Τετάρτη 17 Μάρτη: Παναττική Ημέρα Δράσης κατά των νέων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Σκουπιδιών σε Φυλή και Σχιστό

Οικολογία Φυλή
Μοιραστείτε το:

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων (μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό) εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.

Οι συλλογικότητές μας, που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική και στους δήμους του Δυτικού Πειραιά, δηλώνουμε απρόθυμοι να συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μπει τέρμα στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που συνοδεύεται από υψηλό κόστος, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και παγίωση πελατειακών πολιτικών σχέσεων. Σε μια εποχή που η προστασία της δημόσιας υγείας ανάγεται σε υπέρτατη αξία, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο, τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων  των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου. Για τους λόγους αυτούς:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
  • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Φορείς και συλλογικότητες

Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας – δήμων Δυτικού Πειραιά

Μοιραστείτε το:
Tagged