Συντάξεις χηρείας: Οι Αυξήσεις και Αναδρομικά 10 μηνών με τις συντάξεις Μαρτίου

Συνταξιοδοτικά
Μοιραστείτε το:

Με τις συντάξεις Μαρτίου θα καταβληθούν αναδρομικά 10 μηνών και αυξήσεις που φτάνουν το 40% σε περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News.

Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που ακολουθώντας τις καταστατικές διατάξεις του κύριου φορέα ασφάλισης υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας /χήρου 50% και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%.

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το ΕΤΕΑΕΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν λόγω θανάτου ασφαλισμένων μετά τις 13/5/2015 αυξάνονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από 50% που είναι σήμερα. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 έτσι εφόσον τα αναδρομικά δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου θα είναι αναδρομικά 10 μηνών.

Οι αυξήσεις αφορούν συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες) των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.α. αλλά και συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.

Να σημειωθεί ότι για τους δύο μεγαλύτερους φορείς του Δημοσίου και του ΙΚΑ δυο μεγαλύτεροι φορείς του ΕΤΕΑΕΠ, δεν χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν όλες οι συντάξεις αλλά μόνο όσες αφορούν θανάτους μετά την 12η Μαίου του 2016, καθώς από τότε και εφεξής ισχύει το νέο καθεστώς.

Συγκεκριμένα καταργήθηκε το ηλικιακό όριο των 55 ετών που θα έπρεπε να έχουν οι χήρες μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας και πλέον η επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους και διακόπτεται μόνον με το θάνατο του δικαιούχου, ή με τη σύναψη γάμου του, ή συμφώνου συμβίωσης.

Επίσης:

Μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας από το θάνατο η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης διαζευγμένο χορηγείται μειωμένη κατά 50 εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Εάν εργάζεται με μειωμένη απασχόληση λιγότερες από 25 ημέρες εργασίας το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούται ο επιζών θα πρέπει να μειώνεται κατά 50 μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες που εργάζεται αυταπασχολείται.

Στην περίπτωση που ο θανών καταλείπει τέκνα και η σύνταξη του επιζώντος συζύγου καταβάλλεται μειωμένη λόγω εργασίας, ή συνταξιοδότησης τότε το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται επιμερίζεται ισόποσα στα τέκνα.

Σε όσα πρώην Ταμεία – κυρίως του ιδιωτικού τομέα ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ – ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σύνταξης δικαιοδόχων μελών στις επιμέρους καταστατικές τους διατάξεις ακολουθούνται αυτά τα ποσοστά. Για τις εν λόγω συντάξεις δεν χρειάζεται να γίνει αναπροσαρμογή, καθώς από το 2016 και μέχρι σήμερα ακολουθούν τον υπολογισμό που ίσχυε από παλιά και ορίζονταν στο καταστατικό τους.

Ημερομηνίες καταβολής συντάξεων

Οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου που θα καταβληθούν:

  • Στο Δημόσιο την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
  • Στο ΙΚΑ την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
  • Στο ΝΑΤ την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
  • Στον ΟΑΕΕ την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
  • Στον ΟΓΑ την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
  • Στο ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Στα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαρτίου 2020 θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 4/3/2020.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged