Τα ζεϊμπέκικα της πολιτικής και των πολιτικών…

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Οταν η πολιτική ανεβαίνει… στην πίστα και οι πολιτικοί χορεύουν ζεϊμπέκικα

Από τα ζεϊμπέκικα του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι τα καγκελάρια του Αλέξη Τσίπρα – Μηνύματα και συμβολισμοί μέσω του χορού

«Να τη χορεύεις τη ζωή, γιατί δύσκολα περπατιέται», λέει ο σοφός λαός. Και δεν είναι λίγοι οι έλληνες πολιτικοί που ταύτισαν την καριέρα τους με εμβληματικούς χορούς που έμειναν στην ιστορία. Ζεϊμπέκικα, τσάμικα, καγκελάρια, ενίοτε και τσιφτετέλια, έχουν γίνει σήμα κατατεθέν βουλευτών, υπουργών, ακόμη και πρωθυπουργών.

του  Βασίλη Σ. Κανέλλη

Πολλές φορές ο χορός συνδέθηκε με τις πολιτικές διαδρομές και με συγκεκριμένα γεγονότα. Για παράδειγμα το βαρύ ζεϊμπέκικο που έριξε ο Γιώργος Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή, αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, είναι μια πολιτική κίνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, χόρεψε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, λίγο μετά το σοκ που υπέστη με το 67% – 33% για την αρχηγία του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του. Δεν ήταν απλά «συννεφιασμένη» η Κυριακή για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, όμως, ο Γ. Παπανδρέου δεν δείχνει να το βάζει κάτω και να αποσύρεται από την ενεργό πολιτική σκηνή. Ενδεχομένως, το ζεϊμπέκικο που χόρεψε να ήταν ένα μήνυμα σε όσους είπαν ότι «τέλειωσε». Ενα μήνυμα ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου χρησιμοποιεί ένα βαρύ ζεϊμπέκικο για να στείλει μηνύματα. Αλλωστε, η «Συννεφιασμένη Κυριακή» ήταν αγαπημένο τραγούδι και του Ανδρέα και αυτό επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2001 για να χορέψει κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον τότε τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Η ελπίδα για ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας εκείνα τα χρόνια σφραγίστηκε με τον χορό του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αν και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το ζεϊμπέκικο, κάτι που μας θύμιζε συχνά πυκνά ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80. Ενα από τα «πολιτικά» ζεϊμπέκικα που χόρευε ο Ανδρέας με τα χέρια ψηλά και ανοικτά ήταν το «Αυτός ο άνθρωπος» της Ρίτας Σακελλαρίου. Ομως τίμησε αρκετές φορές και το «Είμαι αητός χωρίς φτερά» και το «Πάλιωσε το σακάκι μου». Εκεί στο «Περιβόλι του Ουρανού», με τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Γιώργο Κατσιφάρα να χτυπούν παλαμάκια, ο Ανδρέας έριχνε τις στροφές του, την εποχή του παλαιού, ορθόδοξου, λεβέντικου ΠΑΣΟΚ.

Και πώς θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την παράδοση αυτή και οι πολιτικοί… απόγονοι του Ανδρέα. Λάτρης του ζεϊμπέκικου και τρομερός χορευτής ήταν και ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε πολλές εκδηλώσεις ο «ωραίος Μπρούμελ» διασκέδαζε με τις διπλοπενιές, προτού κατηγορηθεί για τις μίζες που πήρε, πάει στη φυλακή και τελικά πεθάνει πριν από λίγους μήνες. Μεγάλος γλεντζές και ο Κώστας Σκανδαλίδης που χόρευε αριστοτεχνικά το «Νυχτολούλουδο» αλλά και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά η οποία χόρευε το «Αυτός ο άνθρωπος αυτός» και το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Ομως και ο Δημήτρης Τσοβόλας έριχνε τις… γύρες του ενώ ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος μάλλον προτιμούσε τα… τσιφτετέλια στα «πολιτιστικά κέντρα», δηλαδή στα μπουζούκια της εποχής.

Κανείς δεν ξεχνά επίσης τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να χορεύει το 1993 το «Αυτά τα χέρια είναι δικά σου», μετά τη σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το Μακεδονικό. Δεινός χορευτής είναι και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ο οποίος το 2015 στο φεστιβάλ της Νεολαίας χόρεψε το «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες» σε μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. «Η ζωή εδώ τελειώνει» χόρεψε με αργόσυρτο βηματισμό ο «αψύς» Παύλος Πολάκης σε ένα μαγαζί που τραγουδούσε ο Σταμάτης Κραουνάκης ενώ και η Ρένα Δούρου έλαμψε με τη «Ρόζα» του Δημήτρη Μητροπάνου, όταν έκανε τη μεγάλη ανατροπή και εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία. Ούτε ο Πάνος Καμμένος ξέφυγε από τα «δίχτυα» του ζεϊμπέκικου και χόρεψε το «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και απ’ τα πολλά στα λίγα», με τον Σταμάτη Γονίδη στο μικρόφωνο. Κάτι θα ήξερε τότε μιας και πλέον έχει «αποστρατευτεί» πολιτικά. Ιδιαίτερα… μερακλήδες και γλεντζέδες αποδείχθηκαν και οι Ολγα Γεροβασίλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ραχήλ Μακρή, αλλά και ο πρώην δήμαρχος και ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος.

Στο πανηγύρι

Και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην το… έχει με τα ζεϊμπέκικα αλλά ως καλός πολιτικός έπρεπε να χορέψει. Αύγουστος του 2016, παντοδύναμος πρωθυπουργός τότε, και αφήνοντας πίσω του τα… ταμπούρλα της διαπραγμάτευσης, έσυρε τον χορό στο Αθαμανιό της Αρτας, τον τόπο καταγωγής του. Το «Καγκελάρι» που χόρεψε έμεινε στην ιστορία, όπως και οι κρητικοί χοροί που χόρεψε αγκαλιά με τον Παύλο Πολάκη σε μια περιοδεία του στην Κρήτη το 2019.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged