«Σφαγή» στη Νέα Ζηλανδία μετά από διπλή τρομοκρατική επίθεση σε τεμένη – 49 νεκροί

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση σε τεμένη της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, Μάικ Μπους, οι νεκροί ανέρχονται στους 49, ενώ στα δυο σημεία των επιθέσεων βρέθηκαν πυροβόλα όπλα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο.

Η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε.

Νωρίτερα,  ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, επιβεβαίωσε πως ο ένας από τους δράστες είναι υπήκοος Αυστραλίας. «Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, ο 28χρονος Αυστραλός έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν. 

Στα σχολεία της Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους, ενώ η αστυνομία προέτρεψε τους κατοίκους του κέντρου να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

«Ακροδεξιός τρομοκράτης» ο δράστης 

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους ανέφερε ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι υπήκοος Αυστραλίας, γεννημένος στην Αυστραλία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση αυτού του «εξτρεμιστή, ακροδεξιού, βίαιου τρομοκράτη».

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός δράστη είναι Μπρέντον Τάραντ. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Τζ. Αρντέρν: Η «πιο σκοτεινή μέρα»

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε. «Είναι μία από τις πιο μαύρες ημέρες της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε.

Η Άρντερν σημείωσε εξάλλου ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ εξήγησε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged