Τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων – κατασχέθηκαν 35 κοντέινερ με 338 εκατ. τεμάχια (φωτό)

Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Στοπ στη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων στην Ευρώπη: Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν 35 κοντέινερ με 338 εκατ. τεμάχια

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 4 κοντέινερς από το Ντουμπάι. Το risk analysis των τελωνειακών Αρχών σήμανε συναγερμό, καθώς ο παραλήπτης συμπεριλαμβάνεται σε «μαύρη» λίστα υπόπτων λαθρεμπορίας διεθνώς.

Το φορτίο, που υποτίθεται ήταν παρασκευάσματα διατροφής, τέθηκε υπό παρακολούθηση και τότε το κύκλωμα- που αποδείχθηκε πολυπλόκαμο και διεθνές- έκανε το πρώτο σοβαρό λάθος: άλλαξε τον παραλήπτη στα συνοδευτικά έγγραφα αλλά ξέχασε να αλλάξει και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αμέσως οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας με την Europol, την OLAF και τη Βρετανική Πρεσβεία.

Τα 4 κοντέινερς δεν ήταν τα μοναδικά. Ακολούθησαν άλλα 7, στη συνέχεια 20 και άλλα 4, δηλαδή συνολικά 35. Η προσπάθεια του κυκλώματος ήταν να δώσει την εντύπωση ότι παραλήπτες ήταν διαφορετικές εταιρίες, αλλά τα ίδια τηλέφωνα και οι ίδιες διευθύνσεις στις φορτωτικές, τους πρόδωσαν. Το χτύπημα από τις Τελωνειακές Αρχές έβγαλε στο φως τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων σε όλη την Ευρώπη: 338 εκατομμύρια τεμάχια, με τους αναλογούντες δασμούς να φτάνουν στα 72 εκατ. ευρώ!

Το πολύτιμο φορτίο- υποτίθεται παρασκευάσματα διατροφής- δεν είχε φυσικά ως τελικό προορισμό τη Συρία, όπως ανέφεραν τα συνοδευτικά έγγραφα, αλλά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο υπ’ αριθμόν ένα του κυκλώματος, Συριακής καταγωγής, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και μένει ασύλληπτος, ωστόσο οι έρευνες αναζητούν και τους άμεσα εμπλεκόμενους στη χώρα μας. Ενδεικτικό του μεγέθους της υπόθεσης, είναι ότι σε μια ολόκληρη χρονιά (2015/2016 χωρίς XRays) οι κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων δεν ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τεμάχια.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την τεράστια χρησιμότητα των μηχανημάτων XRays στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήδη από αυτήν την υπόθεση έχει αποσβεστεί το κόστος αγοράς των 72 μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί αλλά και των επόμενων! Οι επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση των Τελωνειακών Αρχών αφορούν στην αγορά 8 κινητών XRays, 1 σταθερού που θα εγκατασταθεί στον Πειραιά, καθώς και 1 ακόμα για τον έλεγχο των εμπορευματικών σταθμών σε φορτία που μετακινούνται σιδηροδρομικώς.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged