Τέλος στις «μαϊμουδιές» των Δήμων με την αλληλογραφία φορέα – πολιτών βάζει η ψηφιακή αλληλογραφία από 13.4.2020

Δημόσια Διοίκηση Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου υποχρεωτικά από Δευτέρα τα έγγραφα μεταξύ ΟΤΑ – ΥΠΕΣ – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Τέλος στις «μαϊμουδιές» των Δήμων με την αλληλογραφία φορέα και πολιτών βάζει η ψηφιακή αλληλογραφία από την Δευτέρα 13.4.2020. Τι εστί «μαϊμουδιές» δήμων στο συγκεκριμένο θέμα;

Απλά τα πράγματα. Ορισμένοι Δήμοι ενίοτε και για τα θέματα που δεν τους πήγαιναν ή δεν τους άρεσαν  δεν καταχωρούσαν ως εισερχόμενη την αλληλογραφία των δημοτών και γενικά των πολιτών, όπως επίσης και των υπερκείμενων αρχών, -περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και ΥΠΕΣ-, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να την αναζητήσει.

Αυτό το «κόλπο» των δημαρχιακών διοικήσεων, τελείωσε πλέον οριστικά με την ψηφιοποίηση των επικοινωνιών των δημοσίων υπηρεσιών και στην προκείμενη περίπτωση του «τριγώνου» ΥΠΕΣ-Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- Δήμοι.

Έτσι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου για τον περιορισμό της φυσικής ανταλλαγής εγγράφων, καθώς και εργασίας εξ αποστάσεως λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε, με Εγκύκλιό του, ότι από τη Δευτέρα 13.4.2020, ενεργοποιείται σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού, «Τερματικός Σταθμός» (End-Point) για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με το Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) «ΙΡΙΔΑ» (εφεξής «ΙΡΙΔΑ»), ο οποίος πλέον θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Απώτερο στόχο αποτελεί η επέκταση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων που αναφέρεται στο αρ.106 του ν.4604/2019, έτσι ώστε η αλληλογραφία:

1) μεταξύ κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού, αλλά και

2) μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού,

να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αποκλειστικά με χρήση της ΙΡΙΔΑΣ, μέσω των «End-Points».

Η ως άνω αλλαγή, αφορά αποκλειστικά στη διακίνηση εγγράφων μεταξύ των ανωτέρω Φορέων που χρησιμοποιούν την ΙΡΙΔΑ ως End-Point, και όχι στην εσωτερική διαχείριση των εγγράφων από τους Φορείς, η οποία θα συνεχίσει να πραγματοποιείται όπως πραγματοποιείται έως σήμερα.

Η πρόσβαση στο παραγωγικό περιβάλλον θα πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 13.4.2020 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.iridacloud.gov.gr/ με χρήση googlechrome ή mozillafirefox. Η πρόσβαση είναι εφικτή από το internet, οπότε οι χρήστες μπορούν να εργάζονται σε χώρους και εκτός του τόπου εργασίας τους (λ.χ. οικίες).

Στο σύστημα «ΙΡΙΔΑ» έχουν υλοποιηθεί τερματικοί σταθμοί (End-Points), έκαστος των οποίων αντιστοιχεί σε ένα Φορέα εξωτερικής επικοινωνίας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Σε αυτούς τους τερματικούς σταθμούς έχουν αποκλειστική πρόσβαση μέσω προσωπικών κωδικών, οι πιστοποιημένοι και εξουσιοδοτημένοι για την παραλαβή και αποστολή της αλληλογραφίας χρήστες που όρισε ο κάθε Φορέας. Οι ως άνω τερματικοί σταθμοί αποτελούν την πύλη εισόδου και εξόδου της διακινούμενης μέσω του συστήματος εξωτερικής αλληλογραφίας του Φορέα.

Ειδικότερα, οι ως άνω εξουσιοδοτημένοι χρήστες των Φορέων, θα παραλαμβάνουν τα εισερχόμενα έγγραφα που προέρχονται από το σύστημα «ΙΡΙΔΑ» και στη συνέχεια θα τα διακινούν σύμφωνα με την εσωτερική διαδικασία χρέωσης εγγράφων που ακολουθείται στο Φορέα τους. Επίσης, θα προωθούν (αποστέλλουν) την εξερχόμενη αλληλογραφία του Φορέα τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τους λοιπούς εποπτευόμενους Φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι), οι οποίοι χρησιμοποιούν το σύστημα «ΙΡΙΔΑ».

Η εξερχόμενη αλληλογραφία μπορεί είτε να παράγεται με την υφιστάμενη εσωτερική διαδικασία, οπότε τα τελικώς υπογεγραμμένα έγγραφα θα πρέπει να εισάγονται στην ΙΡΙΔΑ προς διεκπεραίωση, είτε να παράγεται εξ ολοκλήρου με τη χρήση του συστήματος «ΙΡΙΔΑ», εφόσον αυτό έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί καθολικά στο Φορέα.

Η πρόσβαση στο σύστημα «ΙΡΙΔΑ» θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας https://www.iridacloud.gov.gr η οποία είναι προσπελάσιμη σε μόνιμη βάση μέσω «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» ή στατικών διευθύνσεων internet των Φορέων. Για κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προαναφέρθηκαν, η πρόσβαση στη σελίδα είναι -προσωρινά- εφικτή και από το internet, οπότε τα στελέχη των Φορέων, έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ΙΡΙΔΑ και από χώρους εκτός του τόπου εργασίας (λ.χ. οικίες).

Στην Εγκύκλιο δίνονται αναλυτικές διευκρινίσεις:

  • για Φορείς που χρησιμοποιούν καθολικά την ΙΡΙΔΑ (Υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Δήμος Ιλίου, Δήμος Καστοριάς, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Πεύκης-Λυκόβρυσης, Δήμος Χίου)
  • για Φορείς που χρησιμοποιούν την ΙΡΙΔΑ ως τερματικό σταθμό (Εnd-Ρoint) (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι, εκτός των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιλίου, Καστοριάς, Λαγκαδά, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Χίου) για αποστολή εγγράφων σε Φορείς που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς (Εnd-Ρoints) ΙΡΙΔΑΣ
  • για Φορείς που χρησιμοποιούν την ΙΡΙΔΑ ως τερματικό σταθμό (Εnd-Ρoint) (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι, εκτός των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιλίου, Καστοριάς, Λαγκαδά, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Χίου) για αποστολή εγγράφων σε Φορείς που χρησιμοποιούν καθολικά την ΙΡΙΔΑ (Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Δήμος Ιλίου, Δήμος Καστοριάς, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Πεύκης-Λυκόβρυσης, Δήμος Χίου).

Για να δείτε ή κατεβάσετε την αριθμ.49/22134/7.4.2020 Εγκύκλιο, με τις αναλυτικές Οδηγίες και επεξηγήσεις που περιλαμβάνει, κάντε κλικ εδώ

Μοιραστείτε το:
Tagged