Τα συμβόλαια θανάτου, το οργανωμένο έγκλημα, η όσμωση με τις ελίτ και η αδυναμία των διωκτικών αρχών

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Τα πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος – Διαπλοκή με πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Ένας δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δέχεται πυρά και δολοφονείται έξω από το σπίτι του σε μεσοαστική συνοικία της Αθήνας μέρα μεσημέρι. Οι εκτελεστές του διαφεύγουν και ακόμη δεν έχουν συλληφθεί. Όλα δείχνουν ότι ήταν άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος, με το οποίο λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης είχε έλθει σε επαφή ο τεθνεώς.

του Σπύρου Γκουτζάνη

Πριν από δέκα μέρες, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο Μένιος Φουρθιώτης τηλεπαρουσιαστής και πρώην ατζέντης μοντέλων, που σχετίζεται με επιχειρηματίες, δέχεται επίθεση. Άγνωστος γαζώνει με καλάσνικοφ τον μαντρότοιχο του σπιτιού του. Εκφράστηκε από κάποιους η υπόνοια ότι το κανόνισε μετά την ρήξη του με τμήμα της αστυνομίας, επειδή μετά το θόρυβο του αφαίρεσαν την σκανδαλώδη αστυνομική προστασία που απολάμβανε μέχρι τότε.

Πέρυσι τον Ιούλιο, ένα ακόμη αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο εκδότης της εφημερίδας “Μακελειό” Στέφανος Χίος έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης, έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Τελικά επιβίωσε αφού δέχθηκε δύο σφαίρες. Αυτές τις ημέρες, ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης καταγγέλλει δημόσια ότι υπάρχει συμβόλαιο δολοφονίας του.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι κατέληξε στην δημοσιοποίηση γιατί η δημοσιότητα είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσει τον εαυτό του. Δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ. Επιπλέον ότι λόγω της αντιπολιτευτικής του στάσης και των αποκαλυπτικών του ρεπορτάζ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό, το απόγευμα της 6ης Απριλίου τον επισκέφθηκε στα γραφεία του Documento ένα άτομο, το οποίο τον ενημέρωσε για κίνδυνο που διέτρεχε.

Αφηγείται ο ίδιος: «…Δέχθηκα να μιλήσουμε παρουσία του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη. Στην συνάντησή μας που διήρκεσε μία ώρα και τρία λεπτά, ο κύριος αυτός μας είπε ότι ο Μένιος Φουρθιώτης, για τον οποίο μόλις είχαμε κάνει σοβαρές αποκαλύψεις στην εφημερίδα, αναζητούσε στην πιάτσα κάποιον για να εκτελέσει συμβόλαιο γι’ αυτόν. Το συμβόλαιο προέβλεπε να πυροβολήσει το σπίτι του Φουρθιώτη, προκειμένου να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά να χτυπήσει εμένα και έναν ακόμη δημοσιογράφο του οποίου δεν θυμόταν το όνομα. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε κάποιον τύπο της νύχτας με το ψευδώνυμο “Ταρίφας”, ο οποίος αρχικά έδειξε απρόθυμος».

Καταγγελία Βαξεβάνη

Ο δημοσιογράφος που ήταν μαζί του, ο Βαγγέλης Τριάντης, ενημέρωσε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Σωτηρία Γεωργακοπούλου για τις πληροφορίες που είχαν δεχθεί. Εφόσον όμως η πηγή του δεν δεχόταν να καταθέσει επισήμως, οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω. Το βράδυ της 17ης Απριλίου ένας κουκουλοφόρος γάζωσε επιδεικτικά μπροστά στις κάμερες, το σπίτι του Φουρθιώτη, αν και ήταν προσεκτικός, ώστε να μη προκαλέσει ζημιές στο σπίτι αλλά μόνο στον μαντρότοιχο και φυσικά να μην βλάψει όσους ήταν μέσα.

Ο Βαξεβάνης αναφέρει επίσης ότι τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου κάποιος άγνωστος επιχείρησε να μπει στα γραφεία της εφημερίδας Documento στον πέμπτο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται και όταν εντοπίστηκε από την εταιρεία security κατέβηκε από σωλήνες αιωρούμενος 30 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν η πρώτη φορά που το Documento έγινε στόχος. Υπήρξε και στο παρελθόν διάρρηξη των γραφείων του.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η ηθική διάσταση της μνήμης

Ο Βαξεβάνης αναφέρει ένα ακόμη περίεργο περιστατικό. Την 16η Απριλίου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει δύο ύποπτα άτομα επάνω σε μηχανή XT Yamaha μαύρη στην διασταύρωση Αγίων Σαράντα και Θησέως στην Εκάλη. Όταν τους έκαναν σήμα να σταματήσουν αυτοί τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή”, από τις έρευνες της ΕΛΑΣ προέκυψε συσχέτιση της καταδίωξης με τα καταγγελλόμενα Βαξεβάνη για την υπόθεση Φουρθιώτη. Οι δράστες της συμπλοκής με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ είχαν πετάξει στο σημείο ένα σακίδιο, το οποίο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και –κατά πληροφορίες– από την εξερεύνηση προέκυψαν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

Οι πολιτικές διαστάσεις

Φυσικά ο Φουρθιώτης αντέδρασε με “με οργή και αγανάκτηση” όπως αναφέρει η δήλωση του δικηγόρου του. Χαρακτήρισε «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» τα λεγόμενα του Βαξεβάνη και προσέφυγε στην Δικαιοσύνη εναντίον του. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Φουρθιώτης είναι ικανός για ενέργειες αυτού του επιπέδου. Εάν αποδειχθεί –από την αστυνομική έρευνα– ότι οι καταγγελίες Βαξεβάνη είναι βάσιμες, όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρχει άλλος από πίσω.

Οι ανωτέρω υποθέσεις δεν προσομοιάζουν. Ο Βαξεβάνης είναι δημοσιογράφος με διεθνή βραβεία για τις αποκαλυπτικές έρευνές του. Έχουν, όμως, κοινό σημείο, ότι οι δράστες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν αποθρασυνθεί. Η παλαιότερη ισορροπία, με την οποία περιόριζαν τις δραστηριότητές τους στο ημίφως, δίχως να προσβάλλουν την κοινωνία και να απασχολούν την δημοσιότητα, έχει παραβιαστεί.

Μετά τις καταγγελίες Βαξεβάνη παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζητώντας αύξηση της αστυνομικής του προστασίας και διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την προστασία της ζωή του δημοσιογράφου. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας και εκείνη την συμπαράστασή της και ζητώντας την διερεύνηση των καταγγελιών. Παράλληλα η εισαγγελέας κ. Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου και να εξακριβωθεί αν και από ποια πρόσωπα προκύπτει διάπραξη αδικημάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δημοσιοποίησε: «αμέσως μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί απειλών κατά της ζωής του, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας του. Ήδη από χθες, με εντολή μου ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε μαζί του. Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές η υπόθεση διερευνάται».

Παρεμβάσεις

Στην υπόθεση παρενέβη ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης με ανάρτησή του, στην οποία αναφέρει ότι «η ΕΛΑΣ οφείλει να καλέσει άμεσα σε ανάκριση τον πληροφοριοδότη του Κώστα Βαξεβάνη για να θυμηθεί το όνομα του άλλου δημοσιογράφου που είπε ότι ο Φουρθιώτης παρήγγειλε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του. Σας θυμίζω ότι ΧΤ μαύρο ενεπλάκη σε παρακολούθησή μου». Σε άλλη ανάρτησή του διευκρινίζει ότι το περιστατικό της παρακολούθησης είχε δηλωθεί από τον αστυνομικό της δικής του προστασίας.

Σε ένα δημοσίευμα πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα Documento είχε πλήρες ρεπορτάζ για τα κυκλώματα του υποκόσμου, το μεταξύ τους ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τις δολοφονίες, καθώς και την εμπλοκή ανθρώπων της ΕΛΑΣ στα κυκλώματα προστασίας. Η εικόνα από την δράση των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος δεν τιμά διαχρονικά την Αστυνομία.

Καθώς μάλιστα οι δολοφονίες στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών για τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία εγείρεται ζήτημα για την παρούσα κυβέρνηση που έχει στην προμετωπίδα της το σύνθημα “Νόμος και Τάξη”. Προφανώς το περιορίζει στην καταστολή της κοινωνίας όταν κινητοποιείται και διεκδικεί και όχι στην δημόσια ασφάλεια.

Πόσο κοινή είναι η γραμμή Μητσοτάκη-Δένδια

Όμως, μεγάλη πρόκληση για την ΕΛΑΣ δεν είναι μόνο οι μπαχαλάκηδες, αλλά και η σύγχρονη μορφή του εγκλήματος, το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα του λευκού κολάρου, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις στο πεδίο των παράνομων επιχειρήσεων (στο λαθρεμπόριο καυσίμων) ή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην διοχέτευση παράνομου χρήματος π.χ. από ναρκωτικά σε νόμιμες δραστηριότητες. Στους τομείς αυτούς η ΕΛΑΣ δεν διαπρέπει. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί για τη σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πολιτικό σύστημα και ΜΜΕ

Φυσικά έγκλημα σε κάθε του μορφή υπήρχε πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι εγγενές στην ανθρώπινη κοινωνία. Η Ελλάδα ευτύχησε για σειρά δεκαετιών το οργανωμένο έγκλημα να είναι υπό έλεγχο. Τα κυκλώματα περιορίζονταν στις δικές τους παράνομες δραστηριότητες μακριά από την δημοσιότητα και το φως της ημέρας. Τα ΜΜΕ στο σύνολό τους έπαιζαν τον θεσμικό τους ρόλο στον περιορισμό του προβλήματος και στην προστασία της κοινωνίας. Το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την εμπλοκή στελεχών της αστυνομίας, την ανοχή μεγάλων επιχειρηματιών και κυρίως δίχως πολιτική ομπρέλα.

Η ποιοτική διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι παράνομες δραστηριότητες, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί. Άνθρωποι που γνωρίζουν θεωρούν ότι αυτό δεν οφείλεται σε ανικανότητα της ΕΛΑΣ, αλλά στην εμπλοκή στελεχών της και κυρίως στην διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με μεγάλους επιχειρηματίες και πολιτικούς κύκλους.

Το γεγονός ότι σημαντικά ΜΜΕ έχουν περάσει στον έλεγχο ανθρώπων που –για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται– δεν έχουν το επίπεδο του Λαμπράκη και άλλων παραδοσιακών εκδοτών, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παρακμής του συστήματος εξουσίας στην χώρα. Οι νεοεισελθόντες δεν ξέχασαν παλιές κακές συμπεριφορές, αντίθετα έφεραν στο προσκήνιο τα δικά τους ήθη.

Έχει σημασία όμως η συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος και δη του κυβερνώντος κόμματος. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση έχει καταγγείλει επανειλημμένως εντός και εκτός Βουλής ότι η κατάσταση με τα κυκλώματα του υποκόσμου έχει ξεφύγει. Η ΝΔ και οι βουλευτές της το αντιπαρέρχονται. Είναι ενδεικτικό ότι σπεύδουν και καλώς να καταγγείλουν τις “επιθέσεις με τρικάκια” στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε, αλλά σιωπούν για την απειλή κατά της ζωής του Βαξεβάνη.

Το γεγονός ότι η εφημερίδα Documento είναι εχθρική από την κυβέρνηση δεν έπρεπε να είναι λόγος για τέτοια στάση. Απέναντι στην ώσμωση –για να μην πούμε διάχυση– του οργανωμένου εγκλήματος με θεσμικούς τομείς του δημόσιου βίου, το πολιτικό σύστημα οφείλει σύσσωμο να τηρήσει αυστηρή στάση και να θέσει όρια. Εάν και όταν αποκαλυφθούν διασυνδέσεις του υποκόσμου με επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα το πλήγμα για το πολιτικό σύστημα θα είναι βαρύ, με την έννοια ότι θα τρωθεί περαιτέρω η μειωμένη αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών. Ας είμαστε, λοιπόν, όλοι πιο προσεκτικοί…

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged