Σφοδρή επίθεση Σταϊκούρα στη Κυβέρνηση για την νέα παράταση εξόφλησης χρεών προς τους ιδιώτες

Δημοσιονομικά Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τη νέα καθυστέρηση στην εξόφληση των χρεών του Δημοσίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για 5η φορά η κυβέρνηση μεταθέτει την ημερομηνία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ενώ το κράτος δίνει συνεχείς παρατάσεις στον εαυτό του, η Κυβέρνηση διογκώνει τις οφειλές υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

«Η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας γίνονται πλήρως αντιληπτές αν εξετάσει κανείς τον τρόπο διαχείρισης της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εκκαθάριση με 6 καταληκτικές προθεσμίες, αλλά και 5 χρονικές παρατάσεις την τελευταία τετραετία.

Αρχικά, με βάση το 3ο Πρόγραμμα, η αποπληρωμή τους θα γινόταν έως το τέλος του 2016. Μετατέθηκε, με βάση το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, για τον Ιούνιο του 2017.

Στη συνέχεια, υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για μηδενισμό τους τον Αύγουστο του 2018.

Ακολούθως, με τροπολογίες, το Υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία, αρχικά για το τέλος του 2018, και στη συνέχεια για τον Μάρτιο του 2019. Και έρχεται σήμερα, με νέα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για την παιδεία, και τη μεταθέτει και πάλι, αυτή τη φορά για το τέλος Μαΐου.

Ενώ το κράτος δίνει συνεχείς παρατάσεις στον εαυτό του, η Κυβέρνηση διογκώνει τις οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 2,1 δισ. ευρώ. Όμως, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η πιστωτική συρρίκνωση, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, θα βάλει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική».

Μοιραστείτε το:
Tagged