Σχολιάζοντας μία ανήθικη πράξη

Γνώμες
Μοιραστείτε το:

Γιατί μιλάμε για την εμφάνιση του Στάθη Παναγιωτόπουλου;

Το ύψος, το βάρος, το σουλούπι, το πρόσωπό του, όλα μπήκαν στο παιχνίδι του αρνητικού σχολιασμού, λες και είχαν θέση εκεί μέσα. Ας αφήσουμε κατά μέρος το φαίνεσθαι των ανθρώπων. Οι πράξεις τους είναι που πρέπει να μας αφορούν. Αυτές δεν συνδέονται με το πώς είναι το έξω τους, αλλά με το πώς έχει συγκροτηθεί το μέσα τους.

της   Λίλας Σταμπούλογλου

Το κακό σίριαλ με πρωταγωνιστή το πρώην μέλος των «Ράδιο Αρβύλα» δυστυχώς έχει συνέχεια. Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι γνωρίζει μια ακόμα καταγγελία σε βάρος του παρουσιαστή, «πάρα πολύ σοβαρή», όπως είπε, την οποία έκανε μια οικογενειακή φίλη του.

Γενικώς, φαίνεται ότι έχουν γίνει κι άλλες καταγγελίες που αφορούν τη διακίνηση περισσότερων βίντεο με προσωπικές στιγμές, από τον ίδιο, τις οποίες διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να εξακριβώσει αν στοιχειοθετείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, λένε. Και αφού έγινε η αρχή, δεν μένει παρά να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να το εξακριβώσει. Μέχρι να το κάνει, εμείς οφείλουμε να βάλουμε στη σκαλέτα των συζητήσεών μας το τεράστιο ζήτημα του εκδικητικού πορνό, αυτής της διαδικτυακής κακοποίησης που εξευτελίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, όπως και να επιμείνουμε για την ανάγκη ύπαρξης πιο αυστηρών ποινών, κάτι που ευτυχώς άρχισε να συζητά και η Πολιτεία.

Οφείλουμε να σκύβουμε με ευαισθησία επάνω από τα θύματα και να μη δικαιολογούμε τους δράστες, ούτε να βρίσκουμε ελαφρυντικά για τέτοιου είδους πράξεις. Και καλό είναι να είμαστε αυστηροί και ξεκάθαροι, ως προς τη στάση μας. Αν, όμως, η στάση μας γίνει σεξιστική, τότε έχουμε εξισωθεί με το κακό το οποίο πολεμάμε. Για την ακρίβεια, δεν το πολεμάμε έτσι, το υποστηρίζουμε και του δίνουμε χώρο να υπάρξει.

Μέσα στα πάμπολλα σχόλια για την υπόθεση εκδικητικού πορνό που βαραίνει τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, διάβασα και αρκετά που έβαζαν στο στόχαστρο την εμφάνισή του. Δημιουργήθηκε ένα ντόμινο κατακραυγής με πυρήνα της τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του καταγγελλόμενου. Το ύψος, το βάρος, το σουλούπι, το πρόσωπό του, όλα μπήκαν στο παιχνίδι του αρνητικού σχολιασμού, λες και είχαν θέση εκεί μέσα.

Εκείνο που νομίζουν ότι χτυπάνε όσοι επιλέγουν να σχολιάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι η έλλειψη ανδρισμού του προσώπου που προβαίνει σε μια πράξη εκδίκησης με τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων. Προφανώς όλοι αυτοί είναι άνανδροι και χυδαίοι, κανείς δεν αμφιβάλλει.

Αλλά αν περνάμε την ανανδρία και τη χυδαιότητα τους μέσα από το πρίσμα τού πώς είναι και πώς φαίνονται εξωτερικά, έχουμε χάσει το νόημα. Αν σχολιάζουμε για τον Παναγιωτόπουλο, όπως είδα να γράφεται δεκάδες φορές σε αναρτήσεις στους διαδικτυακούς τοίχους, «τι του έβρισκαν και πήγαιναν μαζί του» και «με τέτοια ασχήμια λογικό να κάνει αίσχη», αν αναρτούμε φωτογραφίες του με την κοιλιά απέξω και εστιάζουμε στα παραπανίσια κιλά για να του την πούμε, αν συνδέουμε την πράξη του με τη φαλάκρα και το προγούλι ή το σωσίβιο στη μέση, τότε μπαίνουμε σε μια τροχιά παραλόγου, εξευτελιστική για τους ανθρώπους εν γένει.

Είθισται να μιλάμε για σεξισμό προς τη γυναίκα, αλλά ο σεξισμός προσβάλλει και το ανδρικό φύλο. Και μέσα από έναν τέτοιο σχολιασμό, η προσβολή απλώνεται προς πάσα κατεύθυνση. Προς κάθε άνδρα που έχει παραπανίσια κιλά, προγούλι και φαλάκρα και που ξαφνικά τα βλέπει να προβάλλονται χωρίς κανένα λόγο, επάνω σ’ έναν άνθρωπο που κατηγορείται για μια τόσο ντροπιαστική πράξη.

Ας αφήσουμε κατά μέρος την εμφάνιση των ανθρώπων. Οι πράξεις τους είναι που πρέπει να μας αφορούν. Αυτές δεν συνδέονται με το πώς είναι το έξω τους, αλλά με το πώς έχει συγκροτηθεί το μέσα τους.

Η προσωπικότητα, οι ηθικοί τους κώδικες και τα πιστεύω τους. Αλίμονο αν πιστέψουμε ότι το εκδικητικό πορνό περνάει και από τους καθρέφτες. Αλίμονο αν μπερδέψουμε τις εμφανίσεις με τις συνειδήσεις.

Είναι τρομακτικό που για κάποιους ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι αυτονόητος.

—————

ΥΓ. Αν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είχε την εμφάνιση του Μπραντ Πιτ, τι θα έλεγαν άραγε όλοι αυτοί οι Αϊνστάιν, που σχολιάζουν με όρους εξωτερικής εμφάνισης μια ανήθικη πράξη;

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged