Τέλος Εποχής; ΗΠΑ: Προς επιβολή Κυρώσεων στην Τουρκία για την μη τήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: Έκτακτη αποστολή της Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τους Τούρκους ομολόγους τους σχετικά με τη συμμόρφωση με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση της Δύσης να πιέσει την Άγκυρα να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή κατά της Μόσχας.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, βοηθό υφυπουργό που ασχολείται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και επιχειρηματικούς ομίλους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό της είδησης.

Η επίσκεψη έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την τέταρτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους εδώ και πολλούς μήνες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς και να δημιουργήσουν έναν διεθνή κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, δυνητικά τοποθετώντας τη χώρα ως βασική οδό για τις ρωσικές ροές προς την Ευρώπη.

Οι εντεινόμενοι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία, που ενισχύονται από την εγκάρδια σχέση του Ερντογάν και του Πούτιν, έχουν προκαλέσει την οργή της Δύσης, η οποία θέλει να σφυρηλατήσει ένα ενιαίο διεθνές μέτωπο για να πείσει τη Μόσχα να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo επισκέφθηκε την Τουρκία τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συγκεντρώσει την υποστήριξη της, για καταστολή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Ο Adeyemo έστειλε αργότερα μια επιστολή σε αρκετούς Τούρκους επιχειρηματικούς ομίλους προειδοποιώντας τους για τις επιπτώσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, προειδοποίησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τους κινδύνους σύναψης νέων συμφωνιών ή επέκτασης υφιστάμενων με τον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης καρτών πληρωμών Mir. Αυτό ανησύχησε τους Τούρκους αξιωματούχους και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο σύστημα στη συνέχεια το εγκατέλειψαν.

Ενώ η Τουρκία έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας και έχει μιλήσει κατά της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε δημόσια τον Πούτιν έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Η Τουρκία έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος για τον Πούτιν καθώς οι κυρώσεις κλείνουν άλλους δρόμους για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επενδύσεις. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα επιδιώξει άλλη μια θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους, προσβλέπει στη Ρωσία για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ταραγμένης οικονομίας της Τουρκίας, μια προσπάθεια που περιλαμβάνει εξασφάλιση φυσικού αερίου με έκπτωση και συμφωνία για πληρωμές σε λίρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες για καθυστέρηση των πληρωμών του τουρκικού κρατικού εισαγωγέα ενέργειας Botas στη Ρωσία μέχρι το 2024 «βρίσκονται σε εξέλιξη».

Πηγή: Bloomberg, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged