Τα «ρομπότ» και η αυτοματοποίηση πιθανόν να συμβάλουν στην κατάργηση των μισών θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια

Απασχόληση
Μοιραστείτε το:

Υπό τον ραγδαίο μετασχηματισμό της ψηφιοποίησης βρίσκεται η παγκόσμια αγορά εργασίας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι θέσεις εργασίας κοιτούν προς το …αύριο οι νέοι επιμένουν να επιλέγουν επαγγέλματα του …χθες. Η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι αλλαγές, που επιφέρει στο εργασιακό τοπίο μέσω της αυτοματοποίησης, καταργούν ή αναδιαμορφώνουν τις ανάγκες για πολλά επαγγέλματα που επί αιώνες βρίσκονταν σε πρώτη ζήτηση.

Σήμερα ένας στους δύο νέους επιλέγει κάποιο από τα παραδοσιακά «δημοφιλή» και κορεσμένα επαγγέλματαΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που αναφέρονται σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίες σε 41 χώρες-μέλη του είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να αυτοματοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει στην ίδια μελέτη του ο ΟΟΣΑ (Dream jobs), σχεδόν ένας στους δύο νέους επιμένει να επιλέγει σήμερα επαγγέλματα, τα οποία σταδιακά εξαφανίζονται λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η έρευνα η οποία αποτυπώνει τις επαγγελματικές προσδοκίες των νέων σήμερα, δείχνει, για παράδειγμα, ότι το 47% των αγοριών και το 53% των κοριτσιών σε 41 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι μέχρι την ηλικία των 30 αναμένουν να ασκούν ένα από τα «παραδοσιακά» δημοφιλή και εν πολλοίς κορεσμένα επαγγέλματα.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έκθεσης είναι ότι σε κράτη με ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως η Γερμανία ή η Ελβετία, λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα νέους εκφράζουν ενδιαφέρον για να παραδοσιακά επαγγέλματα. Αντιθέτως στις χώρες αυτές οι νέοι αναζητούν καινούριες επαγγελματικές προτάσεις και διεξόδους.

Επιμένουν στο παλιό

Αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, στις ακόμη πιο νεαρές ηλικίες η εικόνα όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά δείχνει να είναι πιο …στατική. Οι μαθητές -αυτοί που προέρχονται από λιγότερο αναπτυγμένα μορφωτικά περιβάλλοντα- επιλέγουν επίσης κορεσμένα επαγγέλματα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 15 ετών περιορίζουν τις επαγγελματικές τους αναζητήσεις σε μία μικρή μόνο γκάμα παραδοσιακών σπουδών, όπως γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, διευθυντές επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι νέοι αυτών των ηλικιών δείχνουν να μην έχουν εικόνα για τις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από την τεχνολογία.

Η έκθεση εντοπίζει, πάντως, ένα ευρύτερο φάσμα φιλοδοξιών σταδιοδρομίας σε χώρες με ισχυρή επαγγελματική κατάρτιση για εφήβους. Στη Γερμανία και την Ελβετία, για παράδειγμα, λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα νέους εκφράζουν ενδιαφέρον για τις 10 παραδοσιακές και δημοφιλείς θέσεις εργασίας. Στην Ινδονησία, από την άλλη, το 52% των κοριτσιών και το 42% των αγοριών προσβλέπουν σε αυτή την περιορισμένη λίστα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

«Οι τεράστιες αλλαγές στον κόσμο της εργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν επηρεάσει ελάχιστα τις προσδοκίες σταδιοδρομίας των εφήβων, οι οποίες συγκεντρώνονται σε μια στενή γκάμα επαγγελμάτων» αναφέρει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. «Οι παραδοσιακές ασχολίες του 20ού αιώνα και ακόμη και του 19ου αιώνα, όπως γιατροί, δάσκαλοι, διευθυντές επιχειρήσεων, μηχανικοί και αστυνομικοί, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο μυαλό των νέων, όπως και σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα, πριν από την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών» προσθέτουν οι αναλυτές.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged