Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ): «Όχι» στην απόσπαση συναδέλφων στο νέο Φορέα Λαϊκών Αγορών

Αττική
Μοιραστείτε το:

Την σφοδρή τους εναντίωση στην απόσπαση εργαζομένων στον νέο Φορέα των Λαϊκών Αγορών εξέφρασε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΠΑ «καλεί και απαιτεί» από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, να μην υπογράψει την απόφαση απόσπασης των συναδέλφων τους στο νέο Φορέα Λαϊκών Αγορών που προβλέπεται μετά την υπερψήφιση του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τη Δευτέρα 12-12-2022 ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», μετατρέποντας τις Δ/νσεις Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε ιδιωτικοποιημένους αυτοτελείς φορείς λειτουργίας Λαϊκών Αγορών.

Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στις Λαϊκές Αγορές την ίδια μέρα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας, απεργώντας και μετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου μας μαζί με εργαζόμενους της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, συναντήθηκε με όλα σχεδόν τα κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ-25, ΝΔ), προκειμένου να εκφράσει την ολοκληρωτική αντίθεση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων με τη δημιουργία αυτών των αυτοτελών οργανισμών των Λαϊκών Αγορών, αλλά και για να θέσει υπόψη όλων των κομμάτων ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» για την εξασφάλιση της εργασιακής θέσης των εργαζόμενων.

Ζητήσαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο νόμο ότι:

  • Για όσο διάστημα διαρκέσει η απόσπαση των συναδέλφων στο νέο φορέα Λαϊκών Αγορών, η μισθοδοσία τους να παρέχεται από το φορέα προέλευσης και όχι από το φορέα υποδοχής.
  • Οι νέοι αυτοί φορείς να εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή να εξασφαλίζονται οι μισθοί από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που θα αποσπαστούν δεν θα χαθούν μαζί με την κατάργηση της Δ/νσης Λαϊκών Αγορών, αλλά θα παραμείνουν στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου απόσπασης, όλοι οι συνάδελφοι με αίτηση της τους να τοποθετηθούν σε όποια υπηρεσία της Περιφέρειας επιθυμούν, αφού η Δ/νση από την οποία αποσπάστηκαν, δε θα υπάρχει πια.

Ταυτόχρονα εκ μέρους της Ομοσπονδίας έγιναν και άλλες παρεμβάσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών στη συνάντηση με το κάθε κόμμα: να ενταχτούν στο άρθρο 88 που προβλέπει την εξασφάλιση σίτισης και στέγασης σε δημοσίους υπαλλήλους σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και οι υπάλληλοι ΟΤΑ Β’ βαθμού, να μην διορίζονται στις Δ/νσεις ΠΑΜ-ΠΣΕΑ απόστρατοι αξιωματικοί και επανακατατέθηκε η τροπολογία που έχει συντάξει η Ομοσπονδία για τη νομική κάλυψη των υπαλλήλων των ΟΤΑ Β’ βαθμού.

Και ενώ όλα τα κόμματα συμφώνησαν, ότι είναι δίκαια τα αιτήματα μας και θα

πρέπει αυτά τουλάχιστον να ενταχτούν στο τελικό σχέδιο νόμου, την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν όλα τα άρθρα που αφορούν τα πιο πάνω ζητήματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε παρόν στα περισσότερα άρθρα και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ΝΔ τα υπερψήφισαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί πρόκληση από τη μια και επιβεβαίωση από την άλλη για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του αστικού κράτους, το γεγονός ότι ο εισηγητής της κυβέρνησης της ΝΔ μην μπορώντας να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο δήλωσε, ότι αυτά τα επιμέρους αιτήματα θα τα προωθήσει στον αρμόδιο υπουργό, αλλά συνολικά δε γίνεται να μην προχωρήσουν οι Αυτοτελείς Φορείς των Λαϊκών Αγορών, γιατί είναι δεσμευμένοι απέναντι στους μεγαλοπαραγωγούς και μεγαλοεπιχειρηματίες των λαϊκών αγορών!

Και είναι ακόμα πιο προκλητικό ότι ούτε καν αυτές οι αυτονόητες ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων δε συμπεριλήφθησαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά επιπλέον χειροτέρευσαν οι όροι της απόσπασης των συναδέλφων στο νέο φορέα, αφού το διάστημα που θα καλύπτεται η μισθοδοσία τους από τον φορέα προέλευσης έγινε από 2 χρόνια σε 1 χρόνο!

Αυτό είναι το αστικό κράτος και το πολιτικό του προσωπικό. Εχθρικό για τους

εργαζόμενους και γενναιόδωρο για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και επιπλέον πάντα μεριμνά για να φτιάχνει τις συμμαχίες του με μεσαία και ανώτερα στρώματα, τσαλαπατώντας μικρούς βιοπαλαιστές και τις ανάγκες των εργαζόμενων για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ! ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ!

Καλούμε και απαιτούμε από τον Περιφερειάρχη Αττικής να μην υπογράψει την

απόφαση απόσπασης των συναδέλφων μας στο νέο Φορέα Λαϊκών Αγορών!

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged