Σύλλογος Γονέων 5ου ΓΕΛ: Το «Πρότυπο» 5ο ΓΕΛ Περιστερίου

Β/θμια Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Σε ηλεκτρονικό σάιτ του δήμου μας, διαβάσαμε άρθρο για το 5ο ΓΕΛ Περιστερίου. Η εικόνα που παρουσιάστηκε και ενισχύθηκε από την διευθύντρια του σχολείου είναι εικόνα ενός πρότυπου σχολείου όσον αφορά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την  υλικοτεχνική υποδομή αλλά και την  καθαριότητα.

Όσον αφορά το κομμάτι των αποστάσεων των μαθητών  (  καρέκλα ανά θρανίο) που παρουσιάστηκε πολύ όμορφα και στη φωτογραφία, αφορούσε το κυρίως κτίριο που θα φιλοξενήσει τα παιδιά της Α’ & Β’ Λυκείου.

Εμείς καταγράψαμε και σας επισυνάπτουμε τις αίθουσες που υποδέχτηκαν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Στο κομμάτι προστασίας των εκπαιδευτικών επίσης δεν έγινε καμιά αναφορά, όταν υπάρχει μόνο μια αίθουσα όπου στοιβάζονται όλοι.

Σε άλλο σημείο η διεύθυνση επισημαίνει ότι απολύμανση έγινε όταν έκλεισαν τα σχολεία, όχι πριν ανοίξουν. Όμως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που έμπαινε στο σχολείο;

Στο κομμάτι της καθαριότητας:

Σχεδόν 3 μήνες πριν κλείσει το σχολείο λόγω κορονοιού υπήρχε μόνο 1 συμβασιούχος καθαρίστρια για όλο το κτίριο και τους εξωτερικούς χώρους. Ενώ στα σχολεία είχαν σταλεί οδηγίες πρόληψης και επιπλέον μέτρων καθαριότητας λόγω του ιού της γρίπης, στο συγκεκριμένο επικρατούσε μια εικονική και άκρως επικίνδυνη «καθαριότητα». Από τις αίθουσες αδειάζονταν μόνο κάποιες φορές τα καλαθάκια, ο δεύτερος αύλιος χώρος που φιλοξενεί και τις βρύσες εγκαταλελειμμένος  με σωρούς από σκουπίδια όλων των ειδών και στις τουαλέτες δεν υπήρχε χαρτί, κάδος με καπάκι, παρά άδεια δοχεία υγρού σαπουνιού. (Φυσική συνέπεια βέβαια παρ΄ όλη την υπερπροσπάθεια του ενός ατόμου)

Σήμερα το σχολείο είναι καθαρό, γιατί; Γιατί υπάρχουν 3 καθαρίστριες, 2 από αυτές σε 8ωρη και όχι 4ωρη βάση. Καθαρίστριες που ήρθαν από τα δημοτικά που δεν λειτουργούν. Σήμερα! Το Σεπτέμβριο;

Πόσες παρεμβάσεις έκανε η διεύθυνση στην αρμόδια σχολική επιτροπή για την έλλειψη καθαρίστριας το προηγούμενο διάστημα των 3 μηνών; Τι μέτρα πήρε για να εξασφαλίσει την καθαριότητα και κατά συνέπεια την υγεία των παιδιών μας την νέα σχολική χρονιά που έρχεται; Η υγεία των παιδιών μας δεν μπαίνει σε καμία δημοσιοσχετίστικη λογική.

Σήμερα φαίνεται περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων 8ωρων καθαριστριών σε κάθε σχολείο.

Σε άλλο σημείο δηλώθηκε ότι ο Δήμος στάθηκε  δίπλα μας και μας παρέδωσε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και των ειδών καθαριότητας. Εμείς ξέρουμε από τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής μιας και δεν ήταν δυνατή η συνάντηση με τον πρόεδρο της δευτεροβάθμιας το συγκεκριμένο χρόνο, ότι στα σχολεία θα σταλούν κάποια 4κιλα αντισηπτικά αλλά λίγο αργότερα, αφού τελειώσουν αυτά που πήραν από το υπουργείο δηλ. στο συγκεκριμένο σχολείο 12 μονόλιτρα, 1 για κάθε αίθουσα.

Αυτά καθώς και τα υλικά καθαριότητας, μάσκες και γάντια διατίθενται από λεφτά των ίδιων των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών. Τίποτα από το ταμείο του δήμου.( εκτός από τα 3 μονόλιτρα που έφερε ο κος Θεοδωράκος στην επίσκεψη του στο σχολείο λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι με τον Δήμαρχο και έναν δημοσιογράφο). Και σε ερώτηση που κάναμε αν ο Δήμος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος λόγω πανδημίας, μας είπαν όχι.

Αναφορικά με τους ακάλυπτους χώρους του σχολείου. Πλήρης εγκατάλειψη: Δέντρα ακλάδευτα και τα χόρτα σε πλήρη άνθηση. Παραθέτουμε φωτογραφίες 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Δεν ήταν αρκετός ο χρόνος στο Δήμο να καθαρίσει τα σχολεία;

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε γιατί ευχαριστεί η διευθύντρια το δήμο;

Υλικοτεχνική υποδομή:

 Εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία «βαφτίζοντας το κρέας γίνεται ψάρι»

Ας δώσουμε και εμείς η γονείς την πραγματική εικόνα.

  • Το συγκεκριμένο σχολείο, κατασκευής 1979 ήταν παρατημένο μέχρι πρόσφατα χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από την Δημοτική αρχή που έχει και την ευθύνη για περίπου 20 χρόνια.
  • Μετά από προσπάθειες χρόνων των συλλόγων γονέων, η πρώτη παρέμβαση έγινε πριν 10 περίπου χρόνια στη τοποθέτηση δαπέδου του ενός αύλιου χώρου, και πριν 1 χρόνο επιτέλους βάφτηκαν εσωτερικά οι αίθουσες και βελτιώθηκε κάπως η άθλια κατάσταση στις τουαλέτες των αγοριών.
  • Υπάρχουν 6 τουαλέτες για 245 περίπου παιδιά.
  • Ο σύλλογος γονέων παρουσίασε στην νέα διευθύντρια, πριν 2 χρόνια την ύπαρξη ακόμα 4 τουαλετών 2 ανά όροφο που οι μισές είχαν γίνει αποθήκες και οι άλλες ήταν καρφωμένες. Αυτές επισκευάστηκαν και λειτούργησαν για ελάχιστο διάστημα. Ο λόγος, η έλλειψη καθαριστριών.
  • Πρόσφατα βάφτηκε εξωτερικά και το σχολείο με χρήματα ενός ειδικού προγράμματος της ΕΕ.

Η κατάσταση του σχολείου σήμερα:

  • Τρέχει νερό όταν βρέχει στην είσοδο του γενικού κτιρίου καθώς και στις τουαλέτες των αγοριών, ακόμα και 3 ημέρες μετά. Φουσκωμένο ταβάνι, μούχλα, οξειδωμένους μεγάλους σωλήνες. Το ίδιο συμβαίνει και στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου.
  • Εδώ να σημειώσουμε ότι σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στον αντιδήμαρχο παιδείας να δεχτεί τον σύλλογο για να τον ενημερώσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, αρνήθηκε την όποια συνάντηση.
  • Και δική μας απορία γιατί όταν γίνονταν επιτέλους παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο του σχολείου δεν υπήρξε παρέμβαση και από την πλευρά της διεύθυνσης για μονώσεις στα συγκεκριμένα σημεία;
  • Γιατί να μένουν παροπλισμένες αίθουσες με άπλετο φως και τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα κατεύθυνσης σε χαμηλοτάβανες αίθουσες με φεγγίτες;
  • Σκουριασμένα κάγκελα παντού!
  • Γιατί στα σημαντικά θέματα η διεύθυνση δεν μπαίνει ποτέ μπροστά, αλλά στις ευχαριστίες για το τίποτα κάνει δηλώσεις;       
  • Εμείς οι γονείς και οι μαθητές που ζούσαμε την τραγική κανονικότητα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την μαγική εικόνα της νέας κανονικότητας που παρουσιάζεται σε μιας βδομάδας μπαλώματα.

Σας παραθέτουμε και τις δικές μας εικόνες που τραβήξαμε από τις αίθουσες των 50 τετραγωνικών, καθώς και τον 2ο αύλιο χώρο 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι.

 Με εκτίμηση                                                                                             13/5/2020

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 5ου ΓΕΛ

Μοιραστείτε το:
Tagged