Ωστόσο, όλα τα antivirus που υπάρχουν σ’ αυτήν τη λίστα μπορούν να λειτουργήσουν για όλους τους χρήστες Windows 10 (και πολλά λειτουργούν ακόμη και σε πιο παλιούς υπολογιστές που τρέχουν Windows 7 και Windows XP).

Για τους χρήστες Windows που θέλουν να βρουν ένα δωρεάν προϊόν που να είναι καλύτερο από το ενσωματωμένο στα Windows Defender antivirus της Microsoft, εγώ θα σάς πρότεινα το Free Security for Windows της Avira το οποίο έχει βαθμολογηθεί ως η κορυφαία επιλογή για το καλύτερο δωρεάν λογισμικό antivirus του 2022.

Χρειάζομαι πραγματικά ένα antivirus το 2022;

Αν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, θα πρέπει να παραμείνετε προστατευμένοι από τις διαδικτυακές απειλές. Το καλό είναι ότι πιθανόν ήδη χρησιμοποιείτε ένα antivirus — αν είστε σε Windows, Mac, ή σε Λειτουργικό Σύστημα κινητών, οι συσκευές σας διαθέτουν ήδη προστασία antivirus. Και αυτά τα ενσωματωμένα antivirus δεν είναι κακά. Αλλά αφήνουν πολλά κενά στην ασφάλειά σας στον κυβερνοχώρο.

Τα κορυφαία πακέτα antivirus προσφέρουν όλα προηγμένα προγράμματα προστασίας — μια πλήρη σουίτα μηχανισμού ενάντια σε κακόβουλο λογισμικό (όπως προστασία από ηλεκτρονικό ‘ψάρεμα’ (phishing), προστασία από το κακόβουλο λογισμικό ransomware, προστασία διαδικτυακής κάμερας και προστασία του δικτύου Wi-Fi). Επίσης, προσφέρει βελτιώσεις (συμπεριλαμβανομένων εξατομικεύσιμων firewall, προγράμματα γονικού ελέγχου, καθώς και βελτιστοποίηση συσκευής), ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και επιπλέον χαρακτηριστικά (όπως πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, πρόγραμμα καταστροφής αρχείων και ένα VPN). Το Norton 360 και το Bitdefender Total Security διαθέτουν και τα δύο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερα.

Οπότε το θέμα αγοράς ενός antivirus δεν έχει να κάνει με το αν πραγματικά το χρειάζεστε – αυτό είναι σίγουρο – αλλά περισσότερο με το είδος προστασίας που θέλετε να έχετε.

Αξίζει να πληρώσω για ένα λογισμικό antivirus;

Nαι. Αν και τα δωρεάν antivirus, όπως το Windows Defender που είναι ενσωματωμένο σε όλους τους υπολογιστές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, εντούτοις δεν διαθέτουν πολλά προγράμματα προστασίας που είναι απαραίτητα για να έχετε πλήρη ασφάλεια στο διαδίκτυο το 2022.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα δωρεάν antivirus δεν προσφέρουν προστασία σε πραγματικό χρόνο – μια λειτουργία που αποτρέπει το κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στη συσκευή σας κατά τη διάρκεια που εσείς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Επίσης, τα δωρεάν προϊόντα κλειδώνουν τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά τους πίσω από ένα paywall (τείχος πληρωμής), όπως π.χ. προστασία από το κακόβουλο λογισμικό ransomware, προστασία στο διαδίκτυο ή ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο).

Από την άλλη πλευρά, τα καλύτερα χρεώσιμα antivirus, περιλαμβάνουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και αρκετά άλλα (όπως προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, προγράμματα γονικού ελέγχου και εργαλεία βελτιστοποίησης του συστήματος). Επίσης, τα χρεώσιμα antivirus προσφέρουν κάλυψη για πολλές συσκευές σε όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα για να μπορείτε να προστατέψετε όλες τις συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι σας.

Πόσο κοστίζει ένα καλό antivirus;

Ένα αξιοπρεπές antivirus δεν κοστίζει πολύ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την προστασία που προσφέρει.

Για παράδειγμα, το Norton, το κορυφαίο μας σε βαθμολογία antivirus, ξεκινάει μόνο από 19,99 €/έτος. Μπορείτε επίσης να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να αναβαθμίσετε το πακέτο σας ώστε να καλύψετε όλες τις συσκευές σας και να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως παρακολούθηση του σκοτεινού διαδικτύου, ένα VPN και προστασία από κλοπή ταυτότητας.

Ωστόσο, αν και ορισμένα antivirus είναι πολύ πιο ακριβά, δεν προσφέρουν καλής ποιότητας χαρακτηριστικά, οπότε το καλύτερο είναι πάντα να προσπαθείτε να βρείτε antivirus που προσφέρουν μια καλή σχέση ποιότητας/τιμής για τα χρήματα που θα διαθέσετε.

Ποιο είναι το φθηνότερο λογισμικό antivirus;

Το Bitdefender είναι ένα από τα φθηνότερα antivirus της αγοράς, και ξεκινάει μόνο από 23,99 €/έτος, ενώ επίσης προσφέρει ορισμένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας που υπάρχουν.

Ωστόσο, οι περισσότερες κορυφαίες υπηρεσίες antivirus κάνουν συχνά ειδικές διαφημιστικές προσφορές, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την τιμή τους ανά συνδρομή (για παράδειγμα η Norton προσφέρει αυτήν τη στιγμή έκπτωση 52%), και ως εκ τούτου, τα πακέτα της ξεκινούν από μόνο 19,99 €/έτος).

Επίσης, αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα φθηνά (και δωρεάν) πακέτα antivirus δεν προσφέρουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο προστασίας, οπότε, αν και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα, ταυτόχρονα υπάρχει πιθανότητα να βάλετε σε κίνδυνο τις συσκευές σας. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα αξιόπιστο antivirus χαμηλού κόστους που να μπορεί να σάς προσφέρει εξαιρετικά προγράμματα για προστασία της ασφάλειάς σας.

Ποιο είναι το καλύτερο λογισμικό antivirus για Mac;

Εγώ σάς προτείνω το Intego ως το καλύτερο antivirus για Mac. Είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για macOS και λειτούργησε εξαιρετικά καλά στις δοκιμές μου. Διαθέτει πολλά καλά χαρακτηριστικά, όπως προστασία σε πραγματικό χρόνο και ένα εξατομικεύσιμο firewall για το δίκτυο.

Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα antivirus σ’ αυτή τη λίστα διαθέτουν και ισχυρές εφαρμογές για Mac. Όλες λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα κι’ αν υπάρχουν ορισμένοι όροι.

Για παράδειγμα, το Norton 360 είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρήστες Mac, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά (όπως το backup στο Cloud και τα προγράμματα Γονικού Ελέγχου) έχουν περιορισμούς στις συσκευές Mac εξαιτίας των περιορισμών που βάζει η Apple.

Πώς να επιλέξω το καλύτερο λογισμικό antivirus για εμένα;

Η επιλογή του κατάλληλου πακέτου λογισμικού antivirus μπορεί να είναι δύσκολη — υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και τα πιο ακριβά προϊόντα δεν προσφέρουν πάντα την καλύτερη προστασία.

Τα βήματα για να βρείτε το κατάλληλο προϊόν antivirus για εσάς:

  • Αποφασίστε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε.

Η βασική προστασία antivirus προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα, αλλά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο τα οποία είναι εξίσου σημαντικά. Αν χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, θα πρέπει να επιλέξετε ένα προϊόν που να περιλαμβάνει ένα VPN. Αν πάλι έχετε παιδιά, θα πρέπει να βρείτε ένα antivirus που να προσφέρει προγράμματα γονικού ελέγχου. Τα πιο ολοκληρωμένα προϊόντα σ’ αυτή τη λίστα, όπως το Norton 360, παρέχουν αυτά τα προηγμένα χαρακτηριστικά, και πολλά περισσότερα.

  • Σκεφτείτε ποιες και πόσες συσκευές θέλετε να προστατέψετε.

Πιθανόν να έχετε περισσότερες από μία συσκευές που θα πρέπει να έχουν προστασία antivirus. Όλα τα προϊόντα σ’ αυτή τη λίστα προσφέρουν πακέτα με πολλές άδειες — για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κορυφαίο πακέτο McAfee σε έως και 10 συσκευές συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων. Αν και οι περισσότερες από τις κορυφαίες επιλογές μου προσφέρουν εφαρμογές υψηλής ποιότητας για όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Android και iOS, ορισμένα antivirus δεν διαθέτουν εφαρμογές για κινητά. Για παράδειγμα, το Intego δεν διαθέτει εφαρμογή για iOS ή Android, όμως αποτελεί την κορυφαία πρότασή μου για συσκευές macOS.

  • Επωφεληθείτε από μια δωρεάν δοκιμή ή μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων.

Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες σ’ αυτή τη λίστα οι οποίες προσφέρουν μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο χωρίς δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, ο πρώτος μήνας που θα χρησιμοποιήσετε το Panda είναι εντελώς δωρεάν. Επίσης, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες προσφέρουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων “χωρίς ερωτήσεις”, όπως π.χ. η  money-back guarantee — for example, TotalAV που προσφέρει εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών και η Norton που προσφέρει μια γενναιόδωρη περίοδο επιστροφής χρημάτων 60 ημερών.

  • Δοκιμάστε το λογισμικό.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε το προϊόν που έχετε επιλέξει. Αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι, επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης πελατών ή αλλιώς ζητήστε τα χρήματά σας πίσω. Αυτές οι υπηρεσίες είναι σοβαρές και έχουν πραγματικά μια πολύ καλή φήμη, την οποία θέλουν να διατηρήσουν, και ικανοποιούν στο 100% την υπόσχεσή τους για επιστροφή των χρημάτων σας. Με αυτόν τον τρόπο έχετε θεωρητικά τη δυνατότητα να δοκιμάσετε όλα τα προϊόντα σ’ αυτήν τη λίστα — χωρίς να σάς στοιχίσει τίποτα — πριν κάνετε την τελική επιλογή του προϊόντος που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ένα antivirus θα επιβραδύνει τη συσκευή μου;

Ένα λογισμικό antivirus μπορεί να επιβραδύνει τη συσκευή σας — αλλά η επιβράδυνση του συστήματος γίνεται συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια μιας πλήρους σάρωσης. Ωστόσο, τα καλύτερα προγράμματα antivirus τρέχουν γρήγορα και ομαλά ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πλήρους σάρωσης, πράγμα που σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας χωρίς καμία διακοπή.

Οι κορυφαίες επιλογές μας, το Norton και το Bitdefender, είχαν μηδενικό αντίκτυπο στην απόδοση της συσκευής μου κατά τη διάρκεια των δοκιμών μου. Είχα τη δυνατότητα να κάνω streaming σε βίντεο, να παίζω παιχνίδια, να εργάζομαι στο διαδίκτυο και να κάνω βιντεοκλήσεις όταν τα antivirus έτρεχαν στο παρασκήνιο. Προκάλεσαν μόνο μια μικρή επιβράδυνση όταν έκαναν μια πλήρη σάρωση του συστήματος, αλλά αυτό περνούσε σχεδόν απαρατήρητο και εγώ μπορούσα να κάνω όλες τις δραστηριότητες που σάς ανέφερα παραπάνω χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επιπλέον, κάποιες από τις κορυφαίες επιλογές μου — συμπεριλαμβανομένων του TotalAV και του Avira — έχουν εξαιρετικά εργαλεία βελτιστοποίησης του συστήματος που θα σάς βοηθήσουν να καθαρίσετε και να επιταχύνετε τη συσκευή σας. Επίσης, ορισμένες μάρκες περιλαμβάνουν προγράμματα ενίσχυσης παιχνιδιών (εγώ σάς προτείνω το Norton για gamers), πράγμα το οποίο σάς δίνει τη δυνατότητα να παίζετε παιχνίδια υψηλής απόδοσης χωρίς κολλήματα.

*Katarina Glamoslija:  Αρχισυντάκτρια του  “Safety Detective”. H Katarina είναι λάτρης της τεχνολογίας με ειδικότητα στα προϊόντα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την προστασία των δεδομένων και τη διατήρηση ισχυρών πρακτικών για τη γενική ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Πηγή: el.safetydetectives.com

Μοιραστείτε το:
Tagged