Τουρκία, κορωνοιός και ο φόβος της αναιμικής ανάπτυξης το 2021 προσγειώνουν στην πραγματικότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα για τον Μητσοτάκη – Τουρκία, κορωνοιός και ο φόβος της αναιμικής ανάπτυξης το 2021

Οι μεγαλύτεροι φόβοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκωδικοποιούνται στους εξής

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μετά την ειδυλλιακή, για το κόμμα του, εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και της γενικότερης κατακραυγής στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που ισχυροποίησε τον Πρωθυπουργό απέναντι στην πολιτική σκακιέρα.

Όμως με την αλλαγή της ατζέντας στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα με μία βίαιη κλιμάκωση, το πεδίο της αντιπαράθεσης αλλάζει και έρχεται προς το δυσμενέστερον για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκωδικοποιούνται στους εξής:

1) Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών να φτάσει μέχρι τον Δεκέμβριο

Η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών θεμάτων γίνεται σε μία χρονική συγκυρία η οποία δεν ευνοεί καθόλου τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού.

Καταρχάς, η Τουρκία όπως φαίνεται απέσυρε τα ερευνητικά της πλοία λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα εξέταζε τις κυρώσεις απέναντί της.

Όπως αποδείχτηκε, ήταν κίνηση τακτικής για να εξευμενίσει την Γερμανία, για να δείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα ενώ οι σχεδιασμοί της ήταν διαφορετικοί.

Ήθελε να κερδίσει χρόνο, να θέσει ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις και τετελεσμένα προκειμένου να ανοίξει ακόμα περισσότερο την ατζέντα των διαφορών με την Ελλάδα.

Παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι με τον ελιγμό της η Τουρκία κέρδισε χρόνο χωρίς να μπορεί να υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, βλέπουν και κάτι άλλο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, παρ’όλη την ενόχλησή του για την νέα τουρκική προκλητικότητα, σύρθηκε προς την ατζέντα της τουρκικής πλευράς και τόνιζε ότι οι όποιες διαφορές, ανάμεσα σε αυτές και οι θαλάσσιες ζώνες, θα πρέπει να λυθούν σε κλίμα διαλόγου.

Άρα ουσιαστικά δέχεται τη μεγάλη ατζέντα της Τουρκίας για όλα τα επιμέρους ζητήματα Ελλάδας και Τουρκίας ενώ το πρόσφατο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής μιλούσε μόνο θα θαλάσσιες διαφορές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική διπλωματία δεν έχει πολλά περιθώρια.

Θα υποδεχτεί το Γερμανό ΥΠ.ΕΞ Τόμας Μας αλλά δεν περιμένουμε κάτι παρά δηλώσεις… Οι διερευνητικές επαφές είναι εντελώς στον αέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της νέας προκλητικότητας της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά, δυστυχώς, το μόνο που θα λάβει είναι ευχολόγια και τίποτα χειροπιαστό.

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος μεγάλων προστριβών ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές δυνάμεις με το θερμό επεισόδιο να είναι πολύ κοντά που το μόνο γεγονός που μπορεί να τον αλλάξει είναι οι αμερικάνικες εκλογές.

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι ότι η γερμανική στρατηγική απέτυχε, η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα για τακτική ίσων αποστάσεων εξετέθη και περιμένουμε την αντίδραση της Γαλλίας αυτή τη φορά μήπως και ισορροπήσει την καθολική αποτυχία της Ε.Ε στο ζήτημα Τουρκία.

2) Η μάχη της πανδημίας και των ΜΕΘ

Η πορεία του κορωνοιού στη χώρα ακολουθεί μία αυξητική τάση, τόσο ως προς τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους αλλά και τους νεκρούς της πανδημίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα την πορεία της πανδημίας αλλά τα γεγονότα δεν την αφήνουν.

Οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν συνεχώς, εκφράζονται ανησυχίες για το εάν θα υπάρξει κρεβάτι τον Δεκέμβριο όπου υπάρχουν και σενάρια για 600-700 κρούσματα καθημερινά.

Κάτι άλλο που έχουν παρατηρήσει είναι ότι παραμένει εδώ και καιρό «άφαντος» ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχοντας αφήσει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι λοιμοξιολόγοι. Οι πιο αισιόδοξες πηγές λένε ότι το εμβόλιο θα έρθει τέλη Δεκέμβρη, αρχές Ιανουαρίου στη χώρα ενώ οι πιο απαισιόδοξες μιλάνε για τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, τα όρια της δημόσιας υγείας θα έχουν φτάσει στο κόκκινο.

3) Ο φόβος της αναιμικής ανάπτυξης το 2021

Την ίδια ώρα που η ατζέντα στα ελληνοτουρκικά κοκκινίζει, κάποιοι θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν σημαντικά μεν αλλά με μεγάλο πολιτικό κόστος νομοθετήματα.

Ένα από αυτά είναι το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας το οποίο κινείται σε πορεία σύγκρουσης με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους αφού φέρνει νέο συνδικαλιστικό νόμο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλαγές στο ωράριο και άλλα που θα βγάλουν τον κόσμο στις πλατείες και στις πορείες.

Η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο φοβάται πολύ το σενάριο της αναιμικής ανάπτυξης το 2021 καθώς θα σημάνει αλλαγές στους στόχους.

Μην ξεχνάμε ότι στα μέσα του 2021 η Ε.Ε θα θέσει εκ νέου τα θέματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ελληνική οικονομία.

Μέχρι τώρα, το ΥΠ.ΟΙΚ εμφανίζεται φειδωλό για το εάν θα παρέμβει εκ νέου για την στήριξη της αγοράς και των επιχειρήσεων στην νέα φάση της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο, ήταν πιο αποκαλυπτικός και τόνιζε ότι υπάρχει η σκέψη για ένα νέο μεγάλο πακέτο στήριξης.

Άραγε ποιανού απόψεις απηχεί; Εάν τελικά το 2021 δεν απετράπη το σενάριο της αναιμικής ανάπτυξης, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εκλογική διαδικασία που θα λύσει όλα τα ζητήματα…

Μαξιμιλιανός

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged