Τουρκία: Δραματική κατάσταση λόγω κορονοϊού – Ανακοινώθηκαν πέντε νέα κρούσματα – «κρύβουν» περισσότερους από 400 θανάτους

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, οι θάνατοι στην Τουρκία λόγο κορονοϊού, ξεπερνούν τους 400, κανείς όμως δεν τολμά να το αναφέρει επισήμως, αφιού η Κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε «με νύχια και δόντια» να αποκρύψει την διάδοση του κορονοϊού στην πολυπλκηθή χώρα, αφήνοντας τον τουρκικό λαό και δει τις ποιό ευάλωτες ομάδες, στο έλεος του φονικού ιού.

Παρόλα, αυτά όμως, η πραγματικότητα ανάγκασε τους ιθύνοντες να παραδεχθούν μερικώς την κατάσταση, με τον Ερντογάν να ακυρώνει το δημόσιο πρόγραμμά του και να αποσύρερται από τις δημόσιες εμφανίσεις για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Νέα έκτακτα μέτρα και περιορισμοί

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορωνοϊό στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους.

Ο κ. Καλίν συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.

Ο κ. Καλίν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.

Νωρίτερα…

Αυξήθηκαν σε πέντε τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία και συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και Μεταφορών και Υποδομών Τζαχίτ Τουράν.

Ο τούρκος υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέα μέτρα, όπως περιορισμό στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία σε ένα άτομο ανά ασθενή και μόνο μετά από εργάσιμες ώρες. Συνέστησε στους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ζήτησε από όσους επιστρέφουν από ξένες χώρες να θέτουν τον εαυτό τους σε αυτοαπομόνωση 14 ημερών μετά την επιστροφή τους. Επίσης η Τουρκία από αύριο στις 8:00 π.μ, απαγορεύει τις πτήσεις σε άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών. Ήδη η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς Κίνα, Ιράν Νότια Κορέα και Ιταλία μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Από σήμερα απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις πολιτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω του φόβου του κορωνοϊού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας. Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου κάθε μέρα.

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης θα κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα ενώ η σύνοδος την Τρίτη στην Κων/πολη μεταξύ Ερντογάν, Μακρόν και Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχιμ Καλίν.

——————

Παρόλο που κανείς σε όλο τον κόσμο δεν πιστευει τα όσα σχετικά λέγονται  από την Τουρκία και ειδικοί εκτιμούν ότι κρύβονται περιστατικά, η πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτη και οι ιθύνοντες αναγκάζονται να πατήσουν γκάζι δημοσίως…

Έτσι οπως γράφει η Χουριετ, η Τουρκία θα κλείσει τωρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για δύο εβδομάδες και θα εφαρμόσει, λεει, εξ αποστάσεως  εκπαίδευση  ως μέρος των προφυλάξεων κατά του νέου κοροναϊού .

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από 5ωρη συνάντηση στο προεδρικό <<Σαράι>>, εν μέσω της επιδημίας που τρέχει.

Μετά τη συνάντηση, ο προεδρεύων εκπρόσωπος τυπου του Ερντογάν  İbrahim Kalın ανακοίνωσε διάφορα προληπτικά μέτρα για τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθετα σε άλλα υπαρχοντα.

Ανήγγειλε ότι τα σχολεία πρωτοβάθμιας, μέσης και ανωτερης εκπαίδευσης θα κλείσουν για μια εβδομάδα από τις 16 Μαρτίου.     “Στη συνέχεια, από τις 23 Μαρτίου, οι σπουδαστές μας θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης με το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό σύστημα”, δήλωσε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι το  Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμαστεί για το θέμα.   Μαλιστα ο υπουργός Παιδείας κ.    Selçuk παρουσίασε ευρύτερο σχέδιο για δωρεάν εξ αποστάσεως εκπαίδευση… Επίσης, δήλωσε ότι όσοι προετοιμάζονται για διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στο πανεπιστήμιο και των εξετάσεων γυμνασίου, θα επωφεληθούν επίσης από την δωρεάν ακαδημαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης του υπουργείου.

Επίσης ο Τούρκος Υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Zehra Zümrüt Selçuk έγραψε στο Twitter ότι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα ιδιωτικά παιδικά κλαμπ θα κλείσουν από τις 16 Μαρτίου μέχρι την επόμενη ειδοποίηση.

Ακόμα  δεν θα παρίστανται φιλαθλοι σε αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε επίσης τις επισκέψεις του στο εξωτερικό , ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ζητούν άδεια να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο Καλίν. Πάντως  η τριμερής συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων για τις 17 Μαρτίου εξακολουθεί να ισχύει,ανέφερε.

Επιπλέον το κοινοβούλιο της Τουρκίας έχει απαγορεύσει τους επισκέπτες μέχρι τις 31 Μαρτίου ως προφύλαξη κατά του κοροναϊού, δήλωσε το Γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου.“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έργο του κοινοβουλίου θα συνεχιστεί και το κοινοβουλευτικό προσωπικό θα εκτελέσει τα καθήκοντά του”, δήλωσε.

Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημεριδα ελήφθησαν μέτρα  προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή απολυμαντικών στη χώρα και να αποφευχθεί έκρηξη του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.«Η υποχρέωση ανάμειξης 3% αιθανόλης σε βενζίνη αναστέλλεται για τρεις μήνες. Έτσι, η ζήτηση αιθανόλης των διυλιστηρίων θα μειωθεί», δήλωσε σχετικά με τα μέτρα αυτά ο Μουσταφά Βάρνακ.

Ακάρ : Τέρμα οι …χαιρετούρες!

Από χθες  ανακοίνωσε μέτρα για τον Στρατό και υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar. Αυτά αφορούν βασικά  στον μεγαλο περιορισμό αποστολής στρατιωτικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και  στις δημόσιες εκδηλώσεις  ( ορκωμοσίες, αποφοιτήσεις κλπ)  που θα γινονται χωρις προσκεκλημένους  τους συγγενείς .

 “Περιορίσαμε τις αντιπροσωπείες μας να πάνε στο εξωτερικό και στις διεθνείς επαφές τους” ειπε σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Ακαρ, ο οποίος ανέφερε ότι από προχθές σταμάτησε η υποδοχή κόσμου σε οποιεσδήποτε τελετές λήξης, ορκωμοσίας ή τελετές αποφοίτησης, κατά την προσεχή περίοδο. “Περιμένουμε την κατανόηση από τις οικογένειές τους” είπε.

Μοιραστείτε το:
Tagged