Τα F-35 για την Ελλάδα είναι διαθέσιμα… Πότε όμως θα το αποφασίσει…;

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

Για την Τουρκία και τα F-16 Viper θα παραβλέψουν οι ΗΠΑ τις παρασπονδίες της Άγκυρας;

Στην περίπτωση προμήθειας F-35 για την πολεμική αεροπορία, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας με αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Μπορεί η Ελλάδα να προχωρά βήμα- βήμα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 83 αεροσκαφών F-16 στην τελευταία έκδοση τους Viper, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να έχει γεμίσει με τα πρώτα αεροσκάφη, στα οποία Αμερικανοί και Έλληνες μηχανικοί θα «μεταγγίσουν» τα νέα δεδομένα της μετατροπής σε «οχιά», αλλά όπως φαίνεται η Αμερικανική πλευρά αναζητά τον τρόπο που η Ελλάδα θα πατήσει «στο χαλί» που οδηγεί στο αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Με βεβαιότητα τα δεδομένα που προκύπτουν μέσα από τις παραγγελίες των F-35 είναι πως η Αθήνα, όταν αποφασίσει την εκτόξευση στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας θα περιμένει σε μια μεγάλη ουρά… Το γεγονός των παραγγελιών από πολλές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ελβετία, ο Καναδάς (σ.σ. όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θεωρείται βέβαιο πως κλειδώνει το F-35), η Γερμανία που ήδη συζητά με την εταιρεία, το Ισραήλ, που αναμένεται πως θα ενισχύσει την IAF με άλλη μια Μοίρα μαχητικών 5ης γενιάς, δημιουργεί ασφυξία στην γραμμή παραγωγής, με την κατασκευάστρια εταιρεία να φουλάρει ώστε να ξεπεράσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα απόδοσης αεροσκαφών, τόσο για την USAF όσο και για τις χώρες συμπαραγωγούς και πελάτες.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο forum των Δελφών, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα έρθουν στην Βουλή τα F-16 Block 50», των οποίων η αναβάθμιση είναι μόνο ένα δείγμα καθυστέρησης και παλινωδιών, μέσω της πολιτικής κόντρας που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο γι’ αυτά τα πολύτιμα μαχητικά.

Όμως ο κος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς για τα οποία, τόνισε πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας.

Παράλληλα υπήρξε κι ένα ακόμη σχόλιο που αφορά το F-35 και την Ελλάδα, αυτή τη φορά από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ που μίλησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο πλαίσιο της άσκησης «Ωριών 2022» στην οποία παίρνουν μέρος και Αμερικανοί Navy Seals & Green Beret.

Ο κος. Πάϊατ κλήθηκε από τους στρατιωτικούς συντάκτες να σχολιάσει την επιστολή, της τουρκικής καταγωγής Αξιωματούχου του State Department προς το Κογκρέσο, με την οποία δηλώνει ότι η πιθανή πώληση των F-16 προς την Τουρκία- την οποία έχει μπλοκάρει η Γερουσία- εξυπηρετεί τ’ αμερικανικά συμφέροντα και την ενότητα του ΝΑΤΟ. 

«Η Αμερική έχει συμφέρον να δει την Τουρκία να παραμένει δεμένη στην Δύση και η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ με την Ελλάδα προχωρούν στο πρόγραμμα των F-35 εμβαθύνουμε την σχέση μας και το περιεχόμενο του στρατηγικού μας διαλόγου.»

Η μια «ανάγνωση» αυτής της δήλωσης έχει να κάνει με την διάθεση των ΗΠΑ να κρατήσουν την Τουρκία «δεμένη» στο Δυτικό άρμα και σε μια συγκυρία που έχει φανεί ο ρόλος της Άγκυρας ως συνομιλητή του Κρεμλίνου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια άλλη «ανάγνωση» πάλι, έχει να κάνει με την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσει την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα παραμένει απόλυτα πιστή στο Δυτικό άρμα και γι’ αυτό τον λόγο αποδεσμεύουν το αεροσκάφος 5ης γενιάς στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει βγει ιδιαίτερα ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια μετά από τις τιτάνιες προσπάθειες αεροπόρων και μηχανικών.

Η τρίτη ανάγνωση πάντως έχει να κάνει με την Αμερική η οποία παρά το γεγονός της «άσπονδης» συμπεριφοράς της Τουρκίας προς την Δύση, επιχειρεί να γλυκάνει μια ενδεχόμενη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών ν’ αποδεσμεύσει τα F-16 Viper για την προβληματική τουρκική αεροπορία.

Παράλληλα δείχνει την πρόθεση να προηγηθεί η Ελλάδα με τα F-35, τα οποία βεβαίως δεν θα χαριστούν, αντιθέτως θα πληρωθούν αδρά από το υστέρημα του Ελληνικού λαού περίπου 3,5 δις για 20 μαχητικά 5ης γενιάς και η Τουρκία να παραμείνει στην 4,5 γενιά, με τα F-16 Viper από την στιγμή που ο λόγος αποβολής της Άγκυρας από το πρόγραμμα ως συμπαραγωγός χώρα ήταν η εμμονή του προέδρου Ερντογάν να γίνει η χώρα του χρήστης του αντιαεροπορικού/ αντιπυραυλικού συστήματος από την Ρωσία, S-400.

Συμπερασματικά ο Αμερικανός πρεσβευτής «προκάλεσε» την Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής άμυνας να δώσει ημερομηνία νέας συνάντησης με την JSF ομάδα της Lockheed Martin ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύνταξη της επίσημης επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Πολεμική Αεροπορία για το F-35 και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας που θα έχει στην διάθεσή της το Stealth αεροσκάφος.

Η ενημέρωση που έχει κάνει η ομάδα του F-35 στους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής άμυνας ήταν ιδιαίτερα αναλυτική, ενώ όλοι μαζί είχαν γίνει αυτοψίες σε αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας οι οποίες ενδεχομένως είναι αυτές που στο μέλλον θα γίνουν η stealth «φωλιά» της 5ης γενιάς…

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged