ΣΥΡΙΖΑ: Οι σπάθες του «πειθαρχικού» ακονίζονται και επισήμως

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχηγός με Πειθαρχικό

Το μεγάλο όπλο του Αλέξη Τσίπρα που αλλάζει τα δεδομένα και οδηγεί σε μια αδυσώπητη μάχη, κρύβεται πίσω από τον εύσχημο τίτλο «Επιτροπή Δεοντολογίας».

Το σκηνικό σύγκρουσης δεν στήθηκε στην αίθουσα του Τάε Κβον Ντο. Είχε από καιρό αρχίσει να διαμορφώνεται σε άλλα κομματικά γραφεία και στην έδρα της Κουμουνδούρου. Και ο υπόγειος πόλεμος που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στην αφετηρία του – τα επεισόδια των σκληρών ρήξεων οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι βρίσκονται μπροστά. Οσα διαδραματίστηκαν στο 3ο Συνέδριο έδωσαν απλώς μια πρόγευση.

του Διονύση Νασόπουλου

Το αρχηγικό κόμμα που ενέκριναν οι 5.700 σύνεδροι αποτελεί μια σημαντική αφορμή. Οπως και η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Αλλά το μεγάλο όπλο του Αλέξη Τσίπρα που αλλάζει τα δεδομένα και οδηγεί σε μια αδυσώπητη μάχη, κρύβεται πίσω από τον εύσχημο τίτλο «Επιτροπή Δεοντολογίας» που ενέκριναν οι σύνεδροι, εκλέγοντας και τη 15μελή ομάδα στελεχών που θα τη συγκροτήσουν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πειθαρχικό όργανο που για πρώτη φορά αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ, διαγράφοντας οριστικά έναν δικό του κανόνα – ότι το κόμμα δεν διαγράφει μέλη. Στο εξής, το «αίμα» που θα χυθεί στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου θα φέρει την υπογραφή αυτής της επιτροπής. Η υπόγεια σύγκρουση ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει και με την ισορροπία δυνάμεων στο νέο όργανο – η 15μελής ομάδα που θα επιβλέπει την κομματική πειθαρχία, ουσιαστικά ήταν η μοναδική που κλήθηκε να επιλέξει το Συνέδριο. Με την Εξελεγκτική Επιτροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά και επίσης εξελέγη από τους συνέδρους, ουδείς ασχολήθηκε. Ολα τα άλλα ονόματα που θα στελεχώσουν τη νέα κομματική πυραμίδα θα περάσουν από τη βάση.

Προεξοφλημένη νίκη

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας αντιμετώπιζε το Πειθαρχικό ως προνόμιο των άλλων συστημικών κομμάτων και την έλλειψή του ως μειονέκτημα στο δικό του σχέδιο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική του εκλογή από τα κομματικά μέλη ήταν προεξοφλημένη, αλλά στην Επιτροπή Δεοντολογίας η προεδρική ομάδα έπρεπε να υπερισχύσει με μια αυξημένη πλειοψηφία 2/3, αφού με τις νέες καταστατικές αλλαγές τόσοι απαιτούνται για κάθε απόφαση διαγραφής. Και το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία επετεύχθη: από τα 15 μέλη τα 10 κινούνται στον προεδρικό κύκλο. Είναι εξίσου πρόδηλο ότι στο παρασκήνιο οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες, ώστε η κάλπη του Συνεδρίου να στείλει το σωστό μήνυμα. Ολα τα μέλη, δε, θα είναι αποκλειστικής κομματικής απασχόλησης – εξού και προβλέφθηκε ασυμβίβαστο για άλλες θέσεις, όπως η Κεντρική Επιτροπή.

Εάν έχει τη σημασία του για τους νέους συσχετισμούς, τον συντονιστικό ρόλο στο νέο Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο Αντώνης Κοτσακάς. Αυτοδικαίως, καθώς ήταν με διαφορά πρώτος σε σταυρούς προτίμησης (1.457 έναντι 1.196 του Μάκη Μπαλαούρα της Ομπρέλας).

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η ομάδα που θα τον συνδράμει και δείχνει και τις επιλογές του Τσίπρα, αφού τον πασοκογενή Κοτσακά θα πλαισιώνουν τόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του Γραφείου Προέδρου στην Κουμουνδούρου, Μιχάλης Καλογήρου, όσο και η άλλοτε διευθύντρια του γραφείου τού Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Στην Κουμουνδούρου είναι κοινό μυστικό ότι η Βάρτζελη μιλάει μόνο με τον Τσίπρα για τις δικές της κινήσεις στη νέα κομματική στέγη. Το 15μελές που θα υπογράφει τις διαγραφές του συριζαϊκού μέλλοντος συμπληρώνουν οι Ερρίκος Βεντούρας, Χαρίκλεια Γιαννακίδου, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, Γιώργος Κακουλάκης, Ζήσης Καπράνας, Κυριακή Κουντούρη, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτης Σακελλίων, Ελένη Σταματάκη, Λίνα Χρήστου – Διαούρτα και ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος δίπλα στον Μπαλαούρα αναμένεται να αποτελεί τη φωνή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη σύσκεψη

Το νεοσύστατο Πειθαρχικό θα συνεδριάζει στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου και δεν θα περιμένει καν τις κάλπες της 15ης Μαΐου. Μετά την Πρωτομαγιά προγραμματίζεται η πρώτη σύσκεψη υπό τον Κοτσακά, ενώ πέραν του ελέγχου των καταγγελιών και αναφορών από κομματικά μέλη για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» άλλων συντρόφων θα μπορεί να κινηθεί και αυτεπαγγέλτως. Το μήνυμα είναι ότι στο εξής τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές τι λένε και τι πράττουν. Αν οι διαχωριστικές γραμμές της Ομπρέλας δεν είναι προσεχώς τόσο ευδιάκριτες για να βάλουν την Επιτροπή Δεοντολογίας σε κίνηση, τα στοιχήματα ήδη δείχνουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα «λουτρό αίματος». Πλέον, κάθε «αντάρτης» σε περιφέρειες και δήμους θα διαγράφεται αυτοδικαίως…

Πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ», tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged