ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: Εγκληματικές οι ευθύνες του ΕΔΣΝΑ και του κ. Πατούλη στο θέμα της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Φυλής

Αττική
Μοιραστείτε το:

Η πυρκαγιά εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και συγκεκριμένα στο ΧΥΤΑ της Φυλής που ξέσπασε το Σάββατο 26/10/2020 ανέδειξε με έναν ακόμη τραγικό τρόπο τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση της λειτουργίας αυτής της “θηριώδους” εγκατάστασης που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής της. Μάλιστα, τη στιγμή που τοξικό νέφος και έντονη δυσοσμία “έπνιξαν” τις γύρω περιοχές, το “επιτελικό” κράτος της ΝΔ, δε μπόρεσε να διασφαλίσει το πολύ σημαντικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας να φτάσει στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, καθώς εμφανώς το μήνυμα εστάλη σε μόνο έναν μικρό αριθμό πολιτών.

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – που ορθά αξιολόγησε το περιστατικό ως σοβαρό – ουσιαστικά αναφέρεται σε τοξικό νέφος και καλεί τους πολίτες να μην εισπνέουν τον καπνό γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία, περιγράφει μια εικόνα οικία για τους χιλιάδες πολίτες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας που ζουν, εδώ και δεκαετίες, δίπλα στο “μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου”, όπως είχε χαρακτηρίσει το ΧΥΤΑ Φυλής το 2014 σε έκθεσή της, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το περιστατικό αυτό, εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ και της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας/Αττικής και θεσμικών φορέων για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής είναι απολύτως δίκαιο και η συνέχιση λειτουργίας του δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή. Το σοβαρό αυτό θέμα ανέδειξαν, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπ’αριθμ. 23/5.10.2020 ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς. 

Τέλος, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, διεκδικούμε το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την αποφασιστική στροφή σε ένα μοντέλο με έμφαση στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και στην ανακύκλωση, υπό δημόσιο έλεγχο. Ταυτόχρονα, απορρίπτουμε το νέο Εθνικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ και τις εξαγγελίες του κ. Πατούλη για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, στην υπερσυγκέντρωση και στην καύση απορριμμάτων. Οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Αττικής/Αθήνας δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν τα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν τη Φυλή να παραμένει για δεκαετίες η “πίσω αυλή” για όλη την Αττική.

Αθήνα 6/10/2020

Μοιραστείτε το:
Tagged