Το βήματα και οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Σταϊκούρας σε ΣΥΡΙΖΑ: «Λόγια του αέρα ότι ακυρώνουμε μειώσεις φόρων»

Το μείζον κοινωνικό θέμα των κόκκινων δανείων απασχολεί την Κυβέρνηση και το  Οικονομικό επιτελείο. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για τους σχετικούς χειρισμούς. Ο φάκελος «κόκκινα δάνεια» χαρακτηρίζεται από πολλούς κύκλους βραδυφλεγής βόμβα η οποία μετά τον Μάιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και επιχειρούν μέσα από συντονισμένες κινήσεις να αντιμετωπίσουν με πνεύμα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας για τους ευάλωτους να αντιμετωπίσουν την δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση και να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις που χωρίς αμφιβολία θα κόστιζαν στην Κυβέρνηση.

Σε σημερινή του παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο αλλά και τη στόχευση  του υπουργείου ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων για μία νέα αρχή για εκείνους που έχουν πραγματικό πρόβλημα και τον διαχωρισμό τους από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών:

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων .

2ον. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.

3ον. Προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

4ον. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.

5ον. Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται πολύ κρίσιμο για το επίμαχο θέμα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και στην κυβερνητική παράταξη δηλώνουν αποφασισμένοι να το λύσουν αποτελεσματικά και χωρίς άδικες κοινωνικές αναταράξεις.

«Κόκκινα δάνεια»: Τι ζήτησε ο Σταϊκούρας από τα funds Τι απάντησαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης

Συνάντηση με εκπροσώπους των funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια, είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το capital.gr, ανέφερε ότι αυτό που ζητήθηκε από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι βρίσκονται κοντά τους και όχι απέναντί τους. Όπως αναφέρθηκε, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης  ότι είναι πιο κοντά του. «Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers δεν είναι τα σκιάχτρα. Αλλά και ο πολίτης να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του. Οι εταιρείες διαχείρισης να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος, τοποθετούμενος στο θέμα των «γενναίων κουρεμάτων» τα οποία, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δεν είναι ο κανόνας, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν όντως γενναίες ρυθμίσεις. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να γνωρίζει το Υπ. Οικονομικών πώς θα ρυθμιστούν δάνεια, τα οποία έχουν αγοραστεί σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές. Το Υπουργείο να έχει στη διάθεσή του πλήθος στοιχείων, να γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα (casestudy) και αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της μεγαλύτερης εξυπηρέτησης του κόσμου. Από τα στοιχεία αυτά, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα όπως π.χ. ποιοι μπορεί να έχουν ήδη ρυθμίσει και να μην έχουν προχωρήσει τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή ποιοι έχουν λεφτά έξω ή στο σεντούκι κ.ο.κ., δεδομένου ότι οι servicers αναπτύσσουν μεθόδους και  τεχνικές εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των funds

Την πρόθεσή τους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, προκειμένου να επιτύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εξυγίανσης των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, τόνισαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης από την πλευρά τους.

Όπως δήλωσαν οι εταιρείες διαχείρισης, οι πλειστηριασμοί θα χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση, αφού στόχος δεν είναι να κλείσουν επιχειρήσεις ή να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του. Αντιθέτως, το ζητούμενο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μπορέσουν να θεραπευτούν μέσω βιώσιμων, μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και να ξαναμπούν σε ομαλή εξυπηρέτηση. Οι εταιρείες διαχείρισης, όπως αναφέρθηκε, έχουν την τεχνογνωσία και την ευελιξία να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, ενώ θα χρησιμοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και την επικοινωνία με τους δανειολήπτες.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης αναφέρθηκαν και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Όπως είπαν, το 30% που γράφεται για την αγορά των κόκκινων δανείων είναι μεσοσταθμικό και όχι προσωποποιημένο. Οπότε, δεν μπορεί, στη βάση αυτή, να ισχύσουν ενιαία για τους δανειολήπτες ανάλογες εκπτώσεις και καλύτερες προσφορές. Αυτό (τελικά, δηλαδή, το “κούρεμα” του δανείου κάθε οφειλέτη) θα διαμορφώνεται αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Όπως σημείωσαν δε οι εκπρόσωποι των servicers, οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν είναι ιδιοκτήτες τους. Ιδιοκτήτες είναι τα funds που τα έχουν αγοράσει και τα οποία ορίζουν το πλαίσιο των “κουρεμάτων” στα οποία μπορούν να προβούν οι servicers. Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό, οι διαχειριστές επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν ό,τι αποφασιστεί.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί περίπου 23 εταιρείες διαχείρισης, εκ των οποίων ενεργές είναι μόνο 6 -7.

Μοιραστείτε το:
Tagged